Financial Times: Την άνοιξη του 2024 η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ στην κεντρική Ευρώπη

Financial Times: Την άνοιξη του 2024 η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ στην κεντρική Ευρώπη

Σύμφωνα με το οικονομικό έντυπο, η βορειοατλαντική συμμαχία προετοιμάζει τη μεγαλύτερη κοινή άσκηση που έχει συμβεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου τον επόμενο χρόνο, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 40.000 στρατεύματα, σε μια προσομοίωση απόκρουσης μιας ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης εναντίον ενός από τα μέλη της.

Δομική αλλαγή

Η άσκηση Steadfast Defender έρχεται ως μέρος της ταχείας μετατροπής του ΝΑΤΟ από μια συμμαχία που ανταποκρίνεται σε κατά περίπτωση κρίσεις, σε συμμαχία για τον πόλεμο, που προκλήθηκε από την εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρουν οι FT. Η άσκηση θα ξεκινήσει την άνοιξη του επόμενου έτους και αναμένεται να περιλαμβάνει από 500 μέχρι 700 αποστολές αεροπορικής μάχης, περισσότερα από 50 πλοία και περίπου 41.000 στρατιώτες, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Έχει σχεδιαστεί για να μελετήσει πιθανούς ελιγμούς εναντίον ενός εχθρού με πρότυπο έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Ρωσίας, που ονομάζεται Occasus για τους σκοπούς της άσκησης. Η άσκηση αποτελεί μια πρώτη από την άποψη της τεχνικής ικανότητας, χρησιμοποιώντας γεωγραφικά δεδομένα για τη δημιουργία πιο ρεαλιστικών σεναρίων για τα στρατεύματα.

Η Σουηδία, της οποίας η υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την Τουρκία και την Ουγγαρία, θα συμπεριληφθεί επίσης στην άσκηση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χωρών που συμμετέχουν σε 32. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε όλη τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Βαλτική τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και αποτελεί μέρος μιας νέας εκπαιδευτικής στρατηγικής που θα δει τη στρατιωτική συμμαχία να πραγματοποιεί δύο μεγάλες ασκήσεις κάθε χρόνο, αντί για μία.

Επέκταση των δυνατοτήτων

Το ΝΑΤΟ θα εκπαιδευτεί επίσης για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών εκτός των άμεσων συνόρων του. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε τον Ιούνιο του περασμένου έτους ότι η συμμαχία θα αυξήσει τον αριθμό των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας από 40.000 σε «πολύ πάνω από 300.000». Αποτελεί μέρος μιας ιστορικής αναθεώρησης για τη μετατόπιση της συμμαχίας προς βαριές στρατιωτικές δυνατότητες σε αντίθεση με τις ελαφριές και κινητές δυνάμεις που αναπτύσσονται στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν. Μετά από αυτή τη δήλωση, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μια σύνοδο κορυφής στη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους τον Ιούλιο σε νέα περιφερειακά αμυντικά σχέδια και τη δημιουργία της λεγόμενης Συμμαχικής Δύναμης Αντίδρασης, μιας πολυεθνικής δύναμης ικανής να ανταποκρίνεται γρήγορα σε απειλές.

Οι χώρες της Βαλτικής είναι ιδιαίτερα ανήσυχες καλώντας το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την ανατολική του πτέρυγα καθώς ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα θα μεταφερθούν στη Λευκορωσία στις αρχές Ιουλίου, αν και η παρουσία τους δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το ΝΑΤΟ έχει τοποθετήσει πολυεθνικά τάγματα στα κράτη της Βαλτικής για να επιβραδύνει την πρόοδο οποιουδήποτε επιτιθέμενου σε περίπτωση εισβολής. Η Γερμανία δήλωσε τον Ιούνιο ότι θα κρατήσει μόνιμα 4.000 στρατιώτες στη Λιθουανία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter