Κρίσιμη εβδομάδα για την τεχνική συμφωνία -Ποιοι βουλευτές και υπουργοί αντιδρούν και το σχέδιο για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή

Κρίσιμη εβδομάδα για την τεχνική συμφωνία -Ποιοι βουλευτές και υπουργοί αντιδρούν και το σχέδιο για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή

Η τεχνική συμφωνία είναι προ των πυλών και όπως είναι φυσικό έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documentonews.gr, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα λεγόμενα αντίμετρα αλλά και τα ενεργειακά έχουν κλείσει, με το εργασιακό να παραμένει ακόμη ανοιχτό και μόνο όσον αφορά στο δικαίωμα της ανταπεργίας (lock out) και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Ήδη οι εμπλεκόμενοι υπουργοί έχουν προγραμματίσει συναντήσεις με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να τους ενημερώσουν για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει προγραμματίσει για αύριο Τρίτη συναντήσεις με κυβερνητικούς βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να τους ενημερώσει για το θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ ενώ χθες Κυριακή ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος αφού εξέφρασε την διαφωνία του με τη μείωση του αφορολόγητου γνωστοποίησε πως αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει ραντεβού με τους αρμόδιους υπουργούς για να τους ενημερώσουν για τα μέτρα.

Αντιρρήσεις ειδικά για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ συνεχίζει να εκφράζει και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με σημερινό του άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών υπό τον τίτλο «Η κυβέρνησή μας πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ».

Κλειδί η συνολική συμφωνία και τα αντίμετρα

Οι πληροφορίες από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης θέλουν την κυβέρνηση να έχει λάβει μια «ικανοποιητική διατύπωση» όσον αφορά στην επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ και στο μέτωπο της ΔΕΗ θα αποφύγει την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.

Κρίσιμο μέγεθος για την τελική συμφωνία θα είναι η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ο καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων από την πλευρά των δανειστών αμέσως μετά την ανακοίνωση της τεχνική συμφωνίας και προφανώς πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ από τις 21 έως τις 23 Απριλίου.

«Τότε θα έρθουν προς ψήφιση τα μέτρα στη Βουλή» λέει κυβερνητικό στέλεχος ενώ ο καθορισμός των λεγόμενων αντίμετρων είναι κομβικής σημασίας για τη στάση των βουλευτών. Κυβερνητική πάντως πηγή επιμένει ότι στα αντίμετρα θα περιλαμβάνονται τόσο η μείωση του ΕΝΦΙΑ όσο και των φορολογικών συντελεστών των φυσικών προσώπων.      

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter