Διεθνής Τύπος: Βρετανία και ΕΕ πάλι «στα μαχαίρια» για το Brexit – Με παράλυση απειλείται η ιταλική οικονομία λόγω υγειονομικού διαβατηρίου

Διεθνής Τύπος: Βρετανία και ΕΕ πάλι «στα μαχαίρια» για το Brexit – Με παράλυση απειλείται η ιταλική οικονομία λόγω υγειονομικού διαβατηρίου

Στη Βρετανία, η ΕΕ και η Βρετανία είναι πάλι σε πορεία σύγκρουσης για το Brexit. O Guardian γράφει σχετικά: «Η ΕΕ προετοιμάζεται για την απάντηση του πρωθυπουργού μετά την προσφορά για το Brexit». Υπάρχουν φόβοι ότι ο Τζόνσον θα απορρίψει την προσφορά για συμβιβασμό στους τελωνειακούς ελέγχους. Ο Independent γράφει για το ίδιο θέμα: «Η ΕΕ ετοιμάζεται για το χειρότερο καθώς το χάσμα του Brexit παραμένει». Παρά την υποχώρηση των Βρυξελλών για τους ελέγχους στα σύνορα της Βρετανίας με την Βόρεια Ιρλανδία, η βρετανική πλευρά επιμένει ότι στις διαπραγματεύσεις πρέπει να συμπεριληφθεί και η αξίωσή της να πάψει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να έχει δικαιοδοσία στην Β. Ιρλανδία. Τέλος, η Daily Telegraph γράφει: «Οι οικογενειακοί ιατροί ‘θα κατονομάζονται και θα διασύρονται’ αν δεν βλέπουν τους ασθενείς τους». Τα νοσοκομεία θα λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση £250 εκατομμύρια για να μπορούν οι ιατροί να βλέπουν δια ζώσης τους ασθενείς τους και να επεκταθεί το ωράριο επισκέψεων. Κυρώσεις προβλέπονται σε όσους ιατρούς δεν βλέπουν τους ασθενείς τους.

Στην Ιταλία, απειλείται γενική παράλυση λόγω των πράσινων διαβατηρίων ανοσίας. Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Η απειλή των ενάντιων στο πράσινο πάσο: ‘θα αποκλείσουμε την χώρα’». Αύριο ξεκινά η υποχρεωτικότητα του διαβατηρίου, με πολλούς τομείς να κινδυνεύουν με μπλοκάρισμα. Ο Ντράγκι όμως εμμένει στην απόφασή του να μην παράσχει δωρεάν τεστ στους ανεμβολίαστους. Η La Stampa γράφει: «Πράσινο πάσο, η Ιταλία υπό τον κίνδυνο παράλυσης». Ένταση μεταξύ της επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Αδερφοί της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι και της υπουργού Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε. Η Corriere de la Sera κυκλοφορεί με τίτλο: «Το πράσινο πάσο σε μεγάλη ένταση». Κίνδυνος αποκλεισμού σε λιμάνια και μεταφορές. Η Μελόνι επιτίθεται στην υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε ενώ ο Σαλβίνι ζητά από τον Ντράγκι να «ηρεμήσει την χώρα». Τέλος, η Il Messaggero: «Υγειονομικό διαβατήριο, διαμαρτυρία από λιμάνια και μεταφορείς». Η κυβέρνηση δεν εισακούει τις εκκλήσεις τους και δεν καταργεί το μέτρο. Οι λιμενεργάτες και οι οδηγοί βαρέων οχημάτων απειλούν ότι «θα κλείσουν τα πάντα».

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Σαμουέλ Πατύ: ένα διαρκές τραύμα». Ένας χρόνος μετά την δολοφονία του δασκάλου Σαμουέλ Πατί από έναν νεαρό τζιχαντιστή, τον Αμπντουαλάχ Ανζόροφ, η περίπλοκη έρευνα συνεχίζεται. Δεκαέξι άτομα έχουν κατηγορηθεί για συνέργεια, σε διαφορετικό βαθμό, συμπεριλαμβανομένης της μαθήτριας της οποίας η ψεύτικη ιστορία έδωσε το έναυσμα για το μοιραίο σπιράλ.  Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Πώς ο Πούτιν προωθεί τους μισθοφόρους του στην Αφρική». Μετά τη Λιβύη, το Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο ρωσικός ιδιωτικός στρατός του ομίλου Wagner έχει στο στόχαστρο το Μάλι. Η Γαλλία, που μάχεται τους τζιχαντιστές στην περιοχή από το 2013, αντιμάχεται την παρέμβαση της Μόσχας. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Οι αθλητές απαντούν στον Μακρόν: ‘για το χρυσό, χρειάζονται χρήματα’». Μετά την κριτική  του προέδρου για την φτωχή συγκομιδή μεταλλίων στους Ολυμπιακούς του Τόκιο κι εν όψει των αγώνων του 2024 στο Παρίσι, οι αθλητές υπογραμμίζουν την έλλειψη κονδυλίων κατά τη διάρκεια της θητείας του Μακρόν. Τέλος, η Humanité: «Η επιμήκυνση κρατάει πολύ;». Η κυβέρνηση προτείνει την επιμήκυνση της κατάστασης εξαίρεσης μέχρι την 31η Ιουλίου. Η επιδημιολογική κατάσταση δεν δικαιολογεί μια τέτοια απόφαση.

Στη Γερμανία, οι φόβοι για τον πληθωρισμό αυξάνονται. Η Die Welt γράφει σχετικά: «Οι τιμές της ενέργειας αυξάνουν τον πληθωρισμό στη Γερμανία». Ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 ετών από το αυξανόμενο κόστος του αερίου και του αργού πετρελαίου, που «χτυπά» πολλά νοικοκυριά. Οι πολιτικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο βοήθειας. Στη Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Οι στρατιώτες της ομοσπονδιακής δύναμης τιμήθηκαν για την δουλειά τους στο Αφγανιστάν». Ο πρόεδρος Στάινμαϊερ καλεί την κυβέρνηση να μάθει από τα λάθη της. Τέλος, η Süddeutsche Zeitung: «Η διαμάχη για την Βόρεια Ιρλανδία κορυφώνεται». Η Κομισιόν θέλει να κάνει το χατίρι της Βρετανίας για τους κανονισμούς στα τελωνεία. Αλλά το Λονδίνο ήδη ζητά αλλαγές που οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να κάνουν αποδεκτές.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κυβέρνηση και το Λαϊκό κόμμα διαπραγματεύονται την ανανέωση των θεσμών, όχι όμως του Γενικού Συμβουλίου». Η συμφωνία που αναμένεται να γίνει δείχνει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα έχει συντηρητική ηγεσία. Αλλαγές αναμένονται επίσης και στο Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς και στον Συνήγορο του Πολίτη. Και η El Mundo, η οποία γράφει για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε: «Η κυβέρνηση ‘ποτίζει’ την Καταλωνία και τιμωρεί την Ανδαλουσία και τη Μαδρίτη». Οι καταλανοί πολίτες θα λάβουν 16% περισσότερες επενδύσεις ανά κάτοικο από ό,τι η ανδαλούσιοι και 83% περισσότερες από τους μαδριλένους.

Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός πιέζει κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα να δράσουν. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Ο πληθωρισμός επέστρεψε στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία». Μισθοί που αυξάνονται, καύσιμα, ενοίκια και ελλείψεις ωθούν το ρυθμό αύξησης. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε το 5,4% και πιέζει την FED να λάβει μέτρα.  Στη Washington Post διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν τεστάρεται, καθώς οι καθυστερήσεις στα λιμάνια επιμένουν και ο πληθωρισμός ίπταται». Οι ελλείψεις και οι αυξανόμενες τιμές υπονομεύουν την αύξηση στους μισθούς, πράγμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο, πολιτικά, για την κυβέρνηση. Οι Financial Times έχουν σήμερα τίτλο: «Ο Μπάιντεν επιστρατεύει την εταιρική Αμερική καθώς το κόλλημα στον εφοδιασμό απειλεί την ανάκαμψη». Η Walmart, η UPS και η FedEx θα κληθούν να λειτουργούν με εκτεταμένα ωράρια. Οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή αγγίζουν υψηλό 13 ετών. Και τέλος, οι New York Times: «Δεδομένα για την Johnson & Johnson αυξάνουν τις αμφιβολίες για την ενισχυτική δόση». Το εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer ενδέχεται να είναι καλύτερη λύση για την επιπλέον δόση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter