Δεκαοκτώ χρόνια μετά ο Πάσσαρης δεν έχει δικαστεί

Δεκαοκτώ χρόνια μετά ο Πάσσαρης δεν έχει δικαστεί

Σε σίριαλ έχει μετατραπεί η υπόθεση έκδοσης του διαβόητου κακοποιού Κώστα Πάσσαρη στην Ελλάδα από τη Ρουμανία όπου βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές. 

Η ρουμανική Δικαιοσύνη απέρριψε πριν από μερικές ημέρες εκ νέου το αίτημα των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για την έκδοση του Πάσσαρη προκειμένου να δικαστεί. Με τη μόνη διαφορά ότι αυτήν τη φορά η ρουμανική Δικαιοσύνη κατέληξε στην απόφαση αυτή εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού λάθους των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Στις 19 Μαρτίου 2019 συζητήθηκε στο εφετείο του Βουκουρεστίου το αίτημα των ελληνικών αρχών για προσωρινή έκδοση του Κ. Πάσσαρη στην Ελλάδα. Η έκδοση ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να δικαστεί στις 17 Απριλίου 2019 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για τις δολοφονίες των αστυνομικών Αθανάσιου Δρακόπουλου, Διονύση Αλεβιζόπουλου και για τον τραυματισμό του σωφρονιστικού υπαλλήλου Ανδρέα Φυσέκη κατά τη μεταγωγή του στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας το 2000 από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Δεκαοκτώ και πλέον χρόνια μετά ο κρατούμενος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Γκέρλα στην Κραϊόβα της Ρουμανίας Κ. Πάσσαρης δεν έχει δικαστεί για τα εγκλήματά του στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το έχει ζητήσει επανειλημμένα.

Η απόρριψη από τη Ρουμανία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, το δικαστήριο της Ρουμανίας απέρριψε το αίτημα της προσωρινής έκδοσης. Η απόρριψη αυτήν τη φορά είχε να κάνει με έναν καθαρά τυπικό – γραφειοκρατικό λόγο. Η ρουμανική Δικαιοσύνη είχε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να προσδιορίσουν το ακριβές χρονικό διάστημα που θα απαιτούνταν να παραμείνει ο Πάσσαρης στην Ελλάδα. Αυτό άλλωστε ορίζει η ρουμανική νομοθεσία σε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η Βουλή της χώρας το 2004. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν περιλήφθηκε στο αίτημα των ελληνικών αρχών, οι οποίες απάντησαν ότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν το απαιτούμενο χρονικό διάστημα ούτε κατά προσέγγιση. Το εντυπωσιακό με την υπόθεση Πάσσαρη έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλες οι πλευρές συναινούν στην έκδοσή του στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Κ. Πάσσαρης μέσω του δικηγόρου του Ανδρέα Ταγαράκη έχει καταθέσει αλλεπάλληλα αιτήματα προς τις ρουμανικές αρχές προκειμένου να εκδοθεί και να δικαστεί στην Ελλάδα, ενώ το ίδιο ζητούν και οι συγγενείς των θυμάτων του μέσω των δικηγόρων τους, Αλέξη και Ανδρέα Αναγνωστάκη.

«Είναι πολύ λογικό ένας κρατούμενος σε χώρα-μέλος της ΕΕ να ζητεί να εκδοθεί και να δικαστεί στη χώρα του και είναι αναφαίρετο δικονομικό του δικαίωμα. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα τυπικό νομικό ζήτημα ώστε να εκδοθεί από μια χώρα-μέλος της ΕΕ σε μια άλλη χώρα της ΕΕ» σημειώνει στο Documento o δικηγόρος του Κ. Πάσσαρη, Ανδ. Ταγαράκης.

Στις 26 Μαρτίου η αδερφή του δολοφονημένου αρχιφύλακα Παναγιώτα Αλεβιζοπούλου κατέθεσε αίτηση μέσω των δικηγόρων της Αλ. και Ανδ. Αναγνωστάκη ενώπιον του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλη Καλογήρου. Σε αυτήν η κ. Αλεβιζοπούλου εκφράζει τη «λύπη της» και τον «έντονο προβληματισμό της» για την απόρριψη της έκδοσης του κακοποιού «για τυπικό λόγο που ευχερώς θα μπορούσε να προληφθεί εκ των ελληνικών αρχών». Επίσης επισημαίνει ότι ο Κ. Πάσσαρης ενδέχεται να αφεθεί ελεύθερος από τις ρουμανικές φυλακές το καλοκαίρι του 2020, δίχως να έχει δικαστεί για τα εγκλήματα που διέπραξε στην Ελλάδα, με ενδεχόμενο κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων του. Για τον λόγο αυτό η κ. Αλεβιζοπούλου ζητεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης «να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την ολοκλήρωση της έκδοσης και την ταχεία διεξαγωγή της δίκης». Συγκεκριμένα, ζητεί να διευκρινιστεί προς τις ρουμανικές αρχές «ο αναγκαίος χρόνος διεξαγωγής της δίκης», καθώς επίσης και «να διατυπωθεί νέο αίτημα προσωρινής έκδοσης, εάν κριθεί απαραίτητο».

Οι δικηγόροι της οικογένειας του δολοφονηθέντος αστυνομικού Δ. Αλεβιζόπουλου, Ανδ. και Αλ. Αναγνωστάκης, σημειώνουν στο Documento «ότι η επίσπευση των διαδικασιών της δίκης πρέπει να αποβεί απόλυτη προτεραιότητα για τις αρχές των δύο χωρών. Προς τούτο οφείλεται να διευκρινιστεί άμεσα προς τις ρουμανικές αρχές ο αναγκαίος χρόνος διεξαγωγής της δίκης και εν γένει της προσωρινής έκδοσης, π.χ. να οριστεί αυτός των έξι μηνών. Με σκοπό την ολοκλήρωση της έκδοσης και την έγκυρη διεξαγωγή της δίκης, προ μοιραίων εξελίξεων που θα στιγματίσουν το κύρος της Δικαιοσύνης και θα προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων».

Τρεις αναβολές στη δίκη

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η δίκη του Κ. Πάσσαρη στην Ελλάδα έχει αναβληθεί τρεις φορές, προκειμένου να εκδοθεί προσωρινά για να δικαστεί. Η τελευταία αναβολή δόθηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών τον περασμένο Σεπτέμβρη. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα το γραφείο της Ρουμανίας στη Eurojust είχε αποστείλει email προς τις ελληνικές αρχές ζητώντας επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με την έκδοση. Αυτές είχαν να κάνουν με το χρονικό διάστημα που θα έμενε ο Πάσσαρης στην Ελλάδα και την παροχή εγγυήσεων για επιστροφή στη Ρουμανία σε συμφωνημένο χρόνο καθώς επίσης και ότι οι ελληνικές αρχές θα αναλάβουν τα έξοδα μεταφοράς. Δύο ημέρες μετά την αποστολή email η ελληνική πλευρά έστειλε τη δική της απάντηση. Σ’ αυτήν ανέφερε ότι δεν μπορούσε να προσδιορίσει με ακρίβεια το χρονικό διάστημα που θα έπρεπε να παραμείνει στην Ελλάδα ο Πάσσαρης, ενώ λίγες μέρες μετά η Εισαγγελία Εφετών διευκρίνισε στις ρουμανικές αρχές ότι η ελληνική πλευρά θα καλύψει πλήρως τα έξοδα μεταφοράς του 43χρονου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter