«Γαλάζιο πάρτι» με τα λεφτά νοσηλευτών

«Γαλάζιο πάρτι» με τα λεφτά νοσηλευτών

Απευθείας αναθέσεις, εκλεκτές εταιρείες, χιλιάδες ευρώ μόνο για την κοπή πίτας. Αυτά είναι κάποια μόνο από τα έξοδα της «γαλάζιας» διοίκησης της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) εν μέσω πανδημίας τα οποία έχουν ευλόγως προκαλέσει τη μήνη πολλών νοσηλευτών.

Μόνο για τη διοργάνωση κοπής πίτας η ΕΝΕ ξόδεψε περί τις 16.000 ευρώ αντί –όπως καταγγέλλουν στο Documento πηγές από τον χώρο των νοσηλευτών– τα χρήματα να διατεθούν για τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης προς όσους βρίσκονται σε αναστολή, την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για συμβολικούς λόγους αυτή την τόσο δύσκολη για το ΕΣΥ περίοδο ή σε άλλες, χρήσιμες για τον κλάδο ενέργειες.

Οταν δεν είσαι… μίζερος

Τον Δεκέμβριο του 2021 το ΔΣ της ΕΝΕ συνεδρίασε προκειμένου να αποφασίσει για την κοπή της πίτας της. Πρόεδρος είναι ο Δημήτρης Σκουτέλης. Ενα πρόσωπο που προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ και φέρεται να έχει σχέσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος πρόσφατα κατηγόρησε ως «μίζερους» τους πολίτες που διαμαρτύρονται για τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης. Ο Δ. Σκουτέλης δεν κρύβει τη διαχρονική λατρεία του για τον πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι η ακολουθούμενη πολιτική της ΝΔ σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στον χώρο των υγειονομικών. Ηταν Ιούλιος του 2019 όταν σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο πρόεδρος της ΕΝΕ αποθέωνε τον Κυρ. Μητσοτάκη: «Δεν θυμάμαι ποτέ πρωθυπουργός να έχει βάλει σε τόσο περίοπτη θέση στην ατζέντα του τους νοσηλευτές». Δυόμισι χρόνια μετά, ο «γαλάζιος» πρόεδρος μάλλον έχει διαψευστεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2021 το ΔΣ αποφάσισε τελικά να εγκρίνει τη διενέργεια «εκδήλωσης κοπής πίτας στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ)». Το κόστος ανήλθε σε 15.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ και η διοργάνωση της εκδήλωσης ανατέθηκε απευθείας στην ΠΡΟΟΨΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα στη Διαύγεια. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλό ποσό για κοπή πίτας, καθώς σύμφωνα με πηγές από τον χώρο των νοσηλευτών η εκδήλωση θα μπορούσε να γίνει και με πολύ λιγότερα χρήματα. Ειδικά μια τέτοια περίοδο, εν μέσω πανδημίας, με χιλιάδες νοσηλευτές σε αναστολή και με τα έσοδα της ΕΝΕ να προέρχονται από εισφορές των μελών της. Για την εκδήλωση δαπανήθηκαν επίσης ακόμη 868 ευρώ για την ενοικίαση της ΛΑΕΔ.

Οι στενές σχέσεις ΠΡΟΟΨΙΣ – ΕΝΕ

Δεν είναι ωστόσο και η μοναδική αμοιβή που έλαβε η εταιρεία ΠΡΟΟΨΙΣ από την ΕΝΕ για παροχή διάφορων υπηρεσιών. Εάν ανατρέξει κάποιος στις αποφάσεις της «γαλάζιας» διοίκησης που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, θα διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι «εκλεκτή» της ΕΝΕ και έχουν συνεργαστεί ουκ ολίγες φορές. Για παράδειγμα, στις 16 Νοεμβρίου 2021 το ΔΣ της ΕΝΕ ενέκρινε την εκταμίευση 34.000 ευρώ προς την ΠΡΟΟΨΙΣ για τη διοργάνωση του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ομοσπονδίας. Στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη η ΠΡΟΟΨΙΣ έλαβε από την ΕΝΕ ακόμη 1.731 ευρώ για τη συμμετοχή μελών στο 14ο Πανελλήνιο και Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο της ΕΝΕ. Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021 το ΔΣ της ΕΝΕ ενέκρινε την εκταμίευση ακόμη 3.320 ευρώ προς την ΠΡΟΟΨΙΣ για την «υπηρεσία της παροχής υπηρεσιών για έξοδα διαμονής, εγγραφής και μετακίνησης 6 μελών του ΔΣ στο 21ο Συνέδριο της ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ στην Αράχωβα».

Οι καταγγελίες Πολάκη για… απευθείας αναθέσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλεται η «γαλάζια» διοίκηση της ΕΝΕ για αποφάσεις που έχουν να κάνουν με διάφορα έξοδα. Πριν από περίπου ένα χρόνο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είχε καταγγείλει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ότι «από το 2005 η ΕΝΕ πληρώνει περί τα 30.000 ευρώ τον χρόνο στον Αλέξιο Παραρά για νομικές υπηρεσίες, χωρίς ποτέ να έχει γίνει διαγωνισμός γι’ αυτό».

Πρόκειται για τον γιο του Πέτρου Παραρά, καθηγητή και επίτιμου αντιπροέδρου του ΣτΕ, ο οποίος το 2016 παραιτήθηκε από την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος έπειτα από καταγγελία που είχε κάνει από το βήμα της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής και σημερινός υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης περί συμμετοχής του σε επιτροπή της χούντας για την εκλαΐκευση του συντάγματος της δικτατορίας.

Ο νομικός σύμβουλος όμως της ΕΝΕ είναι και αδερφός του Γιάννη Παραρά. Δικηγόρος και αυτός το επάγγελμα, που όπως προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα ήταν μέχρι και το 2013 πρόεδρος του Ανεξάρτητου Ιδρύματος Γεωπολιτικών και Ιστορικών Σπουδών (ΑΙΓΙΣ), του «μορφωτικού ιδρύματος» πίσω από τη Χρυσή Αυγή, ενώ ήταν και μέλος της δημοτικής παράταξης του Ηλία Ψινάκη στον Δήμο Μαραθώνα.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Παύλ. Πολάκης, το ίδιο πρόσωπο φέρεται να είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Kapa Data Consulting, η οποία ανέλαβε τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των μελών της ΕΝΕ με απευθείας ανάθεση.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter