Χανιά: Άφησε χωρίς πισίνα την πρωτεύουσα του υγρού στίβου

Χανιά: Άφησε χωρίς πισίνα την πρωτεύουσα του υγρού στίβου

Τα Χανιά κυριαρχούν στον υγρό στίβο εδώ και δεκαετίες, είναι η πόλη των μεγάλων αθλητών και πρωταθλητών στο πόλο, στην κολύμβηση, την τεχνική κολύμβηση, τη συγχρονισμένη κολύμβηση και φυσικά στο πραγματικά εντυπωσιακό τμήμα των ΑμεΑ, ωστόσο κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πισίνα, με τις ευθύνες να βαραίνουν και τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη που τάζει πολλά και πράττει ελάχιστα.

Ο Ναυτικός Ομιλος Χανίων, με μακρά ιστορία στον υγρό στίβο, έχει τροφοδοτήσει με δεκάδες αθλητές τις εθνικές μας ομάδες και τα μεγάλα αθλητικά σωματεία της χώρας και πρωταγωνιστεί σε πανελλήνιο, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ολες οι κορυφαίες ομάδες πόλο έχουν τουλάχιστον έναν Χανιώτη αθλητή, ενώ η κολύμβηση των αιώνιων αντιπάλων, του Παναθηναϊκού και

του Ολυμπιακού, ενισχύθηκαν με την ένταξη στο δυναμικό τους της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Αννας Ντουντουνάκη και του Απόστολου Παπαστάμου αντίστοιχα. Η τεχνική κολύμβηση δε πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο πολλές δεκαετίες…

Οι αθλητές των Χανίων προπονούνται σε ένα κολυμβητήριο που δεν έχει ανακαινιστεί ούτε έχει αλλαχτεί σε αυτό έστω μία βίδα εδώ και πολλά χρόνια. Παρατηρείται μια κοροϊδία διαρκείας που είχε ως αποτέλεσμα τον χειμώνα να εγκλωβίζονται για προπόνηση σε μια 25άρα πισίνα περισσότεροι από 500 αθλητές! Κι αυτό διότι για αρκετά χρόνια κανείς αρμόδιος δεν διασφάλιζε χρήματα για πετρέλαιο.

Ακόμη και τότε που ήταν πιο φτηνό.

Λειτούργησαν και οι τρεις

Οταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ διορθώθηκαν τα απολύτως απαραίτητα παρά τις οικονομικές δυσκολίες και έπειτα από αρκετά χρόνια περιορισμών και για μια τετραετία δούλευαν και οι τρεις πισίνες, 50, 25 και 12,5 μέτρων, που διασφάλιζαν αξιοπρεπή χρόνο και χώρο προπόνησης για τους αθλητές. Τα αποτελέσματα ήταν απτά και φάνηκαν στις επιδόσεις.

Οταν η σκυτάλη της διακυβέρνησης της χώρας πέρασε στη ΝΔ ο Λ. Αυγενάκης πήγε στην πόλη καταγωγής του πρωθυπουργού και υποσχέθηκε τα πάντα. Υποσχέθηκε άμεσα ανακατασκευή των αθλητικών έργων, τάχιστη δημοπράτησή τους και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα με τις υποσχέσεις του, η αρμόδια υπηρεσία επέβαλε για λόγους ασφαλείας το ξήλωμα του σκεπάστρου της 25άρας πισίνας. Τότε όλοι, ειδικοί και μη, έλεγαν ότι αυτό θα διαρκούσε δυο τρεις μήνες και μετά το κολυμβητήριο θα λειτουργούσε κανονικά. Ομως για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα (ο πρώτος ήταν της Covid) η 25άρα πισίνα δεν λειτούργησε γιατί μετά την αφαίρεση του σκεπάστρου… κλάταρε και ο καυστήρας. Σχετικά γρήγορα αγοράστηκε νέος, ο οποίος όμως ήταν ακατάλληλος για τη συγκεκριμένη χρήση! Εγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων, όλοι κοιτούσαν τον νέο… γυαλιστερό καυστήρα και μέχρι να αποφασιστεί τι θα τον κάνουν η πισίνα ήταν μη λειτουργική. Κι αυτό φαίνεται πως βόλευε κάποιους για οικονομικούς λόγους. Οσο η πισίνα είναι κλειστή δεν χρειάζεται πετρέλαιο και το δημόσιο δεν καταβάλλει το σχετικό κονδύλι.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν το άφησε έτσι το θέμα. Πήγε πάλι στα Χανιά και έδωσε νέο ρεσιτάλ υποσχέσεων (τομέα στον οποίο άλλωστε κάνει… πρωταθλητισμό), ωστόσο στο κολυμβητήριο δεν έχει γίνει ακόμη το παραμικρό έργο.

Προκλητική συμπεριφορά

Το παράπονο των κατοίκων των Χανίων που ασχολούνται με τον υγρό στίβο είναι ότι ο Λ. Αυγενάκης έχει εξαγγείλει την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και στα βοσκοτόπια της εκλογικής του περιφέρειας, στον Δήμο Ηρακλείου. Η δυσαρέσκειά τους φούντωσε τον Αύγουστο του ’21, ζητώντας εξηγήσεις γι’ αυτή την ευδιάκριτα διαφορετική αντιμετώπιση και ο υφυπουργός τους χαρακτήρισε δημόσια κομπλεξικούς.

«Η αλήθεια είναι ότι στα Χανιά διέκρινα έναν κομπλεξισμό… “αμάν γιατί κάνετε τόσα έργα στο Ηράκλειο”» ήταν η πρωτοφανής δήλωση Αυγενάκη. Η απαξιωτική συμπεριφορά του προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και μεταξύ άλλων σε τοπικά ΜΜΕ τέθηκαν τα ακόλουθα δύο ερωτήματα: α) «Είναι κόμπλεξ, κύριε Αυγενάκη, να ζητούν λύση σε δεκάδες προβλήματα του χαρτοφυλακίου σας οι Χανιώτες κι εσείς να εμφανίζεστε προκλητικά αδιάφορος; β) Είναι κόμπλεξ, κύριε Αυγενάκη, να περιμένει ο κόσμος να ξεμπλοκάρετε το θέμα του κλειστού κολυμβητηρίου κι εσείς να παρουσιάζετε θεωρίες και γενικόλογα;».

Το ερειπωμένο κολυμβητήριο και οι φτηνές δικαιολογίες

Στα Χανιά υπάρχει και ένα κολυμβητήριο που υποτίθεται ότι είχε φτιαχτεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά δεν λειτούργησε ποτέ και μάλιστα έγινε πλιάτσικο σε αυτό, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Γι’ αυτό το ερειπωμένο αθλητικό έργο ο Λ. Αυγενάκης ακολούθησε διαφορετική τακτική. Εριξε τις ευθύνες στο Πολυτεχνείο Κρήτης (σε δικό του χώρο είναι το κολυμβητήριο), υποστηρίζοντας ότι δεν τον αφήνουν να ξεκινήσει το έργο. Κάτι που όχι μόνο δεν συνέβαινε, αλλά όλοι οι αρμόδιοι προσφέρθηκαν να συμβάλουν ώστε να προχωρήσει το έργο. Ομως ο υφυπουργός έβρισκε διάφορα προσχήματα, όλο και κάτι επιπλέον ζητούσε και οι διαδικασίες δεν προχώρησαν. Προτού το Πολυτεχνείο προλάβει να ολοκληρώσει τη μελέτη που του ζήτησε για την ανακατασκευή της πισίνας, έστειλε αίτημα ζητώντας παράταση στον χρόνο εργασιών προκειμένου να εντάξει ένα εντελώς ανεξάρτητο έργο στον περιβάλλοντα χώρο: ένα προπονητικό κέντρο για τον στίβο. Κάτι που αν γίνει δεκτό, θα αφήσει πάλι πίσω το κολυμβητήριο τουλάχιστον για μία διετία… Οι Χανιώτες μαζεύουν πλέον υπογραφές για να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο ώστε να μη μείνουν τα παιδιά χωρίς 50άρα πισίνα. Κι ας τους βλέπει ο Αυγενάκης ως εχθρούς και εμπόδιο στο έργο του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter