40 εβδομάδες κράτηση για τους μετανάστες

40 εβδομάδες κράτηση για τους μετανάστες

Η Ευρώπη μετακινείται ολοένα δεξιότερα υιοθετώντας κάθε καινούργια νεοφασιστική πρόταση.

Με τακτικές διαπραγμάτευσης αλά Μακιαβέλι και προτάσεις βγαλμένες απευθείας από τα σπλάχνα του νεοφασισμού εμφανίστηκε η ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι κατά τη συζήτηση των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες. Αντικείμενο ήταν η επικύρωση της πρότασης για τους κανόνες και τις διαδικασίες σχετικά με τους αιτούντες άσυλο σε περιόδους κρίσης.

Η Ρώμη είχε πετύχει να ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματά της στην αρχική πρόταση για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών κρίσεων που είχε καταθέσει η Κομισιόν, ωστόσο αποφάσισε ότι ήθελε ακόμη πιο σκληρά μέτρα και πιο απάνθρωπη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο από τις υπηρεσίες ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

Το μεγάλο παζάρι

Η στιγμή που απέσυρε τη συγκατάθεσή της δεν είναι τυχαία, καθώς εάν το πλάνο για τις κρίσεις περνούσε μέσα στην εβδομάδα, θα άνοιγε άμεσα ο δρόμος για την αναθεώρηση και των υπόλοιπων κομματιών του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Επιπροσθέτως, η ιταλική άρνηση μέσω υποβολής νέων αιτημάτων εκδηλώθηκε την ώρα που το Βερολίνο για πρώτη φορά εδώ και περίπου τρία χρόνια διαπραγματεύσεων έριξε νερό στο κρασί του, κάμπτοντας τις αντιδράσεις των Πρασίνων για το απάνθρωπο σε θέμα δικαιωμάτων προτεινόμενο πλάνο.

Τα επίδικα των ενστάσεων ήταν η πρόβλεψη για κράτηση αιτούντων άσυλο σε κλειστά κέντρα έως και 40 εβδομάδες –κάτι παραπάνω από εννιά μήνες– χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, όπως και οι προβλέψεις για τις ΜΚΟ που προχωρούν σε διασώσεις στη Μεσόγειο.

Η ιταλική πλευρά υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον πρόβλεψη ώστε σε περιόδους κρίσης και υπό εξαιρετικές συνθήκες, πέραν της κράτησης για 40 εβδομάδες, οι αρχές να παρακάμπτουν τα πρότυπα και τις προδιαγραφές λειτουργίας των κέντρων κράτησης για τους αιτούντες άσυλο. Οσο για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των προαναφερθεισών ΜΚΟ (η πρωθυπουργός Μελόνι είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία σχετικά πριν από τη σύνοδο), η Ρώμη απέρριψε πρόταση του Βερολίνου επειδή δεν της άρεσε – το περιεχόμενο της γερμανικής πρότασης ήταν άγνωστο μέχρι το κλείσιμο της ύλης της εφημερίδας.

Το παιχνίδι των εκβιασμών

Σε μια προσπάθεια να εξωραϊστεί σύγκρουση Ιταλίας – Γερμανίας και ενώ η τελευταία δέχεται τα πυρά και της Πολωνίας για την απόφασή της να επαναφέρει συνοριακούς ελέγχους στα γερμανοπολωνικά σύνορα εξαιτίας ροών μεταναστών αλλά και του σκανδάλου με τις βίζες που διέθεσαν αντί αμοιβής εργαζόμενοι στις πολωνικές πρεσβείες, η επίτροπος Εσωτερικών Ιλβα Γιόχανσον δήλωσε ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία την εβδομάδα που έρχεται. Πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών ο επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία «για να στερήσουμε από τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές το επιχείρημα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης».

Ουγγαρία, Πολωνία, Αυστρία και Τσεχία εμφανίζονταν κάθετα αντίθετες στις προηγούμενες συζητήσεις και ψηφοφορίες (αυτήν τη φορά δεν υπήρξε ψηφοφορία) σχετικά με την αναθεώρηση του συμφώνου, ενώ Γερμανία, Σλοβακία και Ολλανδία απείχαν. Η συναινετική κίνηση της τελευταίας στιγμής του καγκελάριου Ολαφ Σολτς ήταν καθοριστικής σημασίας για να διαλύσει το επιχείρημα περί υποτίμησης της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής των πρωθυπουργών της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, όμως ήρθε η πολιτική σύμμαχος των αυταρχικών του πρώην ανατολικού μπλοκ Μελόνι και μπλόκαρε τις εξελίξεις. Ο εκβιασμός να παραταθεί η συζήτηση ή να γίνουν δεκτοί οι ιταλικοί όροι για άμεσο κλείσιμο του θέματος έχει στόχο το μεταναστευτικό να μείνει ανοιχτό μέχρι τις ευρωεκλογές. Αν έχει κλείσει, Μελόνι, Ορμπάν και Μοραβιέτσκι μπορεί και να μην τα πάνε τόσο καλά στις κάλπες.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Τύπος: Ιταλία- Γερμανία συγκρούονται για τους μετανάστες

Η Ευρώπη κρύβεται πίσω από τον φράχτη της Μελόνι

Στα χνάρια της Γερμανίας η Γαλλία: «Όχι» σε μετανάστες από την Ιταλία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter