Διεθνής Τύπος: H Βρετανία φλέγεται – Ψήφος εμπιστοσύνης ή παραίτηση για τον Ντράγκι

Διεθνής Τύπος: H Βρετανία φλέγεται – Ψήφος εμπιστοσύνης ή παραίτηση για τον Ντράγκι

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «H θερμοκρασία ρεκόρ των 40,3C ανάβει φωτιές στην Βρετανία-σπιρτόκουτο». Πυρκαγιές ξέσπασαν σε σπίτια και καθήλωσαν τα τρένα στους σταθμούς την Τρίτη, καθώς η χώρα «ψηνόταν» σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ένα κάλεσμα σε αφύπνιση: η Βρετανία σημειώνει την υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία της». Εκατοντάδες πυροσβέστες παλεύουν με τις φωτιές, ενώ η θερμοκρασίες ρεκόρ αναθερμαίνουν τη συζήτηση για την κλιματική κρίση. Στον Independent διαβάζουμε: «Η μέρα που η Βρετανία κάηκε». Ρεκόρ όλων των εποχών η θερμοκρασία 40,3C. Τουλάχιστον 22 μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν μέσα σε λίγες ώρες, ενώ φωτιές σημειώθηκαν και κοντά στο Λονδίνο. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Βρετανία αναφλέγεται καθώς οι θερμοκρασίες σπάνε το φράγμα των 40 βαθμών για πρώτη φορά». Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές ξεσπούν σε όλη τη χώρα, με δεκάδες σπίτια να καταστρέφονται ενώ ο καύσωνας δείχνει τα δόντια του.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «O Ντράγκι στη Βουλή, άγνωστος παράγοντας ο Σαλβίνι». Ο ιταλός πρωθυπουργός θα παρουσιαστεί με δύο ομιλίες, η μία εκ των οποίων θα ανακοινώνει ότι θα αποχωρήσει, αλλά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων. Η κεντροδεξιά δελεάστηκε από την ψηφοφορία, μετά το βράδυ οι συνομιλίες με την κυβέρνηση και ζητά ο Κόντε να μείνει έξω από το κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν θα ψηφίσει υπέρ στη διαδικασία για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ντράγκι, ψήφος εμπιστοσύνης ή παραίτηση». To Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι διαιρεμένο ενώ Λέγκα και Αδερφοί της Ιταλίας επισημαίνουν ότι δεν θα ξανακάνουν ποτέ κυβερνητική συμμαχία μαζί τους. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Κρίση, το άγνωστο M5S παραμένει. Σήμερα ο Ντράγκι στη Γερουσία, ενώ τα Πέντε Αστέρια είναι διαιρεμένα. Αισιόδοξος ο Ενρίκο Λέτα του Δημοκρατικού κόμματος: «Μπορούμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο». Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Ντράγκι στη Βουλή, ένταση και ελπίδες». Σήμερα η παρέμβαση στη Γερουσία και η ψήφος εμπιστοσύνης. Τα αιτήματα του Σαλβίνι και το διακύβευμα του πρωθυπουργού να παραμείνει.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το Κίεβο δυσκολεύεται με τα δυτικά όπλα». Η Ουκρανία καλωσορίζει τις προμήθειες, όμως τα νεότερα όπλα παρουσιάζουν δυσκολίες για τους στρατιώτες. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η ζέστη και ο πόλεμος εμποδίζουν την αποστολή της διάσωσης του κλίματος». Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, οι χώρες ανά τον κόσμο αναζητούν την ενεργειακή τους ασφάλεια στις ρυπογόνες τεχνολογίες. Στους Financial Times διαβάζουμε: «H EKT και η Τράπεζα της Αγγλίας ακολουθούν τη Fed στο δρόμο των αυξήσεων των επιτοκίων». Η ανησυχία για τον πληθωρισμό μεγαλώνει, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης εξετάζει το ενδεχόμενο της κατά μισής μονάδας αύξησης των επιτοκίων. Τέλος η Washington Post: «Ο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο της κλιματικής επείγουσας κατάστασης». Οι Δημοκρατικοί απαιτούν άμεσες ενέργειες, ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες παραμένουν διχασμένοι σχετικά με την επιστημονική εξήγηση πίσω από την ακραία ζέστη.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η CDU κατηγορεί τον Σολτς για αδράνεια στις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία». Δυσαρέσκεια στο FDP, ενώ αναμένεται να διεξαχθεί ειδική σύνοδος της Bundestag. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Πούτιν σφυρηλατεί νέες συμμαχίες στην Τεχεράνη». Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την αρχή του πολέμου, ο πρόεδρος της Ρωσίας συνομίλησε με τους ομολόγους του από το Ιράν και την Τουρκία.  Τέλος, η Die Welt: «Ο Φον ντερ Λάιεν θέλει να επιβάλει εξοικονόμηση φυσικού αερίου». Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει υποχρεωτική μείωση εάν οι χώρες της ΕΕ δεν μειώσουν οικειοθελώς την κατανάλωση.

Στη Γαλλία, η Libération γράφει: «Πυρηνικά: Το Flamanville επαναλαμβάνει την κατάρρευση». Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι μετά την εθνικοποίηση της Εταιρείας Ηλεκτρισμού της χώρας, μια δυσλειτουργία του συστήματος ελέγχου διακινδυνεύει ακόμα και την επαναφορά σε λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα EPR. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ουκρανία: το κυνήγι των προδοτών ξεκίνησε». Ο ουκρανός πρόεδρος απέλυσε την Κυριακή δυο σημαντικά πρόσωπα, με την υποψία ότι συνεργάστηκαν με τους Ρώσους. Έτσι, ανάγκασε σε αποχώρηση το γενικό εισαγγελέα και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, για τους οποίους έχουν ξεκινήσει έρευνες. Τέλος, η Le Figaro: «Στη Γιρόνδη, η άγρια μάχη ενάντια στην επέλαση της φωτιάς». Εφτά μέρες μετά την έναρξη δυο τεράστιων πυρκαγιών, παρά την επιστράτευση πάνω από 2.000 πυροσβεστών, η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο: 19.000 εκτάρια έχουν γίνει στάχτη, ενώ 37.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ρωσία, Ιράν και Τουρκία υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας… της Συρίας». Οι πρόεδροι των τριών χωρών συναντήθηκαν στην Τεχεράνη όπου συζήτησαν για τη Συρία. Και η El Mundo: «Η Ευρώπη θωρακίζεται έναντι της περικοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και προτείνει περικοπές στις εταιρείες». Η ισπανική βιομηχανία απορρίπτει τις προτάσεις για μείωση λόγω της μικρότερης εξάρτησής της από τη Ρωσία.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter