Απάντηση στο ερώτημα «Τι ανάπτυξη θέλουμε» αναζητεί η Κυβέρνηση

Απάντηση στο ερώτημα «Τι ανάπτυξη θέλουμε» αναζητεί η Κυβέρνηση

Η ανάπτυξη της χώρας ήταν και παραμένει ζητούμενο ειδικά τώρα που τα προγράμματα προσαρμογής οδεύουν προς το τέλος τους. Στο Μαξίμου έχουν ρίξει το μεγαλύτερο βάρος (εκτός από το έγκαιρο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης) στο περίφημο «ολιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης» το οποίο επεξεργάστηκαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη βοήθεια του πρώην πλέον υπουργού Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου.

Στο Σχέδιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, περιγράφονται οι βασικοί στρατηγικοί άξονες εντός των οποίων θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για να οικοδομήσει ένα σύστημα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης με έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα και στη στρατηγική αντιμετώπισης ζητημάτων που επηρεάζουν αρνητικά την αναπτυξιακή δραστηριότητα όπως το νομικό – δικαστικό σύστημα, το επιχειρηματικό περιβάλλον, η δημόσια διοίκηση και η έλλειψη συγκεκριμένων στόχων και προτεραιοτήτων.

Μάλιστα η Κυβέρνηση θεωρεί κομβικής σημασίας το εν λόγω Σχέδιο – νέο μοντέλο ανάπτυξης της μετα-μνημονιακής περιόδου το οποίο θα παίξει το ρόλο του και στην επόμενη κάλπη.

Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το πόση σημασία δίνει το Μαξίμου στην ανάπτυξη και στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας τεκμαίρεται και από το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) προχώρησε στη δημιουργία του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) το οποίο είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο τέτοιου τύπου που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με δημόσιους πόρους.

Οι πόροι του συγκεκριμένου Ταμείου θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και κυρίως επιχειρήσεων καινοτομικού χαρακτήρα που μπορούν να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί σήμερα (Δευτέρα) στην εκδήλωση του EquiFund, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των 9 fund managers που στηρίζονται στο πλαίσιο του EquiFund και νέους επιχειρηματίες που στηρίζονται στο πλαίσιο του JEREMIE και του EquiFund. Στη συνέχεια, στις 18:00 ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με θέμα: «Το όραμα της Ελλάδας για την Καινοτομία».

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ανοίγει τα χαρτιά του το ΔΝΤ

Το σίγουρο είναι ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον θα λάβει χώρα η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ όπου αναμένεται σε μεγάλο βαθμό το Ταμείο να «ανοίξει» τα χαρτιά του για μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής όπως η συμφωνία για το Ελληνικό χρέος.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα πέρα από τα ήδη συμφωνηθέντα δεν πρόκειται να δεχθεί τη σύνδεση των όποιων αποφάσεων για το χρέος με νέα μέτρα – προαπαιτούμενα και αξιολογήσεις.

Μάλιστα, σε μία ακριβώς εβδομάδα από σήμερα η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κινηθεί πολύ πάνω από τον στόχο του 1,75%, σε σημείο να άρει τις όποιες ανησυχίες εκφράζει το ΔΝΤ για την επίτευξη των πλεονασμάτων ύψους 3,5% μέχρι το 2022.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter