Επιστρέφει η μετοχή της Πειραιώς στο Χρηματιστήριο για να συνεχίσει την κατακόρυφη πτώση

Επιστρέφει η μετοχή της Πειραιώς στο Χρηματιστήριο για να συνεχίσει την κατακόρυφη πτώση

Επιστρέφει σήμερα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου η νέα μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς  με χρηματιστηριακή τιμή εισαγωγής τα 4.78 ευρώ, για να συνεχίσει την ελεύθερη πτώση της ως την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που αναμένεται στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.  Παράλληλα έγινε γνωστό ότι το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με σκοπό τη μείωση της συμμετοχή του Δημοσίου από το 61.3% που είναι σήμερα στο 26.4%.

Την περασμένη Παρασκευή, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς για να ορίσει τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και επικαλούμενο το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από διεθνείς επενδυτές για συμμετοχή στην ΑΜΚ, αποφάσισε την αύξηση του ποσού της ΑΜΚ, κίνηση η οποία θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας Πειραιώς, αυξάνοντας ωστόσο το dilution και την απαξίωση των χαρτιών που κατέχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Συγκεκριμένα το ΔΣ της Πειραιώς αποφάσισε:

Μεγαλύτερη η ΑΜΚ, μεγαλύτερη η ζημιά των παλαιών μετόχων

Πρώτον, την αύξηση του μεγέθους της ΑΜΚ με σκοπό την άντληση κεφαλαίου ύψους 1.2 δις ευρώ έως 1.38 δις ευρώ, μέσω της έκδοσης 1,2 δις ευρώ νέων μετοχών, έναντι ΑΜΚ 1 δις ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Δεύτερον, από το 1.2 εκατ. νέες μετοχές, το 85% να διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε ξένους επενδυτές και το 15% να δοθεί κατά προτεραιότητα στους εγχώριους επενδυτές μέσω δημόσιας προσφοράς Αυτό σημαίνει ότι κάθε παλαιός μέτοχος που κατείχε μετοχές της Πειραιώς την Τρίτη 13 Απριλίου, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν αποσυρθεί η μετοχή της Πειραιώς για να γίνει το reverse split, μπορεί να πάρει 23.8 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά που κατείχε.

Τρίτον, τον ορισμό του εύρους των τιμών διάθεσης μεταξύ του 1 ευρώ και του 1.15 ευρώ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα διαμορφωθεί  η τελική τιμή της νέας μετοχής ανάλογα με τις προσφορές που θα κάνουν οι ξένοι στο book building.

Βάση των όρων αυτών, οι υφιστάμενοι έλληνες μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς (όσοι δηλαδή δεν πούλησαν τα χαρτιά τους λόγω της απαξίωσής τους) δεν θα επηρεαστούν από την κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, αφού θα πάρουν κανονικά όσες νέες μετοχές θα έπαιρναν αν ίσχυαν τα δικαιώματα.

Στο 26.4% θα περιοριστεί η συμμετοχή του ΤΧΣ

Θα επηρεαστεί όμως το ΤΧΣ που θα έχει πολύ περιορισμένη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου. Όπως αναφέρουν μάλιστα πληροφορίες, το ΤΧΣ θα εισφέρει στην ΑΜΚ της Πειραιώς μόλις 280 εκατ. ευρώ, ώστε να μειώσει τη συμμετοχή του όχι απλά κάτω από την καταστατική μειοψηφία του 33%, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρός του Ανδρέας Βερύκιος κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, έναντι του 61.3% όπου βρίσκεται σήμερα, αλλά ακριβώς στο 26.4%, εκεί δηλαδή που ήταν ως τον περασμένο Νοέμβριο, πριν από τη μετατροπή των Cocos  σε μετοχές.

Η επιλογή αυτή φέρεται να είναι μάλιστα επιλογή της κυβέρνησης, με το ΤΧΣ να έχει ρόλο εκτελεστικού οργάνου, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θέλει να παραδώσει τον έλεγχο της τράπεζας  σε ένα ισχυρό μετοχικό σχήμα ιδιωτών επενδυτών.

Στόχος της κυβέρνησης η παράδοση της τράπεζας στους παλαιούς βασικούς μετόχους Πόλσον, Μυστακίδη κ.α.

Για το λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της Πειραιώς, θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η κατανομή των νέων μετοχών στο εξωτερικό να γίνει με κριτήρια που θα διευκολύνουν την συγκρότηση μιας ομάδας μεγαλομετόχων η οποία θα συγκεντρώνει τουλάχιστον ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας (33,4%) και η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενδεχομένως να αποτελείται από τους πρώην βασικούς ιδιώτες μετόχους της Πειραιώς, John Paulson, Αριστοτέλη Μυστακίδη, το αμερικανικό fund Bienville Capital και άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Γιατί θα συνεχιστεί η πτώση

Οι εγγραφές και στις δύο προσφορές, ελληνική και διεθνή, θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη 21 Απριλίου και θα κλείσουν δυο μέρες αργότερα, την Παρασκευή 23 Απριλίου. Με δεδομένο λοιπόν ότι η τιμή διάθεσης για τις νέες μετοχές θα είναι το πολύ 1.15 ευρώ και με την ΑΜΚ θα εκδοθούν 1.2 δις νέες μετοχές, οι 50.03 παλαιές μετοχές της Πειραιώς που προέκυψαν μετά το reverse split και τη συνένωση 16.5 παλαιών μετοχών σε 1 νέα, επιστρέφοντας από σήμερα στο ταμπλό, θα αρχίσουν μια μεγάλη πτωτική κίνηση που θα συνεχιστεί ολόκληρη την εβδομάδα, προς τη ζώνη του 1 έως 1.50, ευρώ.

Με δυο λόγια η μεγάλη πτώση, της τάξης του 78%, της μετοχής της Πειραιώς που άρχισε στις 16 Μαρτίου μετά την ανακοίνωση της ΑΜΚ και των όρων της από τον διοικητή της τράπεζας Χρ. Μεγάλου, θα έχει συνέχεια μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα μέχρι την εξαΰλωση του συνόλου των χρημάτων των μικρομετόχων και των 3 δις ευρώ που εισέφερε το Δημόσιο, από το 2015 ως το 2020, για να καταστεί δυνατή σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης η απορρόφηση των ζημιών από τα πάρα πολλά ακόμη κόκκινα δάνεια της Πειραιώς μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter