Το παρασκήνιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Κόντρα Ιταλίας, Βελγίου και Γερμανίας για το φυσικό αέριο

Το παρασκήνιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Κόντρα Ιταλίας, Βελγίου και Γερμανίας για το φυσικό αέριο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη λειτούργησε ως πρόσφορο έδαφος για την ανάδυση των αντιθέσεων και της σύγκρουσης συμφερόντων καθώς σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters η Ιταλία και το Βέλγιο εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκειά αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Δημοσίευμα του πρακτορείου επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο, σημειώνει πως ο  Ντράγκι δήλωσε ότι «μας ζητείται να δείξουμε αλληλεγγύη όσον αφορά στον διαμοιρασμό της ενέργειας, αλλά δεν υπάρχει αλληλεγγύη στις εκκλήσεις μας για συγκράτηση των τιμών. Αυτός ο τρόπος σκέψης έχει ήδη προκαλέσει τεράστια ζημιά. Χρηματοδοτήσαμε τον πόλεμο του Πούτιν και προκαλέσαμε την ύφεση».

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο αναφερόμενος στη Γερμανία προς στην οποία εξάγει ενέργεια, δήλωσε πως «η αλληλεγγύη δεν πρέπει να είναι μόνο στην προμήθεια. Πρέπει να υπάρχει και στις τιμές».

Ως επιπλέον πηγή δυσφορίας λειτούργησε σύμφωνα με το Reuters και το πακέτο στήριξης 200 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

«Η ενότητά μας πρέπει να είναι πραγματική. Πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα και βαθύτερα», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε ομιλία κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Κομισιόν συνέταξε τις προτάσεις για κοινές προμήθειες, μηχανισμό περιορισμού των τιμών, αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και μείωση της.

Διαβάστε επίσης: 

Bloomberg: Η Γερμανία υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για την ενεργειακή κρίση

Γερμανία: Υπεραμύνεται ο Σολτς του πακέτου των 200 δισ. ευρώ παρά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter