Δούρου: Είμαστε ακόμη στην αρχή ως προς τις σχέσεις μας με την Κίνα

Δούρου: Είμαστε ακόμη στην αρχή ως προς τις σχέσεις μας με την Κίνα

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρένα Δούρου δίνει προτεραιότητα στην διπλωματία, είναι η εμπειρία που έχει αποκομίσει, ως υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, πριν γίνει περιφερειάρχης Αττικής, ώστε να αντιλαμβάνεται την δύναμη της εξωστρέφειας και να εργάζεται συστηματικά για την δημιουργία ισχυρών διαύλων συνεργασίας με την Κίνα.

Σε συνέντευξή της στο greece-china2017.gr, ερωτηθείσα για τις αλλαγές που επέφερε στην διπλωματική «ματιά» της απέναντι στην Περιφέρεια Αττικής, η τελευταία της επίσκεψη στην Κίνα, η Ρένα Δούρου είπε ότι εξαρχής, από την ανάληψη της Διοίκησης της Περιφέρειας «ενεργούμε έτσι ώστε η εξωστρέφεια, η ανταλλαγή καλών πρακτικών, οι πολύμορφες συνέργειες να βρίσκονται στο επίκεντρο των σχέσεών μας με το εξωτερικό.

Η περιφερειάρχης ανέφερε ως επιλογή, «την ειρηνική, πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη και ενεργητική εξωτερική πολιτική για τη διαφύλαξη και προώθηση των συμφερόντων της χώρας» που γίνεται πράξη μέσα από μια στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης και δημιουργίας οικονομικών, επενδυτικών, πολιτιστικών, τουριστικών γεφυρών, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Όπως είπε, «σε αυτό το πλαίσιο εγγράφονται και οι σχέσεις μας με την Κίνα -το Πεκίνο, την επαρχία Χουμπέι, οι επαφές που δρομολογούμε με άλλους εκπροσώπους κινεζικών θεσμών- είτε πρόκειται για τον τομέα του τουρισμού, είτε των ΜΜΕ. Και αυτή είναι η αρχή. Είμαστε στη φάση της συνέχειας, με νέες επαφές, υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με αντικείμενο τον τουρισμό και τις εμπορικές επαφές, εντός των επόμενων μηνών».

Η Ρένα Δούρου διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται στα πρώτα της στάδια και απαιτούνται ακόμα πολλά βήματα για να πούμε ότι πράγματι «άλλαξαν τα πράγματα», ωστόσο «ενεργούμε προς την κατεύθυνση αυτή, που συνεπάγεται πολλές προοπτικές και προκλήσεις και για τις δύο πλευρές».

Στο ενδεχόμενο να γίνει η Αττική ένας κόμβος μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει «η Αττική μπορεί έτσι να λειτουργήσει τόσο ως κόμβος για οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, τη νοτιο-ανατολική Ασία, όσο βεβαίως και ως ευρωπαϊκή πύλη εισόδου έναντι αυτών των γεω-οικονομικών οντοτήτων».

«Υπό το πρίσμα αυτό» αναφέρει η κ. Δούρου, «αντιμετωπίζουμε την ανάγκη δημιουργίας win-win σχέσεων με όλες τις χώρες που ανήκουν σε αυτές τις περιοχές με στόχο την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη σταθερότητα και την ευημερία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter