Φάμελλος: Αμετανόητος ο Καραμανλής, χυδαίος ο Φλωρίδης – Υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης από τον Μητσοτάκη

Φάμελλος: Αμετανόητος ο Καραμανλής, χυδαίος ο Φλωρίδης – Υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης από τον Μητσοτάκη

«1.350.000 υπογραφές μας έφεραν εδώ σήμερα. Το 90% της κοινωνίας που δεν σας πιστεύει και δεν σας εμπιστεύεται για την αμερόληπτη απόδοση δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών. Η κοινωνία μας έφερε εδώ…Η αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Και η ραγδαία πτώση της αποδοχής του κ. Μητσοτάκη από την κοινωνία της ΝΔ, η οποία ήρθε σε συνέχεια και των κινητοποιήσεων φοιτητών, αγροτών, επαγγελματιών, όπως και της σημερινής κινητοποίησης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Αυτές οι αλλαγές ώθησαν και τη συνεργασία των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης και την υποβολή πρότασης δυσπιστίας».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος εξαπέλυσε τα πυρά του προς την κυβέρνηση.

«Πέρα από τη βαθιά πεποίθηση για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών στο έγκλημα των Τεμπών, στην κοινωνία υπάρχει και βαθιά πεποίθηση ότι υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης, με ευθύνη δική σας, προσωπική κύριε Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά.

Στο στόχαστρο Καραμανλής και Φλωρίδης

«Στην κοινωνία υπάρχει αντίδραση για τη χθεσινή εμφάνιση του αμετανόητου κου Καραμανλή και του χυδαίου κου Φλωρίδη, οι οποίοι έθιξαν πρώτα από όλα τους συγγενείς και τους γονείς. Οφείλετε να θέσετε τον κύριο Φλωρίδη προ των συγγενών και γονέων των θυμάτων και να τους πει κατάματα ότι δεν πρέπει “να ασχολούμαστε με τα μπάζα”, δηλαδή με τα πειστήρια και τα υπολείμματα του δυστυχήματος. Υπάρχει αντίδραση στην κοινωνία όμως και για τα χειροκροτήματα και τους πανηγυρισμούς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όταν μιλούσε ο κ. Καραμανλής. Γιατί ακριβώς πανηγυρίζατε; Για το δυστύχημα; Σιωπηλοί πρέπει να μένουμε μπροστά σε αυτό τον ασύμμετρο πόνο» τόνισε ασκώντας σφοδρή κριτική κατά των δύο υπουργών.

«Οφείλω να αναφερθώ στη χθεσινή παρουσία Καραμανλή. Κατώτερος των περιστάσεων. Προκλητικός, αμετανόητος, εμφανίστηκε στη Βουλή» είπε σε άλλο σημείο για τον πρώην υπουργό και συνέχισε:

«Δήλωσε ψευδώς ότι δεν “κρύβεται” πίσω από τη βουλευτική ασυλία για το έγκλημα των Τεμπών, ενώ είναι γνωστό ότι τον καλύπτει άλλη διάταξη του Συντάγματος, αυτή περί ευθύνης υπουργών… Ακόμα και σε αυτές τις τραγικές στιγμές είπε ψέματα. Μας προκάλεσε να υποβάλλουμε αίτημα προκαταρκτικής επιτροπής, το οποίο, όπως έχει δηλώσει ήδη ο κ. Βορίδης στη Βουλή θα απορρίψουν, υλοποιώντας ένα ξεδιάντροπο σχέδιο αμνήστευσης…».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατέθεσε και επισήμως την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στη δικαιοσύνη, ώστε «να μην ανησυχούμε για συγκάλυψη»:

«Αν είναι ειλικρινής ο κ. Καραμανλής και θέλετε να τεθεί στη διάθεση της δικαιοσύνης, τότε να μην κρυφτεί πίσω από τους υπόλοιπους βουλευτές της ΝΔ, να μην χρησιμοποιήσει τη διάταξη περί ευθύνης υπουργών. Να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα για μια προκαταρκτική επιτροπή για τον κ. Καραμανλή, που θα τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη. Γιατί μόνο η συγκρότηση προκαταρκτικής δεν αρκεί. Εφόσον εσείς είστε ικανοί να τη συγκροτήσετε και να τον αθωώσετε δια του πορίσματος. Πιθανά και μετά τις ευρωεκλογές για να μην έχετε πολιτικό κόστος. Να δεσμευτείτε λοιπόν ότι θα επιτρέψετε να ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη για όλα και να αξιοποιηθεί φυσικά και όλο το ανακριτικό υλικό, χωρίς να ανησυχείτε για κομματικά κίνητρα, χωρίς να ανησυχούμε για συγκάλυψη και χωρίς περιορισμούς σε μάρτυρες, διαθέσιμες δικογραφίες, κλπ. Περιμένουμε μία απάντηση.

Έτσι δεν θα επιτρέψουμε καμία αθώωση με πολιτική υστεροβουλία».

«Οφείλετε να μας πείτε ποιος σας ενημέρωσε»

«Κύριε Μητσοτάκη οφείλετε να μας πείτε σήμερα ποιος σας ενημέρωσε» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, αναφερόμενος στις μονταρισμένες συνομιλίες.

«Η εισαγγελία να άρει το απόρρητο των συνομιλιών των εμπλεκομένων για να δούμε τι έγινε εκείνη την τραγική νύχτα. Γιατί μιλάμε τελικά για ένα πολλαπλό έγκλημα. Αλλά κανένα έγκλημα κύριε Μητσοτάκη δεν είναι τέλειο. Αυτές οι παραποιημένες συνομιλίες παραπλάνησαν πολλές φορές και τη συζήτηση στην εξεταστική επιτροπή» είπε, και ζήτησε να ελεγχθεί η κατάθεση Τερεζάκη στην εξεταστική.

Προσπάθεια συγκάλυψης

«Υπήρξε έγκλημα στα Τέμπη! Το δέχτηκε η Βουλή στην εξεταστική επιτροπή. Το δέχτηκε η εισαγγελία με την απαγγελία κατηγοριών σε πολίτες. Ένα έγκλημα για το οποίο υπάρχουν ευθύνες για τους κκ Καραμανλή και Καραγιάννη. Γιατί υπήρχαν έγγραφες ειδοποιήσεις για την κατάσταση στον σιδηρόδρομο. Γιατί γνώριζαν!» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος και συμπλήρωσε:

«Κατέθεσα χθες 5 έγγραφα που όχι απλά αγνόησε αλλά έθαψε ο κ. Καραμανλής με επιλογή του όσο ήταν υπουργός. Έγγραφα που προειδοποιούσαν για το δυστύχημα. Αλλά και για την προσωπική του ευθύνη. Για την αποδόμηση και ανεπάρκεια των συμβατικών συστημάτων ασφαλείας και την παράνομη μετάταξη του σταθμάρχη και τα ελλείμματα στην 717 που εντόπισε και η Ευρωπαία εισαγγελέας. Για τη μη θέσπιση και τη μη τήρηση κανόνων ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως όριζε η ευρωπαϊκή οδηγία και η ελληνική νομοθεσία».

«Όμως αυτό που έχει εξοργίσει την ελληνική κοινωνία είναι το σχέδιο συγκάλυψης, που είναι ευθύνη προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Ένα σχέδιο που ολοένα και αποκαλύπτεται… Με τους μάρτυρες που κόπηκαν, το ανακριτικό υλικό που λείπει, τις απαντήσεις για το εμπόρευμα της εμπορικής αμαξοστοιχίας, το μπάζωμα.

Σχετικά με το μπάζωμα, χτες, ακόμα μία φορά εκτέθηκε ο κ. Τριαντόπουλος με την ομιλία του στην Ολομέλεια. Προσπάθησε να αρνηθεί κάθε εμπλοκή, ενώ ο κύριος Πλεύρης στην εξεταστική τον έχει κατονομάσει ως επικεφαλής του κλιμακίου, όπως τον είχε φωτογραφίσει και ο κ. Αγοραστός τον Αύγουστο του 2023, και ο ίδιος επαίρετο σε εκπομπές, ότι ήταν προσωπικά υπεύθυνος των εργασιών αποκατάστασης του χώρου από τις 2 έως τις 7 Μαρτίου».

«Αλλά δεν είναι εξοργιστικό, ότι η ΝΔ επέλεξε να μην καλέσει στην εξεταστική επιτροπή τους μάρτυρες που είχαν προειδοποιήσει εγγράφως τον κο Καραμανλή για τα προβλήματα; Και ότι εκκρεμεί μία απάντηση του κ. Μητσοτάκη που είχε ενημερωθεί στις 28.5.2020 προσωπικά και εμπιστευτικά από τον κ. Σπηλιόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα του ΟΣΕ; Θα μας απαντήσετε σήμερα κύριε Πρωθυπουργέ;

Δεν εκλήθησαν ούτε οι πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από το δικαστήριο και αλλά και αυτοί που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων. Ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση επιμένει να περιορίζει την έρευνα, να περιορίζει την αλήθεια.

Οι οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών ζητούν δικαίωση για τους δικούς τους ανθρώπους, έχοντας στο πλευρό τους το σύνολο της κοινωνίας, κάτι που φαίνεται και από τις 1,3 εκατομμύρια υπογραφές, στο ψήφισμα για την αναθεώρηση των προβλέψεων περί ευθύνης υπουργών και καταγγέλλουν μία σειρά από παραλείψεις που οδηγούν σε συγκάλυψη του εγκλήματος».

«Είναι δυστυχώς πλέον ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να συγκαλύψει τις ευθύνες, και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα. Έτσι, παράλληλα με την προσβολή στη μνήμη των θυμάτων έχουμε από την πλευρά της Κυβέρνησης και την καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου, κάθε έννοιας δικαιοσύνης. Επιχειρείτε να συγκαλύψετε το έγκλημα και να αθωώσετε τους υπευθύνους και ειδικά τον κύριο Καραμανλή».

«Γιατί αυτό που επιβεβαιώνετε πλέον είναι ότι ενώ ακόμα δεν είχαν φτάσει όλα τα σωστικά συνεργεία στον τόπο του δυστυχήματος κάποιοι υλοποιούσαν σχέδιο παραπλάνησης και συγκάλυψης. Το γιατί και ποια συμφέροντα ήταν πίσω από αυτό το σχέδιο πρέπει να μας το απαντήσει η κυβέρνηση.

Όπως και να μας ενημερώσει γιατί το ΔΣ του Οργανισμού διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων ορίστηκε 9 μήνες μετά το δυστύχημα και πως μπορεί να γίνει διερεύνηση από μία επιτροπή που πέρα από τη χρονοκαθυστέρηση δεν έχει τόπο δυστυχήματος να επισκεφθεί αλλά και στην παραίτηση του προέδρου κυρίου Μπίνη πριν λίγες ημέρες που πέρασε στα κρυφά».

Ζήτησε εκλογές

Ο Σωκράτης Φαμελλος υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «έχει πολλές δεσμεύσεις σε πολιτικά και οικονομικά τζάκια».

«Όλες οι σημαντικές παραβιάσεις των δημοκρατικών κανόνων στις οποίες αναφέρεται η πρόταση δυσπιστίας, η συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών,

οι υποκλοπές και η παράνομη χρήση κακόβουλου λογισμικού, οι απειλές σε ανεξάρτητες αρχές και ανώτατους δικαστικούς, και η παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων για ψηφοθηρικούς σκοπούς σχεδιάστηκαν, ενορχηστρώθηκαν και εκτελέστηκαν από τον κεντρικό μηχανισμό της ΝΔ.

Στο Μαξίμου και στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς είναι πλέον οι ευθύνες. Υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης» είπε και υπερσπίστηκε την πρόταση Κασσελάκη πως «μόνη πολιτική διέξοδος» είναι η διενέργεια εκλογών, «ώστε να γίνει πραγματικά αμερόληπτη έρευνα για όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται».

 

Δείτε επίσης: Π. Μαρινάκης: Σε πανικό για τη συνάντηση δύο υπουργών με τον Βαγγέλη Μαρινάκη

Πρόταση δυσπιστίας: Αλλάζει η σειρά ομιλιών των πολιτικών αρχηγών με ευθύνη Ζωής Κωνσταντοπούλου – Δύο φορές διεκόπη η συνεδρίαση

Αχτσιόγλου: Πήγε στη Βουλή για να κάνει «πρόταση μομφής» στον… Κασσελάκη! (Video)

Ύβρις Σκέρτσου στους συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη: «Θεωρία συνωμοσίας το μπάζωμα»

Ζαχαρίας Στουρνάρας: Γαλάζιος συνδικαλιστής, διευθυντής του ΟΣΕ, ενίοτε και κομπάρσος (Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter