ΑΜΚ Πειραιώς: Γιατί περηφανεύονται η τράπεζα, το ΤΧΣ και το ΥΠΟΙΚ;

ΑΜΚ Πειραιώς: Γιατί περηφανεύονται η τράπεζα, το ΤΧΣ και το ΥΠΟΙΚ;

Με θριαμβευτικούς τόνους υποδέχτηκαν το Υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τις εξίσου θριαμβευτικές ανακοινώσεις της Τράπεζας Πειραιώς για την μεγάλη υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, χάρη στην οποία η τράπεζα άντλησε από τις αγορές 1,38 δις ευρώ και έγινε ξανά ιδιωτική.

Με υβριστικά και χλευαστικά σχόλια απάντησαν ωστόσο σε αυτές τις ανακοινώσεις οι παλαιοί μικρομέτοχοι της τράπεζας που έχασαν τα πάντα χάρη στις εμπνεύσεις δημιουργικής λογιστικής Μεγάλου, αλλά και ευρύτερα οι άνθρωποι που ασχολούνται με το Χρηματιστήριο και γράφουν στους χώρους σχολιασμού του Capital, του Euro2day και στις δημοσιεύσεις της χρηματιστηριακής ιστοσελίδες mikrometoxos.gr.

1.38 δις ευρώ αντλεί η Τράπεζα Πειραιώς

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς την Παρασκευή μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, η διαδικασία της ΑΜΚ ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς οι προσφορές στο εξωτερικό και το εσωτερικό ήταν υπερπολλαπλάσιες.

Κατά συνέπεια, η τιμή διάθεσης του 1,2 δισεκατομμυρίων νέων μετοχών διαμορφώθηκε στο 1,15 ευρώ, με αποτέλεσμα η τράπεζα να μπορεί να αντλήσει το υψηλότερο προβλεπόμενο ποσό, δηλαδή 1,38 δις ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά την κεφαλαιακή της βάση.

Πόλσον το νέο αφεντικό

Σε ότι αφορά τη νέα μετοχική σύνθεση, τον έλεγχο θα αναλάβει ένα σχήμα τριών συνεργαζόμενων μετόχων που αποτελείται από τους Τζον Πόλσον, ο οποίος με 265 εκατ. ευρώ πήρε το 18,62% των νέων μετοχών, Αριστοτέλη Μυστακίδη, ο οποίος με ποσό 40 εκατ. ευρώ πήρε το 2,90% και το fund Helikon το οποίο με ποσό 75 εκατ. ευρώ πήρε το 5,22%. Οι τρεις κύριοι μέτοχοι θα ελέγχουν από κοινού το 26.7% των μετοχών έναντι του 27% του ΤΧΣ, που συμμετείχε επίσης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 345 εκατ. ευρώ.

Με βάση συμφωνία που είχε προηγηθεί του ανοίγματος του ξένου βιβλίου προσφορών, οι κύριοι μέτοχοι, ιδιώτες και ΤΧΣ, κάλυψαν το 67% της διάθεσης ενώ το υπόλοιπο 18%-19% καλύφθηκε από έξι funds, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η Blackrock και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας.

Τι έγραψαν οι Financial Times

Η μεγάλη υπερκάλυψη της ΑΜΚ της Πειραιώς θεωρήθηκε αρκετά θετική έκπληξη ώστε να γίνει θέμα στους Financial Times, με το σχετικό δημοσίευμα να διαπιστώνει ότι «το άλλοτε προβληματικό παιδί του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος κατόρθωσε να αντλήσει κεφάλαια €1,4 δισ. με τη συμμετοχή της BlackRock και του κρατικού επενδυτικού Ταμείου της Νορβηγίας».

Οι FT δεν ασχολήθηκαν βεβαίως με τις ληστρικές διαστάσεις της ΑΜΚ, που μέσω δημιουργικής λογιστικής φόρτωσε εμπροσθοβαρώς το σύνολο των ζημιών της εκκαθάρισης τεσσάρων τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων στο Δημόσιο και τους έλληνες μικρομετόχους ώστε να παραδώσει μια βελτιωμένη τράπεζα, με μια πολύ φτηνή ΑΜΚ, στους νέους ιδιώτες μετόχους. Στο σχετικό δημοσίευμα σημειώνονταν εν τούτοις ότι η Τράπεζα Πειραιώς με την παρούσα ΑΜΚ «δρομολογεί μια από τις μεγαλύτερες εκκαθαρίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουμε δει μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών» και η τελική εκτίμηση ήταν πως «αν η εκτέλεση του σχεδίου είναι σωστή, θα ανοίξει αναμφίβολα ένα νέο κεφάλαιο για την Πειραιώς».

Θριαμβολογίες Μεγάλου, ΤΧΣ, ΥΠΟΙΚ, Πατέλη

Σε θριαμβευτικούς τόνους για την πολλαπλάσια κάλυψη της αύξησης, ο διοικητής της Πειραιώς και το ΤΧΣ έκαναν λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο Πειραιώς και τη στρατηγική του», το Υπουργείο Οικονομικών για «ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης για «επιστροφή ποιοτικών θεσμικών ονομάτων που δεν έχουν επενδύσει εδώ και καιρό στην ελληνική κεφαλαιαγορά», ενώ η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για «επιβεβαίωση του σκανδάλου» που κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ και για «τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης».

Χλευασμοί για τις θριαμβολογίες Μεγάλου

Τα πιο εύστοχα και καυστικά σχόλια για τις θριαμβολογίες Μεγάλου και λοιπών τα έκαναν πάντως οι άνθρωποι που ασχολούνται με το χρηματιστήριο, μεταξύ των οποίων ξεχωρίσαμε από τη χρηματιστηριακή ιστοσελίδα mikrometoxos.gr το εξής:

«Ακούμε περήφανα στελέχη της Πειραιώς να μιλούν για την τεράστια υπερκάλυψη που έχει η ΑΜΚ! Οι κύριοι αυτοί να ήταν περήφανοι, αν είχαν καταφέρει να προστατέψουν την περιουσία των μετόχων τους που τους πληρώνουν και παράλληλα αν είχαν πετύχει την αύξηση με ελάχιστη υπερκάλυψη, κάτι που θα έδειχνε και ότι έγινε σε σωστή τιμή.
Το να βάζεις τιμή αύξησης στο μηδέν (6 λεπτά…) και να μαζεύεις τον μισό πλανήτη για να προλάβει την ευκαιρία διαλύοντας όμως έτσι κάθε μέτοχο είναι σαν να πουλάς το σπίτι σου έναντι 100 ευρώ και να πανηγυρίζεις που βρέθηκαν 10.000 ενδιαφερόμενοι να το πάρουν. Έτσι, για να βάλουμε και τα πράγματα στην θέση τους». περήφανα στελέχη της Πειραιώς να μιλούν για την τεράστια υπερκάλυψη που έχει η ΑΜΚ! Οι κύριοι αυτοί να ήταν περήφανοι, αν είχαν καταφέρει να προστατέψουν την περιουσία των μετόχων τους που τους πληρώνουν και παράλληλα αν είχαν πετύχει την αύξηση με ελάχιστη υπερκάλυψη, κάτι που θα έδειχνε και ότι έγινε σε σωστή τιμή.

Το να βάζεις τιμή αύξησης στο μηδέν (6 λεπτά…) και να μαζεύεις τον μισό πλανήτη για να προλάβει την ευκαιρία διαλύοντας όμως έτσι κάθε μέτοχο είναι σαν να πουλάς το σπίτι σου έναντι 100 ευρώ και να πανηγυρίζεις που βρέθηκαν 10.000 ενδιαφερόμενοι να το πάρουν. Έτσι, για να βάλουμε και τα πράγματα στην θέση τους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter