Γιορτές για τα παιδιά που… έτσι κι αλλιώς τα θέλουν όλα!

Γιορτές για τα παιδιά που… έτσι κι αλλιώς τα θέλουν όλα!

Πολλές οι προτάσεις και οι επιλογές για θέατρο, σινεμά και δρώμενα σε διάφορες γειτονιές της πόλης.

Η πόλη έχει φορέσει τα καλά της, τα φωτάκια έχουν ανάψει και –το βασικότερο– τα σχολεία έχουν κλείσει. Τις ημέρες αυτές τον πρώτο λόγο έχουν τα παιδιά, που αναζητούν μαγεία, παραμύθια και φαντασία και οι τέχνες κάνουν ό,τι μπορούν για τους λιλιπούτειους θεατές. Θέατρο, κινηματογράφος, βιωματικά εργαστήρια απλώνονται σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας. Το 2023 πλησιάζει στο τέλος του και εμείς ψάξαμε και σας προτείνουμε τους καλύτερους προορισμούς της πόλης για όλη την οικογένεια.

Πάμε θέατρο

Η μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανεύει στο Μικρό Εθνικό μέσα από τα «Ξωτικά Χριστούγεννα». Η Ράνια Οικονομίδου, παρέα με την Ευσταθία Λαγιόκαπα στον ρόλο του καλικάντζαρου φίλου της μοιράζονται με τους μικρούς θεατές ένα μεγάλο μυστικό. Οσα δώρα και να έχεις κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο τα πιο σημαντικά είναι αυτά που κρύβεις στην καρδιά σου. Ιστορίες τρυφερές, αστείες, απροσδόκητες, με άτακτα ξωτικά και καλικάντζαρους, γεμάτες ελπίδες και μαγικά συναπαντήματα, ταξίδια, αστέρια, μάγους και σάκους με δώρα (29 και 30 Δεκεμβρίου).

«Η Τοσοδούλα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το μπαλέτο της Εθνικής Oπερας της Οδησσού

Η «Τοσοδούλα» έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το μπαλέτο της Εθνικής Οπερας της Οδησσού σε μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν οι σολίστ και οι κορυφαίοι του περίφημου χορευτικού συνόλου, το οποίο –όπως άλλωστε η ιστορική Εθνική Οπερα της Οδησσού– μετρά περισσότερα από διακόσια χρόνια πορείας και δημιουργικής σύμπραξης με σπουδαίους καλλιτέχνες (έως 30 Δεκεμβρίου).

Στο Θέατρο Σταθμός το έργο της

Σοφιάννας Θεοφάνους «Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλυ» περιγράφει τη συνάντηση δύο εφήβων (Πανάγος Ιωακείμ, Ζωή Μυλωνά) και την προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν, με έναν τοίχο ανάμεσά τους να τους εμποδίζει και να τους αναγκάζει να εκμυστηρευτούν τις προσωπικές τους αγωνίες και ανάγκες χωρίς να βλέπουν ο ένας τον άλλον. Το έργο βασίστηκε σε πραγματικές ιστορίες ασυνόδευτων προσφύγων και τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο παιδικού/εφηβικού έργου το 2022 (25, 26, 29 και 30 Δεκεμβρίου – 1, 2, 3, 5, 6, 8 και 13 Ιανουαρίου).

«Τα ανάποδα Χριστούγεννα» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Στα «Ανάποδα Χριστούγεννα», του συνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη, του στιχουργού Γεράσιμου Ευαγγελάτου και του Γιώργου Σουλεϊμάν, δύο από τα ξωτικά του Αγιου Βασίλη αποφασίζουν να κάνουν την επανάστασή τους. Βαρέθηκαν να είναι φρόνιμα και αποφασίζουν να κλέψουν το έλκηθρο του «μεγάλου» (από τις 25/11/23 έως τις 6/1/24 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων).

Στο Σύγχρονο Θέατρο, έπειτα από 50 χρόνια, επιστρέφει ο θρυλικός «Μορμόλης» για να φέρει τα πάνω κάτω στους μεγάλους. Ο Βασίλης Κουκαλάνι με τον Γιώργο Παλούμπη και τη Συντεχνία του Γέλιου μάς συστήνουν τον φανταστικό φίλο των παιδιών που επέδρασε καθοριστικά στα πιτσιρίκια της μεταπολίτευσης και έθεσε το σημείο εκκίνησης νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως (24, 26 και 31 Δεκεμβρίου – 2, 7, 14, 21 Ιανουαρίου).

Χριστούγεννα στο «Νησί των θησαυρών» στο θέατρο Πόρτα, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε σπάνιους θησαυρούς παρέα με τον Τζιμ, που βρίσκει τον χάρτη του θρυλικού πειρατή κάπτεν Φλιντ σε ένα μακρινό νησί. Θα καταφέρει ο Τζιμ να ξεπεράσει τα εμπόδια και να νικήσει τους άλλους πειρατές; (26, 27, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου – 5, 6 και 7 Ιανουαρίου).

«Κοντά στις ράγιες» της Αλκης Ζέη στο θέατρο Αλφα

Στη σκηνή του θεάτρου Αλφα – Ληναίος-Φωτίου η δεκάχρονη Σάσα κοιτάει κάθε μέρα από το παράθυρό της τις ράγιες που «οδηγούν» σε μια καινούρια ζωή. Το Κουκούτσι, όπως τη φωνάζει ο πατέρας της, αναζητά απαντήσεις σε χιλιάδες ερωτήματα που ξεφυτρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι σαν μανιτάρια στο κεφάλι της. Ποιος θα της λύσει τις απορίες; Το «Κοντά στις ράγιες» της Αλκης Ζέη συνεχίζει το μαγικό του ταξίδι (από 7 Οκτωβρίου 2023).

Η Ξένια Καλογεροπούλου ανοίγει διαδικτυακά το σπίτι της ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και αφηγείται με τον μοναδικό της τρόπο τα παραμύθια της στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Θυμάται ξεχωριστές γιορτές των παιδικών της χρόνων και εύχεται στους μικρούς φίλους για την καινούργια χρονιά (25 Δεκεμβρίου και 1 και 6 Ιανουαρίου).

Η πιο όμορφη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς ζωντανεύει από τη φωνή του Δημήτρη Πιατά και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (25 Δεκεμβρίου).

Ωρα για σινεμά

Η ιστορία του Γουίλι Γουόνκα, ο οποίος ξεκίνησε από την απόλυτη φτώχεια για να γίνει ο κορυφαίος σοκολατοποιός που γνωρίσαμε στο «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας», γίνεται ξανά ταινία (Wonka) με πρωταγωνιστή τον Τίμοθι Σαλαμέ, που «χτίζει» το πορτρέτο του απροκάλυπτα ρομαντικού και βαθιά αφελούς ήρωα από μια πιο ανθρώπινη οπτική που αφορά τη σχέση με τη μητέρα του.

Η ιστορία του Γουίλι Γουόνκα στη μεγάλη οθόνη

Μια οικογένεια από πάπιες που ζει όλα της τα χρόνια σε μια λίμνη αποφασίζει να μεταναστεύσει για την Τζαμάικα, παρά τις ενστάσεις του μονίμως επιφυλακτικού πατέρα. Ενα «Ταξίδι για πάπιες», με τα χαριτωμένα δίποδα να θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο.

Το αριστούργημα του συγγραφέα Ε.Τ.Α. Χόφμαν, το οποίο ενέπνευσε τον σπουδαίο Τσαϊκόφσκι να γράψει το διάσημο μπαλέτο «Ο Καρυοθραύστης» (βασισμένο στην εκδοχή της ιστορίας που έγραψε ο Αλέξανδρος Δουμάς) αναβιώνει τα φετινά Χριστούγεννα στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο «Ο Καρυοθραύστης και η μαγική φλογέρα».

Δράσεις, παιχνίδια, εκθέσεις

Οι Burger Project, η αγαπημένη μπάντα μικρών και μεγάλων, συνεργάζονται με την Ομάδα Εν Δυνάμει, την εμβληματική κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, και καλούν μικρούς και μεγάλους στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος να ακούσουν τι ζήτησαν από τους «Ταχυδρόμους του Αϊ-Βασίλη» τα πνεύματα των Χριστουγέννων. Κορδέλες, μπάλες, δαχτυλομπογιές και άλλα υλικά ενεργοποιούν τη φαντασία μας και μετατρέπονται σε «χριστουγεννιάτικα γλυπτά μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι». Μέσα σε ένα ασφαλές και διασκεδαστικό περιβάλλον παιδιά και γονείς απολαμβάνουν την αλληλεπίδραση στο πλαίσιο της ομάδας μέσα από πρωτότυπα μουσικοκινητικά παιχνίδια και εικαστικά ερεθίσματα.

Φέτος στο Μουσείο Ακρόπολης εισβάλλουν καλικάντζαροι. Μαζί με διάφορα σκανταλιάρικα πλάσματα της αρχαιότητας, όπως τους Σατύρους και τον Πάνα, ανακατεύουν τις λεζάντες εκθεμάτων του μουσείου και οι επισκέπτες παίρνουν λάθος πληροφορίες. Θα βοηθήσεις τους αρχαιολόγους του μουσείου να διορθώσουν την κατάσταση; Βοηθός σου θα είναι και η τρομερή Μέδουσα.

Η Λένα Παπαληγούρα, ο Μάξιμος Μαμούρης και η Ιωάννα Παππά διαβάζουν στο Μουσείο Μπενάκη παραμύθια για μικρά παιδιά μαζί με την ολυμπιονίκη της ρυθμικής γυμναστικής Κλέλια Πανταζή και τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. Η «Μπάμπουσκα» της Ξένιας Καλογεροπούλου, η «Λίμνη των κύκνων» και «Ο Καρυοθραύστης» γίνονται μικρά δρώμενα, χαρίζοντας στιγμές χαράς, γιατί όλοι «θέλουμε να πιστεύουμε στα παραμύθια».

Παρακαλούνται όλα τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους να βοηθήσουν να βρεθεί ο σάκος του Αϊ-Βασίλη στον Ελληνικό Κόσμο και να λύσουν το μυστήριο για το ποιος τον έκλεψε. «Xάθηκε ο σάκος του Αϊ-Βασίλη» κι αν δεν βρεθεί, τα ξωτικά δεν θα προλάβουν να ετοιμάσουν τα δώρα και κινδυνεύουν τα Χριστούγεννα να τιναχτούν στον αέρα.

Ολοι οι διάσημοι ήρωες των άνιμε έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα γιαπωνέζικα άνιμε Naruto, Attack on Titan, One Punch Man, Nana, Tokyo Ghoul, Dragon Ball, Cowboy Bebop, Bleach, Death Note, Evangelion, One Piece, Demon Slayer, Beastars, Noragami, Suzume θα μας παρασύρουν στον κόσμο των διάσημων ηρώων στην τεράστια οθόνη του Christmas Theater μέσα από εντυπωσιακές βιντεοπροβολές και μοναδικά εφέ.

Το Christmas Factory φέτος γιορτάζει τα δέκα του χρόνια και ο Αϊ-Βασίλης έχει διπλά γενέθλια. Στις 25 Νοεμβρίου τα φώτα άναψαν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και το ταξίδι αρχίζει. Λούνα παρκ, παγοδρόμιο, μουσικά δρώμενα, χοροί, παραμύθια, face painting, ξυλοπόδαροι, ανιματέρ, μπάντα ξωτικών, χριστουγεννιάτικες αφηγήσεις, μεγάλη χριστουγεννιάτικη αγορά και γλυκές και αλμυρές γωνιές που θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους περιμένουν τους επισκέπτες για τα πιο φαντασμαγορικά Χριστούγεννα.

«Ο Μορμόλης» στο Σύγχρονο Θέατρο

Στις γειτονιές

Στις γειτονιές της Αθήνας στήνονται δέκα χριστουγεννιάτικα χωριά, κάνοντας τη λάμψη των φετινών γιορτών ακόμη πιο έντονη. Στις πλατείες Μεσολογγίου (Παγκράτι), Χελντράιχ (Νέος Κόσμος), Ζακλίν ντε Ρομιγί (Θησείο), Αγίας Αικατερίνης (Κάτω Πετράλωνα), Αθανασίου Διάκου (Θυμαράκια), Ναθαναήλ (Αγ. Ελευθέριος), Αγίου Ανδρέα (Λαμπρινή), Αγίου Παντελεήμονα, Αγίου Δημητρίου (Πανόρμου, Αμπελόκηποι) και Πηνελόπης Δέλτα (Ελληνορώσων) θα υπάρχουν καθημερινά ανιματέρ, ταχυδακτυλουργοί, διαδραστικά δρώμενα και κεράσματα για όλους. Ξυλοπόδαροι και φιγούρες των Χριστουγέννων, αφήγηση παραμυθιών αλλά και bubble show υπόσχονται να κλέψουν τις καρδιές των μικρών δημοτών αυτής της πόλης.

Στην καρδιά του Πειραιά, στην πλατεία Κοραή, υπάρχει ένα παραμυθένιο χωριό, το Χωριό των Ξωτικών, εμπνευσμένο από τη μαγεία και τη ζεστασιά των Χριστουγέννων. Εκεί θα βρείτε το εντυπωσιακό καρουζέλ των Χριστουγέννων, το τρενάκι, παιχνίδια για παιδιά, δεκάδες ξύλινα σπιτάκια φωτισμένα και γιορτινά, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους του: τον Αγιο Βασίλη και τους διάσημους βοηθούς του, τα ζαβολιάρικα, ακαταπόνητα και εργατικά ξωτικά.

Στη Θεσσαλονίκη

Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οι ηθοποιοί Αίγλη Κατσίκη, Γιώργος Κολοβός και Μάρα Τσικάρα διαβάζουν χριστουγεννιάτικες ιστορίες του Αντόν Τσέχωφ. Η εορταστική ατμόσφαιρα μπλέκεται με τα ανθρώπινα πάθη, υπογραμμίζοντας τις αντιφάσεις των ημερών.

Νοσταλγώντας τα παιδικά τους Χριστούγεννα, οι Ρουμπαγιάτ θυμούνται και παρουσιάζουν στο θέατρο Αυλαία το πολυαγαπημένο παραμύθι των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα «Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι», μια μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, γελαστούς και μουτρωμένους, λογικούς και παράλογους, που θα έχει προηγουμένως παρουσιαστεί στην Αθήνα στο θέατρο Ροές (24 έως 28/12).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter