Μέρκελ: Δεν δέχομαι Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Μέρκελ: Δεν δέχομαι Ευρώπη δύο ταχυτήτων

«Για εμένα, δεν υπάρχει ζήτημα δύο ταχυτήτων εντός της Ευρωζώνης», δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, καλώντας ταυτόχρονα τα κράτη μέλη του ενιαίου νομίσματος να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Για εμένα, δεν υπάρχει ζήτημα δύο ταχυτήτων εντός της Ευρωζώνης», δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας ταυτόχρονα τα κράτη μέλη του ενιαίου νομίσματος να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία» υπογράμμισε η Μέρκελ, ενώ πρόσθεσε πως «αυτό που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνει από κοινού, από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης».

Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο δίκτυο ARD, είχε πει ότι «η πίεση στους Έλληνες για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστεί ώστε η ελληνική οικονομία να καταστεί ανταγωνιστική, σε διαφορετική περίπτωση η χώρα δεν θα μπορέσει να μείνει στη νομισματική ένωση».

Ένας από τους πρώτους εμπνευστές της ιδέας μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων ήταν ο νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος από τη δεκαετία του 1990 είχε επισημαίνει τα διλήμματα που ταλανίζουν την ενοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου.

Το 2013, ερωτηθείς συγκεκριμένα για τις θέσεις του, ο κ. Σόιμπλε είχε δηλώσει πως αυτό δεν σημαίνει τη δημιουργία ενός μπλοκ προνομιούχων εταίρων, αλλά ότι ορισμένες χώρες θα προχωρούν πιο γρήγορα σε ορισμένα στάδια ενοποίησης και τα υπόλοιπα θα ακολουθούν όταν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η δήλωση αυτή της Άνγκελα Μέρκελ έρχεται αμέσως μετά τη δήλωση του σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με αφορμή το ελληνικό ζήτημα και τη σκληρή στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ζήτησε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ευρωζώνη να παραμείνει ενωμένη.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διατηρήσουμε την Ευρωζώνη και την Ευρώπη μαζί. Αναμένω από τον υπουργό Οικονομικών να το κάνει και είμαι βέβαιος ότι θα το τηρήσει», είχε πει ο Γκάπριελ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter