Έρευνα της Forensis βάζει στο κάδρο ευθύνες του Λιμενικού στο ναυάγιο της Πύλου (Video)

Έρευνα της Forensis βάζει στο κάδρο ευθύνες του Λιμενικού στο ναυάγιο της Πύλου (Video)

Η οργάνωση Forensis, η οποία συνεργάζεται με την γνωστή ερευνητική ομάδα Forensic Architecture ανάρτησε βίντεο και διαδραστικό χάρτη σχετικά με την πορεία του μοιραίου αλιευτικού το οποίο ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου. Στην εν λόγω έρευνα σημειώνεται ότι το σκάφος του Λιμενικού είχε ενεργό ρόλο στη βύθιση του σκάφους έπειτα από απόπειρες πρόσδεσης και ρυμούλκησης.

Στον διαδραστικό χάρτη καταγράφονται τόσο οι κινήσεις του αλιευτικού, όσο και οι κινήσεις του σκάφους του Λιμενικού μέσω φωτογραφιών και βίντεο που τραβήχτηκαν από το Λιμενικό, από τη Frontex, από παραπλέοντα πλοία, δορυφορικές εικόνες αλλά και από την κατάθεση του πλοιάρχου. Παράλληλα, σημειώνεται ότι τα στοιχεία διασταυρώθηκαν με τις μαρτυρίες 26 επιζώντων που δόθηκαν στην ερευνητική ομάδα των δημοσιογράφων των Guardian.

Σύμφωνα με την έρευνα της Forensis, το πλωτό του Λιμενικού πλησίασε το αλιευτικό κοντά στα μεσάνυχτα, αφού είχαν αποχωρήσει τα παραπλέοντα πλοία, και ζήτησε να το ακολουθήσουν με πορεία προς τα ιταλικά ύδατα.

Το σκάφος του Λιμενικού πλησίασε το αλιευτικό (όταν η μηχανή του σταμάτησε) έχοντας την πρύμνη του να αγγίζει την πλώρη του σκάφους. Τότε, ένας άνθρωπος φέρεται να σκαρφάλωσε στο αλιευτικό δένοντας σκοινί στο κιγκλίδωμα. Το σκοινί κόπηκε αλλά έγινε και δεύτερη απόπειρα, με αποτέλεσμα το αλιευτικό να ανατραπεί προς τα δεξιά.

Επιζώντες οι οποίοι δεν είδαν τη ρυμούλκηση, ανέφεραν ότι ένιωσαν να εκτινάσσονται απότομα προς τα μπροστά λίγη ώρα αφότου σταμάτησε η μηχανή του αλιευτικού.

Σύμφωνα με τη Forensis, μετά την ανατροπή του αλιευτικού, το πλωτό του Λιμενικού αποχώρησε προκαλώντας κύματα που συνέτειναν στη βύθιση του σκάφους. Οι μάρτυρες αναφέρουν ότι κατασχέθηκαν τα κινητά τηλέφωνά τους ενώ βρίσκονταν πάνω στο πλωτό του Λιμενικού μετά τη διάσωσή τους, αλλά και αργότερα κατά τη μεταφορά τους στην Καλαμάτα.

Ως συμπέρασμα, η έρευνα σημειώνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για ευθύνες του Λιμενικού στο ναυάγιο, ενώ γίνεται λόγος και για πιθανή προσπάθεια παραποίησης των γεγονότων από το Σώμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter