Τουρκία: Αντίστροφη μέτρηση για τις δημοτικές εκλογές – Η «μάχη» της Κωνσταντινούπολης και η κουρδική ψήφος

Τουρκία: Αντίστροφη μέτρηση για τις δημοτικές εκλογές – Η «μάχη» της Κωνσταντινούπολης και η κουρδική ψήφος

Αποδυναμωμένη από τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023, η αντιπολίτευση της Τουρκίας στοχεύει να κερδίσει έδαφος στις δημοτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν την Κυριακή 31 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, το πολιτικό μέλλον της μεγαλύτερης ελπίδας της, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, θα κριθεί από το αν θα επανεκλεγεί, ή αν θα περάσει στα «αζήτητα».

Εν τω μεταξύ, για τις κάλπες της Κυριακής, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανακοινώσει ότι θα είναι οι τελευταίες που οργανώνονται υπό την εξουσία του.

Στην εν λόγω αναμέτρηση, οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων της χώρας θα εκλέξουν τον δήμαρχό τους, καθώς επίσης τους δημοτικούς συμβούλους τους, τους δημάρχους των διαμερισμάτων τους και τον μουχτάρ τους, ένα είδος επικεφαλής συνοικίας.

Σε εθνικό επίπεδο, θα μπορούσαν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την επιρροή του προέδρου Ερντογάν, που βρίσκεται στο «τιμόνι» της Τουρκίας επί δύο δεκαετίες, ή να σηματοδοτήσουν την αλλαγή στο βαθιά διχασμένο πολιτικό τοπίο του μέλους του ΝΑΤΟ.

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πολλούς λόγους. Εντύπωση προκαλεί δε το γεγονός, ότι οι ψηφοφόροι της περιοχής, θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 49 υποψηφίους για τη θέση του δημάρχου, με το ψηφοδέλτιο να έχει πλάτος… 97 εκατοστά, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

 

Η πόλη των 16 εκατ. κατοίκων, που πέρασε το 2019 στα χέρια της αντιπολίτευσης μετά από μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση, αποτελεί το μεγαλύτερο «τρόπαιο» της τουρκικής πολιτικής.

Ο «εκλεκτός» του Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, θα είναι ο αντίπαλος του Εκρέμ Ιμάμογλου για τον δήμο.

Εάν ο χρισμένος υποψήφιος του Τούρκου προέδρου πάρει πίσω τη σημαντικότερη μητρόπολη της χώρας – περιοχή που βοήθησε και τον ίδιο τον «σουλτάνο» να γίνει δημοφιλής – θα εξαλείψει το εναπομείναν προπύργιο της αντιπολίτευσης στην εξουσία του.

Η εμπειρία του στην ανοικοδόμηση αστικών περιοχών και τα προγράμματα αστικής ανάπλασης αναμένεται να είναι αυτά που θα προβάλλει το AKP ως «όπλα» του Κουρούμ, για τη «θωράκιση» της Κωνσταντινούπολης, την ώρα που οι σεισμολόγοι προβλέπουν μεγάλο σεισμό στην περιοχή.

Ωστόσο, πριν από 10 χρόνια είχε κατηγορηθεί για χορήγηση παράνομων αδειών σε οικοδομικά έργα, ενώ φέρεται να είχε εμπλοκή και σε υπόθεση δωροδοκίας, η οποία ήρθε στο φως, όταν συνελήφθησαν επιχειρηματίες κοντά στον Ερντογάν και τρεις γιοι υπουργών.

Σύμφωνα πάντως με τις δημοσκοπήσεις, η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αναμένεται να παραμείνουν στα χέρια του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης που είχε κερδίσει τις δύο πόλεις πριν από πέντε χρόνια. Πριν από το 2019, διοικούνταν αμφότερες από το AKP και τους ισλαμιστές προκατόχους του για 25 χρόνια.

Η κουρδική ψήφος

Οι ψήφοι των Κούρδων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/5 των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι φέτος ακόμα πιο περιζήτητες.

Στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου οι Κούρδοι αποτελούν πλειοψηφία, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Ισότητας των Λαών και της Δημοκρατίας (DEM, πρώην HDP), τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, αναμένεται να κερδίσει πολυάριθμες πόλεις, παρά την αναμενόμενη διείσδυση του Χουντά Παρ, ενός κουρδικού κόμματος της ακροδεξιάς.

Αλλού στη χώρα, σημαντικό τμήμα των Κούρδων ψηφοφόρων μπορεί να υπερψηφίσει το CHP για να δημιουργήσει ένα «φράγμα» στο AKP, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Εξάλλου η ανάκληση πολυάριθμων φιλοκούρδων δημάρχων, οι οποίοι είχαν εκλεγεί το 2019 και αντικαταστάθηκαν από διορισμένους από την εξουσία διοικητές, υπάρχει κίνδυνος να αποτρέψει τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, επισημαίνουν παρατηρητές.

Διαβάστε επίσης:

Λίβανος: Σημαντικό στέλεχος της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε επίθεση του Ισραήλ


Η Turkish Airlines επαναφέρει -μετά από μία 10ετία- τις πτήσεις της προς τη Λιβύη


Μακελειό στη Μόσχα: «Του έκαναν πλύση εγκεφάλου» – Τι λένε οι συγγενείς των υπόπτων


Ουκρανία: Επίδειξη ετοιμότητας από ΝΑΤΟϊκές χώρες μετά από το ρωσικό πυραυλικό μπαράζ


Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter