Εκουαδόρ: Ορκίζεται νέος πρόεδρος ο 35χρονος εκατομμυριούχος Ντανιέλ Νομπόα

Εκουαδόρ: Ορκίζεται νέος πρόεδρος ο 35χρονος εκατομμυριούχος Ντανιέλ Νομπόα

Ο κληρονόμος και βαθύπλουτος Ντανιέλ Νομπόα αναμένεται να γίνει πρόεδρος του Ισημερινού αυτή την Πέμπτη, όπου αντιμετωπίζει την πρόκληση να διορθώσει τα οικονομικά δεινά της χώρας και να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη βία από τις συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών.

Περιορισμένη θητεία

Ο Νομπόα κέρδισε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Οκτώβριο με υποσχέσεις για αποκατάσταση της ασφάλειας και δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα της Νότιας Αμερικής, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, ωθώντας χιλιάδες πολίτες να μεταναστεύσουν.

Η βία στους δρόμους και στις φυλακές, την οποία ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο αποδίδει σε εγκληματικές ομάδες, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς το εμπόριο ναρκωτικών από την Κολομβία και το Περού μεταφέρεται μέσω των λιμανιών του Ισημερινού. Οι επιθέσεις έφτασαν σε ένα άνευ προηγουμένου κρεσέντο με τη δολοφονία του υποψηφίου για την προεδρία Φερνάντο Βιγιαβισένσιο.

Ο Νομπόα θα διατελέσει πρόεδρος για μόλις 17 μήνες, ολοκληρώνοντας τη θητεία του Λάσο αφού ο τελευταίος προκήρυξε εκλογές για να αποφευχθεί η πιθανή παραπομπή. Θα είναι δύσκολο για τον Νομπόα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σημαντικές προκλήσεις του Ισημερινού κατά τη διάρκεια της περιορισμένης θητείας του, εκτιμούν οι αναλυτές, αν και μπορεί να είναι υποψήφιος για επανεκλογή το 2025.

Ο Ντανιέλ Νομπόα είναι ο γιος του Αλβάρο Νομπόα, ενός πανίσχυρου δισεκατομμυριούχου βαρώνου της μπανάνας που απέτυχε επανειλημμένα να κερδίσει την προεδρία του Ισημερινού. Ο νέος πρόεδρος θα σηματοδοτήσει την ορκωμοσία του με μια ομιλία στην εθνική συνέλευση και μπορεί να προτείνει νομοσχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης ή νόμο περί ασφάλειας την ίδια ημέρα.

Περιοδεία στις ΗΠΑ, υποσχέσεις για χρέος

Ο Νομπόα έχει ήδη περιοδεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για να ενημερωθεί για τους επενδυτές και τους δανειστές, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι θα εξισορροπήσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων εξωτερικού χρέους -συνολικού ύψους περίπου 47,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων- με τις ανάγκες των κατοίκων του Ισημερινού.

Έχει πει ότι θα δημιουργήσει κίνητρα για τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την απασχόληση, να μειώσουν τους φόρους στις κατασκευές, να δημιουργήσουν μια νέα μονάδα πληροφοριών, να προμηθεύσουν τακτικά όπλα στις δυνάμεις ασφαλείας και να στεγάσουν τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες σε βάρκες φυλακών, μεταξύ άλλων δεσμεύσεων.

Οι βίαιοι θάνατοι στον Ισημερινό θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 7.000 φέτος, ποσοστό ανθρωποκτονιών 35 ανά 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παρατηρητηρίου Οργανωμένου Εγκλήματος του Ισημερινού.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Noboa συμφώνησε σε νομοθετικό συνασπισμό με το συντηρητικό Σοσιαλχριστιανικό Κόμμα (PSC) και την Επανάσταση των Πολιτών, το κόμμα του αριστερού πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, το οποίο είναι πιθανό να βοηθήσει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεών του.

Διαβάστε επίσης: Εκουαδόρ: Ο Λάσο διαλύει το Κογκρέσο, έπειτα από πρόταση μομφής

Εκουαδόρ: Ο πρόεδρος Λάσο αντιμέτωπος με την εξώθηση από την εξουσία

Εκουαδόρ: Στη δίνη διαφθοράς και σκανδάλων

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter