Διάλυση του ΕΣΥ: Ο Γεωργιάδης στήνει ιδιωτικές κλινικές

Διάλυση του ΕΣΥ: Ο Γεωργιάδης στήνει ιδιωτικές κλινικές

Ο υπουργός Υγείας ξεπαγώνει τη ρύθμιση Γκάγκα και στέλνει στα απογευματινά χειρουργεία των νοσοκομείων όσους ασθενείς μπορούν να πληρώσουν για να γλιτώσουν την αναμονή

Δείτε επίσης: Ο Άδωνης Γεωργιάδης επιβεβαιώνει το Documento: Στήνει ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ (Video)

Ιδιωτικές κλινικές μες στο ΕΣΥ επιχειρεί να στήσει με επιδέξιο τρόπο ο νέος υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης, μετατρέποντας τα δημόσια νοσοκομεία σε χώρους για ασθενείς που θα εξυπηρετούνται στα χειρουργεία ταχύτατα και για εκείνους που θα περιμένουν στην αναμονή. Το εγχείρημα Γεωργιάδη αφορά τα απογευματινά χειρουργεία που θα γίνονται μες στο ΕΣΥ με χρήματα των ασθενών, ρύθμιση που είχε ψηφιστεί με τον νόμο της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα και είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Παρότι η εφαρμογή της ρύθμισης αποφεύχθηκε για περίπου ένα χρόνο, πλέον ο Αδ. Γεωργιάδης σκοπεύει άμεσα να την υλοποιήσει. Πρόκειται για ένα κυβερνητικό σχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να αυξήσουν το εισόδημά τους αλλά ιδιωτικοποιεί τις επεμβάσεις, καθώς οι ασθενείς θα καταβάλλουν χρήματα από την τσέπη τους για να παρακάμψουν τις πολύμηνες λίστες αναμονής.

Δείτε επίσης: Διάλυση του ΕΣΥ: Χαριστική βολή στα νοσοκομεία από γρίπη, λοιμώξεις, κορονοϊό και Αδωνη

Μάλιστα στο παιχνίδι θα μπουν δυναμικά και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα μπορούν να καλύπτουν το κόστος των χειρουργείων για τους πελάτες τους. Οι υπόλοιποι ασθενείς, που δεν έχουν ιδιωτική ασφάλεια υγείας ούτε χρήματα, θα περιμένουν τη σειρά τους να χειρουργηθούν τις πρωινές ώρες και όταν αδειάσει κρεβάτι.

Το σχέδιο

Με βάση πληροφορίες του Documento, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να αξιοποιήσει ξεχωριστούς χώρους μες στα νοσοκομεία όπου θα νοσηλεύονται οι ιδιωτικοί ασθενείς. Αλλωστε σήμερα τα μεγάλα νοσοκομεία παρουσιάζουν πληρότητα ακόμη και 100%, γι’ αυτό χρησιμοποιούνται και ράντζα. Παρότι στην αρχή θα πρόκειται μόνο για κάποιες πτέρυγες ή μεμονωμένα κρεβάτια, στη συνέχεια το σχέδιο είναι να οριοθετηθούν συγκεκριμένοι τομείς και χώροι όπου θα νοσηλεύονται μόνο όσοι πληρώνουν ή έχουν ιδιωτική ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: To ΕΣΥ, το «εμείς» και το «εγώ»

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται να αξιοποιηθούν και τα μονόκλινα δωμάτια αλλά και οι σουίτες που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία και είχαν αναπτυχθεί για VIPs την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ταυτόχρονα αναμένεται να αξιοποιηθούν και οι νέοι θάλαμοι νοσηλείας που θα δημιουργηθούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με ιδέα… ΠΑΣΟΚ

Ενα τέτοιο σχέδιο είχε επιχειρηθεί να εφαρμοστεί και πριν από περίπου 13 χρόνια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά σκόνταψε στην εκτίμηση ότι θα υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις από τον διαχωρισμό των ασθενών. Φαίνεται ωστόσο ότι τέτοιος προβληματισμός δεν υπάρχει πλέον στη σημερινή κυβέρνηση, καθώς ο Αδ. Γεωργιάδης είναι υπέρμαχος της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από τον προκάτοχό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στα επιχειρήματα του Αδ. Γεωργιάδη θα είναι –όπως υπογραμμίζουν πηγές του Documentο– η πολιτεία να φροντίζει τα πρωινά χειρουργεία να γίνονται στην ώρα τους και χωρίς παράκαμψη της προτεραιότητας με την εφαρμογή της «ενιαίας λίστας χειρουργείων» από 1ης Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα, εάν κάποιοι ασθενείς θέλουν να επιταχύνουν τη διαδικασία του χειρουργείου και διαθέτουν τα χρήματα, πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να το κάνουν στο ΕΣΥ το απόγευμα.

Γιατροί δύο ταχυτήτων

Ενα μεγάλο αγκάθι για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραμένουν οι αμοιβές των γιατρών αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού που απαιτείται για μια επέμβαση αλλά και ο ίδιος ο αριθμός των εργαζομένων, αφού οι αναισθησιολόγοι που είναι απαραίτητοι για μια επέμβαση είναι είδος προς εξαφάνιση.

Οι χειρουργοί πάντως και το βοηθητικό προσωπικό θα πληρώνονται από τους ασθενείς ή τις ασφαλιστικές τους, αλλά το ζήτημα είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που υπάρξει επιπλοκή και χρειαστούν και γιατροί άλλων ειδικοτήτων. Οι γιατροί αυτοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν την κανονική τους εργασία στις κλινικές του νοσοκομείου εάν εφημερεύουν και να σπεύσουν να εξυπηρετήσουν τους ιδιωτικούς ασθενείς που θα αποτελούν επείγον περιστατικό.

Ομως ο φόβος είναι ότι δημιουργούνται και γιατροί δύο ταχυτήτων: εκείνοι που θα πληρώνονται για το χειρουργείο και εκείνοι που θα καλύπτουν τις επιπλοκές μόνο με τον μισθό τους, χωρίς να λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή.

Δείτε επίσης: Διάλυση του ΕΣΥ: Με λουκέτο κινδυνεύει η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Λαμίας

Ταυτόχρονα προκύπτει και το ζήτημα ότι θα αφεθούν στη μοίρα τους τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία, καθώς οι περισσότεροι γιατροί θα επιλέγουν να ρίχνουν όλο το βάρος στα επ’ αμοιβή απογευματινά. Αν και το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας, καθίσταται σαφές ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία. Κάτι που άλλωστε φαίνεται και στα απογευματινά ιατρεία μες στο ΕΣΥ, όπου επίσης πληρώνουν οι ασθενείς. Τις πρωινές ώρες τα ραντεβού και η εξέταση γίνονται με καθυστέρηση μηνών, ενώ το απόγευμα, επί πληρωμή, οι διαδικασίες είναι ταχύτατες.

Οι «γαλάζιοι» περιμένουν μέτρα-δώρα

Οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι σφόδρα αντίθετοι σε ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά είναι άγνωστο εάν τελικώς θα αντιδράσουν για να το αποτρέψουν, καθώς οι συνδικαλιστές είναι στελέχη που πρόσκεινται στη ΝΔ. Ηδη στις συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ) με τον Αδ. Γεωργιάδη του διαμήνυσαν ότι είναι αντίθετοι σε ένα τέτοιο σχέδιο. Ωστόσο, όπως και το παρελθόν έχει δείξει, οι «γαλάζιοι» εκπρόσωποι του ιατρικού κλάδου διαμαρτύρονται περιορισμένα και ησύχως σε αλλαγές της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του έχει δώσει το πράσινο φως στον νέο υπουργό Υγείας να προχωρήσει το σχέδιό του, ενώ θα προηγηθούν οι ρυθμίσεις και οι υπουργικές αποφάσεις για τα ιδιωτικά ιατρεία των νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ. Ετσι, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια θα έρχονται βροχή οι υπουργικές αποφάσεις για τις αμοιβές των γιατρών στα απογευματινά χειρουργεία αλλά και για τα μέτρα που θεωρητικά θα ληφθούν για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων.

Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα καλύπτουν για τους πελάτες τους το κόστος των επεμβάσεων και της νοσηλείας στους ειδικούς χώρους για ιδιώτες που θα δημιουργηθούν

Δείτε επίσης: Ο Άδωνης Γεωργιάδης στο υπουργείο Υγείας: Αναλαμβάνει ένα υποστελεχωμένο ΕΣΥ αλλά του φταίει η… κοινωνία!

Κρήτη: Οδηγούνται σε λουκέτο παιδοχειρουργικές κλινικές – «Θα κινδυνέψουν παιδιά» προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ

«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»: Ασφυξία στα νοσοκομεία – Έκκληση για χρήση μάσκας κάνει η ΠΟΕΔΗΝ

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη JN.1 – Τα πιο κοινά συμπτώματα

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter