Δύο τόμοι για το 1821 στην τιμή του ενός με το Documento την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Δύο τόμοι για το 1821 στην τιμή του ενός με το Documento την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022
Οι δύο αιώνες από τον Αγώνα του ’21 συμπληρώθηκαν πέρσι αλλά δεν φαίνεται να φτάνουν για την αποτίμηση του γεγονότος και του αποτυπώματός του στην Ιστορία. Αν τολμήσει κάποιος να πει ότι επί δύο αιώνες τα έχουμε βρει όλα και τα έχουμε ψάξει όλα, σίγουρα θα έχει μισό δίκιο. Η ερμηνεία ενός τόσο σημαντικού, καθοριστικού γεγονότος δεν είναι μονοδιάστατη και σίγουρα η πρόσληψή του από τη σχολική ιστορία δεν είναι η κατάλληλη για να οδηγήσει σε ασφαλή μονοπάτια συζήτησης. Δεν είναι τυχαία η περιφορά του «κρυφού σχολειού» στον δημόσιο λόγο ακόμη κι όταν όλοι οι ερευνητές συμφωνούν ότι δεν υπήρξε. Εξυπηρετεί όπως και οι άλλοι μύθοι ένα αφήγημα, βολικό για εκείνους που πλάθουν πολιτική με αυτό.
Πέρα από τους μύθους και την αγκύλωση της κρατικής Ιστορίας, τα Αιρετικά ανοίγουν τη συζήτηση προτείνοντας στο αναγνωστικό κοινό κάποια από τα θέματα που αποκρύπτονται ή αποσιωπούνται.
Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 με το Documento θα κυκλοφορήσουν δύο από τους τόμους της σειράς που έχουν ως άξονα αναφοράς την Επανάσταση του 1821 –στην τιμή του ενός– και είναι:
Τα Αιρετικά Νο12

Ο αγώνας της ανεξαρτησίας

10+3 αλήθειες και ιστορικά ψεύδη για την επανάσταση των Ελλήνων
Το όραμα του Ρήγα, οι κοτζαμπάσηδες και οι εκκλησιαστικοί εξουσιαστές που παρέμειναν στα πόστα τους, αλλά και τα οθωμανικά «κατάλοιπα». Πρόσωπα που άντεξαν στη φθορά (Γέρος του Μοριά), ήρωες που ξεχάστηκαν (Βλαδιμηρέσκου και Λογοθέτης), αμφισβητήθηκαν (φιλέλληνες) ή σπρώχτηκαν στην αφάνεια (γυναίκες του Αγώνα). Επιπλέον, μερικά ζητήματα που φωτίζουν πλευρές της Ιστορίας, όπως η καθημερινότητα στην οθωμανική Τριπολιτσά, τα πολύχρωμα λάβαρα του Αγώνα, η δημοκρατική εφημερίδα «Ανεξάρτητος», η κοινωνική ιστορία πίσω από ένα ρολόι. Παράλληλα αναδεικνύονται και ζητήματα ιδεολογίας (η ελληνοτουρκική ιδεολογία και η 25η Μαρτίου από υπερ-ορθόδοξη ματιά).

Μαζί

Τα Αιρετικά Νο16

Τα Ερωτικά του ’21

10+8 αθέατες ιστορίες των ηρώων και των ηρωίδων του Αγώνα
Ο Κυριάκος Δ. Σκιαθάς ερευνά μέσα από τα αρχεία και τις μαρτυρίες της εποχής τις ερωτικές περιπέτειες των πρωτεργατών/τριών της Παλιγγενεσίας, καταγράφει τα ερωτικά ήθη τον καιρό του εθνοαπελευθερωτικού αγώνα και αναπλάθει τη ζωή του 1821. H Ιστορία ιδωμένη από άλλη οπτική:
* Ποια ήταν η σχέση της περίφημης Τουρκοπούλας που βαπτίστηκε χριστιανή, ντυνόταν αντρικά και τη φώναζαν Ζαφείρη με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη;
* Η ιστορία των Κολοκοτρωναίων, του Γέρου του Μοριά, του Πάνου και του Γενναίου, μέσα από τις ερωτικές τους σχέσεις.
* Η διαπόμπευση της αρραβωνιαστικιάς του Αθανάσιου Διάκου, της Κατερίνης Σπύρου, και ο ρόλος του εθνομάρτυρα σε αυτή.
* Η πολυκύμαντη ερωτική ζωή της καπετάνισσας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνα.
* Μαντώ Μαυρογένους, η «αιώνια αρραβωνιαστικιά» του Δημήτριου Υψηλάντη.
* Παπαφλέσσας: ο φλογερός παπάς, η θηλυμανία του και ο έκλυτος βίος του.
* Γλεντζές, αθεράπευτα σπάταλος και ορκισμένος εργένης, ο προύχοντας του Μοριά Ανδρέας Λόντος απόθεσε μια ολόκληρη περιουσία σε καλλίγραμμες γάμπες.
* Το πάθος του Κίτσου Τζαβέλα για την Αγρινιώτισσα Βασιλική που φούντωσε στα πεδία των μαχών και έγινε γάμος μετά την αιματοβαμμένη Έξοδο στο Μεσολόγγι.
* Μία απαγωγή, δύο γάμοι, ένα διαζύγιο και πλούσια ερωτική ζωή· αν μη τι άλλο, η ερωτική βιογραφία του Βάσου Μαυροβουνιώτη υπήρξε πολυσέλιδη.
* Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης εντυπωσιάστηκε από την αρματωμένη χήρα Σταυριάνα Σάββαινα και η σχέση τους σφυρηλατήθηκε στον αγώνα για ελευθερία.
* Ο έρωτας με τη σύζυγο του αγά και η μυθιστορηματική κράτηση του γιου του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Αναστάσιου, στην Τριπολιτσά.
* Ο γάμος του Γιάννη Γκούρα, πρωτοπαλίκαρου του Οδυσσέα Ανδρούτσου, με την πανέμορφη αρχοντοπούλα Ασήμω, οι αντιζηλίες της με τα θηλυκά της οικογένειας του οπλαρχηγού και η απιστία της μόλις έμεινε χήρα.
* Το πάθος του διάκου Γερμανού για την Κατήνκω «του» και η επέμβαση του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ για να μη χάσει τη μητροπολιτική μίτρα των Παλαιών Πατρών.
* Ο Γεώργιος Κίτσος, αδερφός της περιλάλητης κυρα-Βασιλικής, ριχνόταν με σύνεση στις πολεμικές μάχες και με αποκοτιά στις ερωτικές.
* Αντίζηλοι για την εξουσία και την καρδιά της χαριτόβρυτης αρχόντισσας, ο Γιαννάκης και ο Παναγιωτάκης Νοταράς αιματοκύλισαν δύο επαρχίες του Μοριά.
* Στιγμές από τον έκλυτο ερωτικό βίο του πρώτου συνταγματικού πρωθυπουργού της Ελλάδας και πρώτου διδάξαντα του πολιτικού ρουσφετιού Ιωάννη Κωλέττη.
* Η αισθηματική περίπτωση του Ιωάννη Καποδίστρια και της Ρωξάνδρας Στούρτζα η οποία δεν κατέληξε σε γάμο.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter