Θρίλερ στις ΗΠΑ για το ανώτατο όριο χρέους – Κρίσιμη ημερομηνία η 1η Ιουνίου

Θρίλερ στις ΗΠΑ για το ανώτατο όριο χρέους – Κρίσιμη ημερομηνία η 1η Ιουνίου

Συνεχίζεται το οικονομικό θρίλερ στις ΗΠΑ, με την χώρα να βρίσκεται στο «παραπέντε» της χρεοκοπίας εξαιτίας του αδιεξόδου για το ανώτατο όριο του χρέους, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται ότι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, εν μέσω ανησυχίας για τις επιπτώσεις στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων επιμένουν σε περικοπές δαπανών προτού συμφωνήσουν να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους της χώρας πάνω από τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν από την πλευράς τους ότι το Κογκρέσο έχει ήδη ξοδέψει τα χρήματα και πρέπει να του επιτραπεί να αποπληρώσει τους κατόχους του αμερικανικού χρέους χωρίς μια ντροπιαστική και οικονομικά καταστροφική χρεοκοπία.

Ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι βγήκε από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Δευτέρας χωρίς συμφωνία, υπογράμμισε ότι και τα δύο κόμματα είναι ενωμένα στον στόχο τους να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους της χώρας.

Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα για μια χρεοκοπία των ΗΠΑ, αλλά δεν είναι απολύτως σαφές πότε οι ΗΠΑ θα διαβούν το «κατώφλι» της. Δεν είναι επίσης σαφές πώς θα μοιάζει μια πιθανή συμφωνία για την αποτροπή μιας πρώτης χρεοκοπίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος του χρέους είναι εντυπωσιακό αλλά αν δεν επιτραπεί στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της, η οικονομία των ΗΠΑ θα περιέλθει σε ύφεση και τελικά θα θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική ασφάλιση και τις κρατικές επιταγές στις οποίες βασίζονται εκατομμύρια Αμερικανοί.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ πράγματι υπερέβησαν την εξουσιοδότηση δανεισμού τους τον Ιανουάριο, αλλά η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ενέκρινε «έκτακτα μέτρα», ώστε να δώσει χρόνο στους νομοθέτες να δράσουν.

Διαβάστε επίσης: Κρούγκμαν: Αν χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ, στις αγορές θα προκληθεί χάος

Η ίδια δήλωσε ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα θα εξαντληθούν το συντομότερο την 1η Ιουνίου, αλλά εκτιμήσεις τρίτων δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες περισσότερο.

«Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα και τις δημοσιονομικές δαπάνες. Και επομένως είναι δύσκολο να είμαστε βέβαιοι, όμως η εκτίμησή μου είναι ότι είναι σχετικά μικρές οι πιθανότητες να φτάσουμε στις 15 Ιουνίου όντας σε θέση να πληρώνουμε όλους τους λογαριασμούς μας», είπε η Γέλεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. «Ανέφερα στην τελευταία επιστολή μου προς το Κογκρέσο (σ.σ. την περασμένη Δευτέρα) ότι προβλέπουμε ότι δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε όλους τους λογαριασμούς μας από τις αρχές Ιουνίου, ενδεχομένως από την 1η Ιουνίου», δήλωσε προ ημερών η Γέλεν.

Σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφωνούν ότι μια συνεχιζόμενη χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ και για πολλά εκατομμύρια Αμερικανούς που βασίζονται στην κοινωνική ασφάλιση, τη Medicare, τους κρατικούς μισθούς ή την κρατική βοήθεια. «Το γεγονός μίας αθέτησης πληρωμών εκ μέρους της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα προκαλούσε πανικό και χάος στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές» προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Το χρηματιστήριο θα μπορούσε να χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του αν οι επενδυτές τρομάξουν από την αστάθεια. Όμως, μια χρεοκοπία μιας ή δύο ημερών μπορεί να μη φανεί τόσο τρομερή, ιδίως αν δεν υπάρξει διακοπή των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Πηγή: The Hill, ABC

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Παραμένει το αδιέξοδο με το όριο του δημόσιου χρέους

ΗΠΑ: Η υπουργός Οικονομικών προτρέπει να αυξηθεί το όριο του χρέους πριν από την 1η Ιουνίου

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter