Πότε κατατίθεται το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Πότε κατατίθεται το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Θύελλα αντιδράσεων έχει πυροδοτήσει το τελευταίο διάστημα το περιβόητο νομοσχέδιο για τα τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του documentonews.gr την Πέμπτη 22 ή την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Το επίμαχο σχέδιο νόμου έχει ξεσηκώσει εδώ και εβδομάδες την ακαδημαϊκή και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις για έκτη εβδομάδα σε πάνω από 150 Πανεπιστημιακά Τμήματα. Την προηγούμενη Πέμπτη το κέντρο της Αθήνας βούλιαξε με περισσότερους από 30.000 ανθρώπους να δηλώνουν πως η αντισυνταγματική κατάργηση του άρθρου 16 δεν θα περάσει.

Οι φοιτητές στους δρόμους και μάχη στη Βουλή

Γνωρίζοντες καλά τα πράγματα στους διαδρόμους του Υπουργείου Παιδείας δηλώνουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανησυχεί στο ενδεχόμενο ένωσης των κινητοποιήσεων των φοιτητών με τους αγρότες που δηλώνουν πως τα τρακτέρ είναι έτοιμα να κατέβουν στην Αθήνα. Παράλληλα η εξεταστική έχει ξεκινήσει σε πολλά τμήματα ηλεκτρονικά, σε άλλα αναμένονται αποφάσεις Συγκλήτων και Τμημάτων. Μεγάλα τα ερωτήματα και από τις αλλαγές που θα επέλθουν (αν υπάρξουν από τη δημόσια διαβούλευση). Συνολικά στο σχέδιο νόμου έχουν κατατεθεί 442 σχόλια με την μερίδα του λέοντος (184 σχόλια) να την έχει το κομμάτι των ιδιωτικών (μη κρατικών ΑΕΙ). Πρόκειται για την ενότητα «ΜΕΡΟΣ Δ’ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (άρθρα 127-155)».

Την πλήρη αντισυνταγματική φύση του τονίζουν οι χρήστες από κάτω, ενώ η ίδια η Σύνοδςο των Πρυτάνεων πολλάκις έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τα «αυστηρά» κριτήρια ποιότητα που θα συνοδεύουν τα ιδιωτικά. Ο Τύπος που ανήκει στους πρωταθλητές της Λίστας Πέτσα καθημερινά δίνει ονόματα διαφόρων ξακουστών ΑΕΙ τα οποία «έρχονται, έρχονται». Ούτε λόγος για τις ελλείψεις, την υποχρηματοδότηση και τα αιτήματα της νεολαίας για αξιοπρεπείς σπουδές και πτυχία.

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται η μάχη στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Κατά έχουν εξαρχής σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά. Απορίας άξιον είναι ποια θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην μπορεί να ξεχάσεις τις «εκσυγχρονιστικές» του ρίζες. Υπενθυμίζεται πως μια στάση «Πόντιου Πιλάτου» το ΠΑΣΟΚ είχε και για το θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Τα «ναι μεν αλλά» της Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζονται για μια ακόμη φορά στον τομέα της Παιδείας.

Δείτε επίσης:

Ιδιωτικά AEI: «Καμπανάκι» 500 Πανεπιστημιακών για αντισυνταγματικότητα – Προαναγγέλλουν προσφυγή στο ΣτΕ

Γάμος ομοφύλων: Ο Άγιος Βαλεντίνος-Σαμαράς θα στείλει ψήφους εκτός Νέας Δημοκρατίας;

Διεθνής Τύπος: «Η απάντηση του ΝΑΤΟ στην απειλή του Τραμπ»

Αράχωβα: Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του Όλιβερ δείχνουν «γνωστό πρόσωπο» (Video)

Γλυφάδα: Αυτή είναι η καραμπίνα του 76χρονου που σκόρπισε τον θάνατο

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Αναζητά σημείο ισορροπίας στη συνάντηση με τους αγρότες

Καραμανλής στην Εξεταστική: Επιμένει στο ανθρώπινο λάθος για να βγει από το κάδρο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter