Το αγροτικό ζήτημα φέρνει κοντά Νίκο Ανδρουλάκη – Νίκο Παπανδρέου

Το αγροτικό ζήτημα φέρνει κοντά Νίκο Ανδρουλάκη – Νίκο Παπανδρέου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να αναθερμάνει τις σχέσεις των αγροτών με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, εξαπολύει συνεχώς επιθέσεις κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το αγροτικό ζήτημα. Αναδεικνύει ως ατελέσφορη την κυβερνητική πολιτική αλλά και ως απαράδεκτο το χειρισμό των “γαλάζιων” επιτελών να εφαρμόσουν ακόμα και ειλημμένα μέτρα ανακούφισης των αγροτών, όπως φάνηκε και από τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορεί την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι περιφρονεί επί πέντε χρόνια τα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, με αποτέλεσμα να μην έχει χαράξει μία μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα για την παραγωγική εξωστρέφεια της χώρας και την αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας. Παράλληλα όμως επιλέγει με παρέμβασή του να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει προτάσεις που μπορούν να φρενάρουν και να ανατρέψουν τα δυσμενή αποτελέσματα από τον κατήφορο στον οποίο έχει οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος επιδιώκει να είναι εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, άφησε τις Βρυξέλλες και έφτασε στη Θεσσαλονίκη (Agrotica), είχε επαφές με αγρότες, προβάλλοντας τις επιστημονικές, τεχνολογικές και επιχειρησιακές διαστάσεις της εφαρμογής της ευφυούς γεωργίας. Οι αναρτήσεις του στο Fb είναι συνεχείς με θέμα τα αγροτικά. Προ ημερών είχε καταθέσει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την νέα ΚΑΠ, ενώ ταυτόχρονα επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ για το ότι, όπως σημειώνει, «οι αγρότες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και θα πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα στήριξής τους και επίλυσης των προβλημάτων τους».

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη παρουσιάζει ως δείγμα πλήρους αποτυχίας το εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΝΔ για την Κοινή Αγροτική Πολιτική που παρουσίαζε ακόμα και λανθασμένους υπολογισμούς, με προβλέψεις για στρεμματικές ενισχύσεις που σήμερα «μοιάζουν όνειρο απατηλό». Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχοντας η χώρα περίπου την ίδια χρηματοδότηση για την ΚΑΠ σε σχέση με πέρυσι, απέτυχε να τη διαχειριστεί σωστά, δημιουργώντας τεράστιες απώλειες για τα εισοδήματα των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Προτάσεις

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών της χώρας μας και ελαχιστοποιούν τις αγκυλώσεις που προκαλεί η πολιτική της ΝΔ είναι:

  • Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, ώστε ωφελούμενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες.
  • Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Αγροτικό πετρέλαιο.
  • Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις.
  • Προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικές και ξένα funds.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες είναι η πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.
  • Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη σκιαγραφεί την εικόνα του πρωτογενούς τομέα, χρησιμοποιώντας στοιχεία και αριθμούς. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική υπηρεσία την περίοδο 2009-2020 οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν 26,6% ενώ η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση 18%. Σε βάθος οκταετίας η αξία των εισαγωγών των αγροτικών προϊόντων παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 62% ! Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα δαπανά περισσότερα από 10 δισεκατομύρια ευρώ τον χρόνο σε εισαγωγές τροφίμων, «ενώ εισάγει ακόμη και προϊόντα στα οποία έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως τα κηπευτικά».

Δραματικά “αχνό” είναι το ελληνικό αποτύπωμα ακόμα και στην αγορά της ΕΕ των ευρωπαϊκών προϊόντων ΠΟΠ-Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης, ΠΓΕ-Προστατευμένης Γεωγραφικής Ενδειξης, ΕΠΙΠ-Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις το 1,3% της συνολικής αξίας της αγοράς τέτοιων προϊόντων της ΕΕ…

Διαβάστε επίσης: Οι αγρότες «γκρεμίζουν» το κυβερνητικό αφήγημα: «Δίνουμε φτηνά τα προϊόντα μας και φτάνουν σε υψηλές τιμές στα ράφια»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter