Τυνησία: Ο πρόεδρος Σαϊέντ παρακάμπτει το Σύνταγμα και θα κυβερνήσει με διατάγματα

Τυνησία: Ο πρόεδρος Σαϊέντ παρακάμπτει το Σύνταγμα και θα κυβερνήσει με διατάγματα
Διαδηλωτές στην Τυνησία κατά του προέδρου Καΐς Σαϊέντ

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σαϊέντ δήλωσε ότι θα κυβερνήσει με διατάγματα και θα αγνοήσει τμήματα του Συντάγματος καθώς ετοιμάζεται να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των αντιπάλων του. Ο Σαϊέντ ασκεί σχεδόν αποκλειστικά  την εξουσία από τις 25 Ιουλίου όταν απέλυσε τον πρωθυπουργό, ανέστειλε το κοινοβούλιο και ανέλαβε την εκτελεστική εξουσία , επικαλούμενος εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια κίνηση που οι εχθροί του ονόμασαν πραξικόπημα.

Η παρέμβασή του έχει υπονομεύσει τα όποια δημοκρατικά οφέλη της επανάστασης της Τυνησίας το 2011 που τερμάτισε την αυταρχική διακυβέρνηση του Μπενάλι και πυροδότησε την αραβική άνοιξη, παρά τις δεσμεύσεις του Σαϊέντ να υπερασπιστεί τις ελευθερίες που είχαν κερδίσει πριν από μια δεκαετία.

Καθώς οι εβδομάδες περνούσαν, δέχθηκε αυξανόμενη πίεση από Τυνήσιους πολιτικούς  και δυτικούς παράγοντες για να ορίσει έναν πρωθυπουργό και να εξηγήσει πώς σκοπεύει να ξεπεράσει την κρίση. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη ξεπερνούν κατά πολύ τα βήματα που έκανε τον Ιούλιο, ξαναγράφοντας τους κανόνες του πολιτικού συστήματος της Τυνησίας ώστε να δώσει στο θεσμό του προέδρου σχεδόν απεριόριστη εξουσία.

Οι κανόνες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως του επιτρέπουν να εκδίδει «νομοθετικά κείμενα» με διατάγματα, να διορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο και να καθορίζει την πολιτική του και τις βασικές αποφάσεις του χωρίς παρεμβολές. Το εκλεγμένο κοινοβούλιο, το οποίο ανέστειλε τον Ιούλιο χρησιμοποιώντας μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ανάγνωση του Συντάγματος, όχι μόνο θα παραμείνει «στον πάγο», αλλά τα μέλη του θα σταματήσουν να πληρώνονται τους μισθούς τους και θα στερηθούν της βουλευτικής τους ασυλίας.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σαϊέντ

Ο Σαϊέντ δεν έθεσε καμιά καταληκτική ημερομηνία στην κατάληψη της εξουσίας, αλλά είπε ότι θα διορίσει μια επιτροπή που θα βοηθήσει στην κατάρτιση τροπολογιών στο Σύνταγμα του 2014 και στην εγκαθίδρυση «μιας πραγματικής δημοκρατίας στην οποία οι άνθρωποι είναι πραγματικά κυρίαρχοι». Η προεδρία είπε ότι στο μεσοδιάστημα θα παραμείνει σε ισχύ μόνο το προοίμιο του υφιστάμενου Συντάγματος και τυχόν ρήτρες που δεν έρχονται σε αντίθεση με τις εκτελεστικές και νομοθετικές εξουσίες που έχει καταλάβει.

Ο ηγέτης του μετριοπαθούς ισλαμιστικού κόμματος Εναντά, το μεγαλύτερο στο  κατακερματισμένο κοινοβούλιο και μέλος διαδοχικών κυβερνητικών συνασπισμών, απέρριψε αμέσως τις ανακοινώσεις του Σαϊέντ, ενώ στελέχη άλλων κομμάτων δεν δίστασαν να κάνουν λόγο για δικτατορικές προθέσεις. Ο Σαϊέντ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει τέτοιες προθέσεις.

Η ευρέως αποδεκτή παρέμβασή του ήρθε μετά από χρόνια οικονομικής στασιμότητας και πολιτικής παράλυσης, που επιδεινώθηκε από την απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και βίαιες διαμαρτυρίες. Ωστόσο, καθώς οι εβδομάδες έχουν περάσει, ένας αυξανόμενος αριθμός Τυνήσιων ανησυχεί για την ασάφεια στα σχέδια του Σαϊέντ και την απουσία πρωθυπουργού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter