Αλλαγές στην εκλογική διαδικασία πυροδοτούν «γαλάζια» σενάρια κάλπης – Η απόφαση Βορίδη (pdf)

Αλλαγές στην εκλογική διαδικασία πυροδοτούν «γαλάζια» σενάρια κάλπης – Η απόφαση Βορίδη (pdf)

Κι όμως οι εκλογικές προετοιμασίες από την κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι αλλαγές στις εκλογικές διαδικασίες και η χρήση νέων τεχνολογιών για …ετεροδημότες είναι εδώ. Στο λεγόμενο στρατηγείο των εκλογών, το υπουργείο Εσωτερικών, οι επιτελείς προχωρούν στη διαμόρφωση των απαραίτητων συνθηκών για να είναι όλα έτοιμα, όταν και εάν χρειασθεί.

Νέες προβλέψεις για τις αιτήσεις εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών φουντώνουν σενάρια πρόωρης προσφυγής στις εθνικές κάλπες αλλά με …ελεγχόμενο τρόπο. Οι αλλαγές από την μια αναζωπυρώνουν την πολιτική φημολογία και από την άλλη οι κυβερνητικοί παράγοντες τις εμφανίζονται ως αναγκαίο εκσυγχρονισμό για να απορρίπτουν άλλες ερμηνείες. Ετσι κι αλλιώς, η εκλογολογία ξεφυτρώνει συνεχώς και ας αποστρέφουν οι κυβερνώντες το βλέμμα τους από αυτή, με την εύκολη επιχειρηματολογία ότι δεν υπάρχει πολιτικά λόγος για πρόωρες κάλπες. Αν και είθισται στελέχη της ΝΔ να θυμίζουν λόγια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει μιλήσει για εξάντληση της τετραετίας, δεν λείπουν οι ευέλικτοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη που συμπληρώνουν ότι οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται…

Το Documentonews.gr παρουσιάζει την απόφαση που υπέγραψε μόλις πριν από λίγες ημέρες (29.6.2021) ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης για τους ετεροδημότες. Μέχρι σήμερα ο πολίτης είχε την δυνατότητα, μέσω ιντερνετ, να συμπληρώσει και εκτυπώσει την αίτηση για να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, αλλά ήταν υποχρεωμένος να την υποβάλλει στο δήμο διαμονής του ή σε ΚΕΠ. Μάλιστα, κατά την υποβολή της αίτησης απαιτείτο είτε αυτοπρόσωπη εμφάνιση του εκλογέα είτε εμφάνιση νόμιμα εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου. Τώρα όλα θα γίνονται ψηφιακά.

Με την απόφαση Βορίδη (Αριθμ. 48463 -1/ 29.6.2021 -ΦΕΚ Β΄ Αρ. Φύλλου 2887-2.7.2021) ) ορίζεται ότι από την 1η Ιουλίου 2021 τίθεται σε λειτουργία ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αίτησης εκλογέα με την οποία ζητεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών. Αφορά τον εκλογέα που επιθυμεί να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας όπου είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. Ο θεσμός των ετεροδημοτών ισχύει μόνο στις εκλογές για το Εθνικό Κοινοβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και τα δημοψηφίσματα.

Με την είσοδο στην εφαρμογή, ο εκλογέας κάνει αίτηση εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών. Οι αιτήσεις γίνονται αποδεκτές και οριστικοποιούνται αμέσως. Στην επόμενη Αναθεώρηση εκλογικών καταλόγων ενημερώνονται οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών και επικαιροποιούνται οι ειδικές σημάνσεις στο βασικό εκλογικό κατάλογο, όπου αυτό απαιτείται.

Η απόφαση Βορίδη προβλέπει ότι ο εκλογέας που επιθυμεί να εγγραφεί σε ειδικό εκλογικό κατάλογο ετεροδημοτών, υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση στην ειδική εφαρμογή αιτήσεων ετεροδημοτών. Θα συνδέεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσω των διαπιστευτηρίων που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).Οι κωδικοί ΑΦΜ και Α.Α.Δ.Ε. του εκλογέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση της εφαρμογής. Βεβαίως οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών μπορούν να υποβάλλονται και στους δήμους, καθώς και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι προ τριμήνου, το υπουργείο Εσωτερικών είχε προβλέψει δαπάνη για παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης Ολοκληρωμένου Συστήματος Υποστήριξης Εκλογικών Διαδικασιών, αναφορικά με το «Σύστημα Διαχείρισης Αιτήσεων Ετεροδημοτών» και με το «Σύστημα Αναθεώρησης Ειδικών Εκλογικών Καταλόγων», ανεκτέλεστης σύμβασης 2020. Σχετικά με αυτές τις υπηρεσίες, εγκρίθηκε αρχές Μαρτίου η δέσμευση πίστωσης για ποσό 580.320 ευρώ (Αρ. πρωτ.:15029 Α/Α :135 -1.3.2021) .

Πεδίο δόξης λαμπρό για εκλογολογία …Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι σε σχόλια για εκλογικά σενάρια κινείται στο πεδίο του ότι πρόκειται για τη χρήση νέων τεχνολογιών και τον εκλογικό εκσυγχρονισμό. Αλλοι βέβαια εκτιμούν ότι όλες αυτές οι κινήσεις μεταξύ άλλων φέρνουν σιγά σιγά πιο κοντά την ώρα και της ηλεκτρονικής ψήφου…

Από τον περασμένο Απρίλιο πάντως με «τεχνικά λάθη» ή με διαρροές ανοιγοκλείνει το «παράθυρο» για πρόωρες εκλογές. Αρχές Απριλίου 2021 είχαν φουντώσει οι φήμες για κάλπες όταν εμφανίστηκε για λίγη ώρα ο τίτλος «Εκλογές 2021» στην πλατφόρμα του «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών. Το υπουργείο Εσωτερικών το απέδωσε σε «τεχνικό σφάλμα»…

Όμως, δεν σταμάτησαν ποτέ να φτάνουν στο Μαξίμου εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προτού προκύψουν πιο σκούρες πολιτικά καταστάσεις. Παράλληλα, με το σωστό τάιμινγκ γίνονται και αναλύσεις για το πώς η απλή αναλογική θα «καεί» και, άμεσα ή λιγότερο άμεσα, ανάλογα τα αποτελέσματα, θα στηθούν δεύτερες κάλπες με πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα.

Τι προβλέπει η απόφαση για τους ετεροδημότες

Ποια είναι η διαδικασία, όπως αποτυπώνεται στη νέα απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών; Μέσω της πλατφόρμας υποβάλλεται η αίτηση εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών. Ο ενδιαφερόμενος θα αναζητήσει και θα επιλέξει την εγγραφή του στο βασικό εκλογικό κατάλογο, ώστε να συμπληρωθούν αυτόματα τα βασικά του στοιχεία στην αίτηση, καθώς και τα στοιχεία εγγραφής του στο βασικό εκλογικό κατάλογο. Τα προσωπικά στοιχεία του εκλογέα πρέπει να ταυτίζονται με τα στοιχεία του στην Α.Α.Δ.Ε., προκειμένου να του επιτραπεί η υποβολή της αίτησης.

Ακολούθως, καταχωρίζει τη διεύθυνση προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας και τη διεύθυνση της μόνιμης κατοικίας του (περιφερειακή ενότητα, δήμο, δημοτική ενότητα, περιοχή-πόλη, οδό, αριθμό και ταχυδρομικό κώδικα).

Πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης, ο αιτών βεβαιώνει ότι όλα τα αναγραφόμενα στην αίτηση στοιχεία είναι αληθή και λαμβάνει γνώση ότι η αίτησή του επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και ότι τυχόν δήλωση ψευδών στοιχείων επιφέρει τις ποινές που προβλέπονται.

Με την επιτυχή υποβολή της αίτησης, αποδίδεται αυτόματα από την εφαρμογή αριθμός πρωτοκόλλου. Ο αριθμός πρωτοκόλλου αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του εκλογέα, ως ενημέρωση και αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης.

Μόλις η αίτηση υποβληθεί από τον εκλογέα, εκκινεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησής της από το δήμο διαμονής. Ο δήμος διαμονής συμπληρώνει το εκλογικό διαμέρισμα διαμονής στο οποίο εντάσσεται ο ετεροδημότης βάσει της διεύθυνσης διαμονής, την οποία δήλωσε στην αίτηση.

Μέσω της πλατφόρμας θα γίνεται και η μεταβολή στοιχείων και ακύρωση Εγγραφής. Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να ακυρώνει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Αν δεν επιθυμεί πλέον να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ως ετεροδημότης, θα πρέπει να ζητήσει ο ίδιος τη διαγραφή του από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, υποβάλλοντας αίτηση Διαγραφής ετεροδημότη.

Πάντως, όπως ίσχυε και μέχρι τώρα, αν σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του τόπου διαμονής του δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των 40 εκλογέων από την εκλογική περιφέρεια στην οποία είναι εγγεγραμμένος, δεν θα συσταθεί αντίστοιχο εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί να ψηφίσει μόνο στο δήμο όπου είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter