Διεθνής Τύπος: Το Ισραήλ κηρύττει πόλεμο στη Χαμάς – ΗΠΑ και Βρετανία έτοιμες να στηρίξουν στρατιωτικά το Τελ Αβίβ

Διεθνής Τύπος: Το Ισραήλ κηρύττει πόλεμο στη Χαμάς – ΗΠΑ και Βρετανία έτοιμες να στηρίξουν στρατιωτικά το Τελ Αβίβ

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Το χειρότερο σενάριο». Η επίθεση της Χαμάς και η απάντηση του Νετανιάχου έχουν κοστίσει τη ζωή σε χίλια άτομα. Οι φωνές για την ειρήνη δυσκολεύονται να ακουστούν. Στη Libération διαβάζουμε: «Ισραήλ, 7 Οκτωβρίου 2023». Η εφημερίδα δημοσιεύει εικόνες από τις συνέπειες της επίθεσης της Χαμάς: πολίτες να τρέχουν, σοροί και παιδιά που κλαίνε. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Μαζική επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ σε κατάσταση πολέμου». Η επίθεση της Χαμάς ξεκίνησε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, με χιλιάδες ρουκέτες να εκτοξεύονται προς το Ισραήλ. Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, είπε ότι η χώρα είναι «σε κατάσταση πολέμου». Τέλος, η Le Figaro: «Μετά τη φρίκη, το Ισραήλ ετοιμάζει την απάντησή του». Η δίχως προηγούμενο επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς από τη Γάζα το Σάββατο είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θύματα στο εβραϊκό κράτος, που ανακοίνωσε αντίποινα μεγάλης κλίμακας.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Νετανιάχου: Ο πόλεμος θα είναι μακρύς και δύσκολος». Οι μαχητές της Χαμάς σκοτώνουν εκατοντάδες Ισραηλινούς και παίρνουν πολλούς ομήρους. Αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Πρωταγωνιστούν το CSU και CDU, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού πέφτουν». Ο Μάρκους Ζέντερ μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά στη Βαυαρία, ο Μπόρις Ράιν στην Έσση. Το AfD σημειώνει σημαντικά κέρδη και στα δύο ομοσπονδιακά κρατίδια. Το FDP μένει έξω από το πολιτειακό κοινοβούλιο στο Μόναχο. Τέλος, η Die Welt: «Ισραήλ σε πόλεμο: απάντηση με ‘Σιδερένια Ξίφη’». Βίαιες επιθέσεις της Χαμάς έπληξαν τη χώρα μέχρι τον πυρήνα της: εκατοντάδες θάνατοι αναφέρθηκαν. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεσμεύεται για αντίποινα. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ο απολογισμός των νεκρών μεγαλώνει». Η εφημερίδα αναφέρει ότι αξιωματικοί ασφαλείας βοήθησαν να σχεδιαστεί η επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα. Η επίθεση των μαχητών της Χαμάς από τη Γάζα προκάλεσαν αντίποινα και κήρυξη πολέμου. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Το Ισραήλ σε πόλεμο μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς». Η δίχως προηγούμενο επίθεση στοιχίζει τη ζωή σε 600 ανθρώπους ενώ οι επιτιθέμενοι έχουν πάρει 100 άτομα ομήρους. 413 νεκροί στη Γάζα από τα αντίποινα, περίπου 2.300 οι τραυματίες. Τέλος η Washington Post: «Το Ισραήλ κηρύττει τον πόλεμο στη Χαμάς». Προσπάθειες να μη γενικευτεί η σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «To αιφνιδιασμένο Ισραήλ πάει σε πόλεμο». Ένας Βρετανός ανάμεσα στους περισσότερο από 1.000 νεκρούς. Η Γάζα πλήττεται από αεροπορικά πυρά ενώ εκατοντάδες έχουν παρθεί ως όμηροι. Ο Σούνακ προσφέρει στρατιωτική βοήθεια. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η βία κλιμακώνεται καθώς ο απολογισμός θανάτων ξεπερνά τους 1.000». Ο αριθμός των Ισραηλινών ξεπερνά τους 700 μετά την επίθεση της Χαμάς. Τα αεροπορικά χτυπήματα στη Γάζα αφήνουν τουλάχιστον 400 νεκρούς και 2.000 τραυματίες. Στον Independent διαβάζουμε: «Το Ισραήλ προτρέπει τη Βρετανία να σταθεί στο πλάι του απέναντι στον ‘δαιμονικό τρόμο’ της Χαμάς». Ο πρέσβης του Ισραήλ στη Βρετανία κάνει μια συναισθηματική έκκληση μέσω της εφημερίδας. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη για να βοηθήσει το Ισραήλ». Ο Μπάιντεν και ο Σούνακ σπεύδουν να βοηθήσουν τη χώρα καθώς το Ιράν είναι ύποπτο για βοήθεια στη Χαμάς.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το δράμα των ομήρων». Νέοι, γέροι, παιδιά. Η επίθεση της Χαμάς το Σάββατο σκόρπισε τον τρόμο στους πολίτες. Οι νεκροί φτάνουν τους 700 και οι αγνοούμενοι τους 750. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Σφαγή στο Ισραήλ». Υπάρχουν μαρτυρίες για 1.000 νεκρούς και 100 ομήρους, πολλοί εκ των οποίων Αμερικάνοι. Ο Νετανιάχοι δηλώνει ότι «είμαστε σε πόλεμο». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Κυνήγι για τους ομήρους». Τα τανκ του Ισραήλ εναντίον της Γάζας, συγκρούσεις για τους δρόμους. Χωρίς ανάσα για την τύχη δεκάδων αμάχων που απήγαγε η Χαμάς, αναφέρει η εφημερίδα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ισραήλ, 700 νεκροί». Οι μάχες συνεχίζονται, ενώ αεροπορικές επιδρομές έκανε το Ισραήλ στη Γάζα. Η Χαμάς έχει 130 ομήρους. Ο Νετανιάχου κήρυξε εμπόλεμη κατάσταση, ενώ ο Μπάιντεν είναι έτοιμος να δώσει όπλα. Το Ιράν στηρίζει τη Χαμάς.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Περισσότεροι από 1.100 νεκροί από την επίθεση της Χαμάς και τα ισραηλινά αντίποινα». O πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοινώνει έναν πόλεμο «μακρύ και δύσκολο» και κόβει την παροχή ρεύματος, καυσίμων και αγαθών στη Γάζα. Και η El Mundo: «Το Ισραήλ προβλέπει έναν μακρύ πόλεμο με τη Χαμάς: ‘Η δική μας 11η Σεπτεμβρίου’». Η χώρα ετοιμάζεται για «μια επίθεση χωρίς όρια» και ζητά τη στήριξη της Δύσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter