Αντιφασιστική ασπίδα απέναντι σε χρυσαυγίτικα απομεινάρια στην τοπική αυτοδιοίκηση

Αντιφασιστική ασπίδα απέναντι σε χρυσαυγίτικα απομεινάρια στην τοπική αυτοδιοίκηση

Ένα χρόνο μετά την ιστορική καταδίκη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ως εγκληματικής οργάνωσης, απομεινάρια της στην αυτοδιοίκηση προκαλούν και εκμεταλλεύονται τα νομικά παράθυρα. Χρυσαυγίτες όχι μόνο δεν έχουν «ξηλωθεί» από δημοτικά συμβούλια αλλά διεκδικούν και θέσεις σε (οικονομικές κ.ά.) επιτροπές δήμων.

Οι προκλητικές τους κινήσεις βρίσκουν δίοδο να «περάσουν», υπό την ανοχή (κυρίως γαλάζιων) πλειοψηφιών , που οχυρώνονται πίσω από νομικά ταμπούρια. Οι ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις και θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, περί «κυβερνησιμότητας» στην τοπική αυτοδιοίκηση που “πάτησαν” σε προϋπάρχουσες διατάξεις του “Κλεισθένη”, τους δίνουν το «τράτο».

Παραμένουν ενεργά δεκάδες πολιτικά ψηφίσματα σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια της χώρας που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 ώστε να μην εκπροσωπούνται καθ΄οιονδήποτε τρόπο σύμβουλοι που κατήλθαν με ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής στις τελευταίες εκλογές. Όμως, το νομικό πλέγμα το αξιοποίησαν οι Χρυσαυγίτες όπου μπορούσαν σε δήμους.

Σε άλλες περιπτώσεις πρώην δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Ελληνικής Αυγής» (δημοτική/περιφερειακή παράταξη της Χρυσης Αυγής), με ανεξαρτητοποιήσεις τους, διάγουν «αναβαπτισμένο» βίο και σε άλλες περιπτώσεις δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που είχαν εκλεγεί το 2019 με τα ψηφοδέλτιά της διεκδικούν να αναλάβουν και θέσεις σε επιτροπές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με επίκεντρο ειδική συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων (28 Σεπτεμβρίου 2021) υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τις αριστερές δημοτικές παρατάξεις, όπως η Ανοιχτή Πόλη, η Λαϊκή Συσπείρωση, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας».

Η συνεδρίαση είχε μεταξύ άλλων ως θέμα την έκδοση απόφασης για την πλήρωση θέσεων στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων (μετά την ανεξαρτητοποίηση του Α. Αϊβατίδη εκλογή τακτικού και αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής). Ύστερα από την ανεξαρτητοποίηση τριών συμβούλων της Χρυσής Αυγής, μεταξύ αυτών και του μέχρι πρότινος εκπροσώπου της στις επιτροπές, εξηγούν με δημόσια παρέμβασή τους στελέχη της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής της Αθήνας (δημοτική παράταξη) στο δήμο Αθηναίων, απέμεινε μία εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ (Αύγουστος 2019), σημειώνουν, η παράταξη της Χρυσής Αυγής δικαιούται να ορίσει αυτή τη μοναδική εναπομείνασα ως εκπρόσωπό της, και μάλιστα επειδή δεν έχει αναπληρωματικό, να οριστεί ως αναπληρωματικός της ένας δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη Μπακογιάννη!

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα έχει προχωρήσει σε καταγγελία και έχει δηλώσει αποχή από τη διαδικασία επανεκλογής στο δημοτικό συμβούλιο εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου της Αθήνας. Σημειώνει οι εξελίξεις αυτές αποτελούν πρόκληση και δεν πρέπει να υποτιμηθούν από τους εργαζόμενους και τη νεολαία, από το εργατικό, το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα.

Μάλιστα, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή εκτιμά πολιτικά ότι ειδικά στον δήμο της Αθήνας, η εκλογή των υπολειμμάτων της Χρυσής Αυγής στις επιτροπές είναι «το αντίτιμο που πληρώνει η δημαρχία Μπακογιάννη» «για να εξασφαλίζει σε κρίσιμες αποφάσεις -με τις ψήφους των Χρυσαυγιτών- την πλειοψηφία».

Ηχηρή αντίδραση ήρθε και από τη Λαϊκή Συσπείρωση (δημοτική παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ) στο δήμο Αθηναίων, που αποφάσισε να απέχει από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας με θέμα την «αντικατάσταση μελών στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων. Με επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευθ. Σκιαδά, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ( Νίκος Σοφιανός -μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, Στέλιος Λάμπρου, Χάρης Βουρδούμπας, Βούλα Παναγή) εξηγούν την επιλογή τους.

Απέχουν «γιατί το αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας που έχει καθοριστεί επιβάλλει, αντί για εκλογή Δημοτικών Συμβούλων και Εκπροσώπων στα όργανα του Δήμου, να γίνεται ορισμός τους με βάσει τα εκλογικά αποτελέσματα του 2019, τα οποία όμως δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα. Η παράταξη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής έχει διαλυθεί και σε αυτή έχει απομείνει μία Δημοτική Σύμβουλος». Παράλληλα, τονίζουν ότι «τα υπολείμματα των φασιστών στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε βρίσκονται στη φυλακή είτε έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Συνεπώς, είναι απαράδεκτο, βάσει νομοθεσίας, να προβλέπεται ορισμός της μοναδικής εκπροσώπου της διαλυμένης παράταξής τους στα όργανα του Δήμου».

Την αντίθεσή της εξέφρασε και η Ανοιχτή Πόλη (δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο, που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ) που είχε λάβει την απόφαση να καταγγείλει και να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, αφότου πρώτα ανέπτυσσε τις θέσεις της για άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης-τελικά λόγω των διαδικασιών αποχώρησαν άμεσα. Οι δημοτικοί Συμβούλοι της Ανοιχτής Πόλης επιρρίπτουν ευθύνη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στις νομοθετικές της ρυθμίσεις, περί “κυβερνησιμότητας” στους δήμους.

Ήδη, ο Νάσος Ηλιόπουλος είχε εξαπολύσει πυρά, προ διετίας, με το που εκδόθηκε η εγκύκλιος 90 -ΑΠ: 59849/21-8-2019 του υπουργείου Εσωτερικών επί υπουργίας Τάκη Θεδωρικάκου. Πρόκειται για την εφαρμοστική εγκύκλιο σχετικά με τη διαδικασία συγκρότησης και εκλογής των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπως περιγράφεται στις διατάξεις του άρθρου 74 του ν. 3852/2010, μετά την αντικατάστασή του από το άρθρο 2, παρ. 1 του ν. 4623/2019 (Α΄134).

Τότε ο Νάσος Ηλιόπουλος με ανάρτησή του στα social media είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση της ΝΔ με διττό τρόπο: και γιατί η ΝΔ κατάργησε την απλή αναλογική και γιατί με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, ουσιαστικά οδηγούσε στη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, και πιο συγκεκριμένα, στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Συνεχείς και δυναμικές είναι οι αντιδράσεις και της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» κατά των Χρυσαυγιτών, κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του φασισμού. Μάλιστα, πρωτοστάτησε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήδη από τον Αύγουστο του 2019, για την εγκύκλιο με την οποία αποκλείονται να μετάσχουν στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή Ποιότητας ζωής παρατάξεις με βάση τα εκλογικά του ποσοστά.

Ο αριθμός των εκλεγόμενων μελών που δικαιούται κάθε παράταξη στις Επιτροπές υπολογίζεται, εκ του νόμου, μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία στη βάση υπολογισμού ενός εκλογικού μέτρου. Είναι μια κατάσταση που διατηρείται από χρόνια ως προς την εκλογή στις επιτροπές, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ καταργώντας την απλή αναλογική και δίνοντας στην παράταξη του δημάρχου τη δυνατότητα να έχει την μερίδα του λέοντος, εκτόπισε “μικρές” παρατάξεις στις επιτροπές και έφερε “ανίερες” συνεργασίες. Ετσι, στο δήμο Αθηναίων, αν και έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί, από τις εκλογές του 2019, αν και η Χρυσή Αυγή έχει καταδικαστεί και διαλυθεί, τα απομεινάριά της μπορούν να “παίζουν” με τους θεσμούς, με βάση ποσοστά που είχε και δεν έχει πια…

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2020, στο δήμο Αθηναίων μετά ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής, οι αρμόδιες υπηρεσίες, με εντολή του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, έκλεισαν τα γραφεία της «Ελληνικής Αυγής» εντός του δημαρχείου. Οπως γράφαμε εκείνες τις μέρες στο documentonews.gr, μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, δήμαρχοι και περιφερειάρχες είχαν αναθέσει στη νομική τους υπηρεσία να διερευνήσει αν μπορούν να παυθούν εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Οι καταδικασθέντες δεν έχασαν τη θέση τους στα δημοτικά συμβούλια (αναστολή, μέχρι να ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες) ενώ εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της “Ελληνικής Αυγής” είναι ακόμα εν δράσει…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter