Γιώργος Πρίντεζης: Θα έπαιζα και στη Β’ Εθνική, αλλά η θέση του Ολυμπιακού είναι στην Α1

Γιώργος Πρίντεζης: Θα έπαιζα και στη Β’ Εθνική, αλλά η θέση του Ολυμπιακού είναι στην Α1

Εντεκα χρόνια μετά την παρθενική παρουσία του με τη φανέλα της «επίσημης αγαπημένης» ο Γιώργος Πρίντεζης ετοιμάζεται να συναντήσει ξανά τον μεγάλο του έρωτα επί κινεζικού εδάφους, όπως και τότε. Ισως, παραδέχεται, να είναι αυτή η τελευταία του συμμετοχή.

«Εξαρτάται και από τον χειμώνα που θα έχει προηγηθεί». Πάει να πει από τις υποχρεώσεις του με τον Ολυμπιακό, ο οποίος υπόσχεται να παίξει στην Α2. Φέτος ο Πρίντεζης προέρχεται από γεμάτο δίμηνο ξεκούρασης, αφού οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του στον Πειραιά ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο. Ωστόσο τα ίχνη τους παραμένουν ανεξίτηλα, πάνω στο παρκέ του ΣΕΦ αλλά και έξω από αυτό. Η κουβέντα μας ξεκίνησε από την εθνική και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά ολοκληρώθηκε με πικρή βόλτα στο Φάληρο και με μια σπάνια εξομολόγηση. Εννέα λεπτά και είκοσι δευτερόλεπτα συνομιλίας ήταν αρκετά για να πει ο 34χρονος Συριανός τον καημό του. «Δεν έχω πρόβλημα να παίξω ακόμη και στη Β΄ Εθνική αν χρειαστεί, αλλά θέλω οπωσδήποτε να τελειώσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό».

Η εθνική ξεκινάει με χαμόγελα αισιοδοξίας, αλλά το ίδιο ίσχυε και πρόπερσι. Τότε παρουσιάστηκαν εκφυλιστικά φαινόμενα και η ομάδα έχασε μέρος από την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Καλώς ή κακώς, λέμε τα ίδια κάθε χρόνο, αλλά αυτά αποδίδουν την πραγματικότητα. Η αποτυχία απέχει από την επιτυχία όσο ένα νοκ άουτ παιχνίδι. Το ίδιο ισχύει και φέτος. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε όσο γίνεται πιο σκληρά ώστε να γίνουμε ομάδα το γρηγορότερο δυνατό. Είναι θετικό ότι έχουμε μαζί μας τον Γιάννη…

Δεν σας ενοχλεί λίγο που όλες οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από αυτόν;

Μα είναι λογικό. Μιλάμε για τον καλύτερο ίσως παίκτη στον κόσμο. Πρόβλημα; Για μια ομάδα που γνωρίζει τον εαυτό της ο Γιάννης δεν φέρνει μαζί του κανένα απολύτως πρόβλημα! Μπορεί να βοηθήσει και στις πέντε θέσεις, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Εμείς οι υπόλοιποι καλούμαστε να κατανοήσουμε τον ρόλο μας και να τον αποδεχτούμε ώστε να προσαρμοστούμε στο δικό του ταβάνι. Να τον βοηθήσουμε ώστε να μας βοηθήσει.

Θα χρειαστεί και ο ίδιος κάποιο διάστημα προσαρμογής.

Ναι, διότι το μπάσκετ που παίζεται στο ΝΒΑ είναι κάπως διαφορετικό από αυτό της FIBA. Προσωπικά έχω το γνώθι σαυτόν και αισθάνομαι ανακούφιση που τον βλέπω στο πλευρό μου. Είναι πιο ξεκούραστο το μπάσκετ δίπλα στον Γιάννη, πολύ πιο ξεκούραστο. Δεν με ενδιαφέρει να παίζω 30 ή 40 λεπτά, με ενδιαφέρει να γευτώ μια μεγάλη διάκριση με την εθνική ομάδα.

Τι θα είναι επιτυχία στην Κίνα και τι αποτυχία;

Εάν φτάσουμε στην τετράδα έπειτα από τόσα χρόνια, ασφαλώς θα είναι κατόρθωμα. Πόσο μάλλον το μετάλλιο. Αλλά είναι πολύ νωρίς για τέτοιες συζητήσεις. Την επιτυχία δεν μπορείς να την προδικάσεις ούτε να την απαιτήσεις. Εχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, πολύ δρόμο και πολύ μέλλον.

Είσαι μέλος της εθνικής ανδρών από το 2008 και μάλιστα η πρώτη σου συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση γράφτηκε στην Κίνα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Τι έχει διδαχτεί ο παλιός από τα προηγούμενα τουρνουά;

Το παρελθόν διδάσκει ότι φτάνει ψηλά η… πιο ομάδα. Ιστορικά, τις διακρίσεις μοιράζονται ομάδες με σαφείς ρόλους και παίκτες που τους έχουν κατανοήσει από την αρχή. Ο χρόνος προετοιμασίας είναι σύντομος και δεν επιτρέπει πολλούς αυτοματισμούς ούτε στην άμυνα ούτε στην επίθεση. Το στοίχημα είναι να δώσουν όλοι οι παίκτες τον καλύτερο εαυτό τους στις νοκ άουτ αναμετρήσεις. Να προσφέρει ο καθένας αυτό που μπορεί.

Δεν είναι λίγο στενάχωρο ότι θα απουσιάσουν από την τελική δωδεκάδα οι περισσότεροι διεθνείς των «παραθύρων»; 

Είναι κάτι που δεν μας αρέσει, αλλά εκεί οδήγησε αυτό το αλισβερίσι. Αισθανόμαστε άσχημα γι’ αυτή την απουσία. Τα παιδιά έκαναν τρομερή δουλειά στα προκριματικά και τους ευχαριστούμε θερμά. Αυτοί φρόντισαν ώστε να είμαστε σήμερα εδώ. Εγώ προσωπικά μπόρεσα να συνεισφέρω σε έναν μόνο αγώνα, κρίσιμο βέβαια, με τη Σερβία. Ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση ώστε να παίζουμε όσο γίνεται περισσότερο στην εθνική ομάδα.

Τι είναι η εθνική για εσένα ύστερα από τόσα χρόνια υπηρεσίας;

Παραμένει μεγάλη τιμή να φοράω τη φανέλα με το εθνόσημο. Η εθνική είναι η ομάδα που ενώνει τα χρώματα και αμβλύνει τις αντιπαλότητες. Μέσω της τηλεόρασης μπαίνει σε όλα τα σπίτια. Ας μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό μπάσκετ έγινε σπουδαίο μέσω της εθνικής. Αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι μέλος της και εύχομαι να δώσει ο Θεός ώστε να συνεχίσω όσο γίνεται περισσότερο.

Αυτά που δίνετε στην εθνική είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού. Τι παίρνετε από αυτήν εσείς οι παίκτες;

Τη χαρά και την υπερηφάνεια της συμμετοχής. Η ανταμοιβή μας είναι η χαρά των φιλάθλων που μας παρακολουθούν πίσω στην Ελλάδα. Το συναίσθημα τη στιγμή της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, η ένταση, το άγχος, ο ρυθμός αυτών των αγώνων δεν συγκρίνονται με τίποτε ούτε ανταλλάσσονται με άλλο αγαθό. Ούτε υλικό ούτε πνευματικό.

Έχει ορίζοντα η δική σου συμμετοχή στην εθνική; Ενδέχεται να είναι το Μουντομπάσκετ της Κίνας η αποχαιρετιστήρια διοργάνωση; Υπάρχει βεβαίως η πιθανότητα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Δεν θέλω να προδικάσω ή να προαναγγείλω το τέλος. Ας δούμε και πώς θα κυλήσει η επόμενη σεζόν. Εάν είναι γεμάτη και τραβήξει μέχρι τις 15-20 Ιουνίου, θα είναι λίγο δύσκολο να ακολουθήσω ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει έναν ολόκληρο μήνα αμέσως μετά το τέλος των υποχρεώσεων του Ολυμπιακού. Μπορεί όμως να είναι σαν τη φετινή, με δυο τρεις μήνες ξεκούρασης! Σε αυτή την περίπτωση, την οποία βεβαίως απεύχομαι, θα συμμετάσχω με χαρά στην εθνική ομάδα.

Δεν σκόπευα να ανοίξω τέτοια συζήτηση, αλλά δεν μπορώ και να το αποφύγω. Τι γεύση αφήνει η αγωνιστική περίοδος που μόλις ολοκληρώθηκε;

Είμαι καθαρός και έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Ο,τι έχω καταφέρει το κατάφερα με σκληρή δουλειά και ιδρώτα. Δεν μου έχει χαριστεί το παραμικρό. Οι δυσκολίες με κάνουν καλύτερο. Το ελληνικό μπάσκετ περνάει άσχημη φάση, αλλά εύχομαι να καθίσουν οι αρμόδιοι γύρω από ένα τραπέζι για να το ξαναφέρουν εκεί που του αξίζει. Δίχως να κοιτάζουν το προσωπικό τους όφελος.

Σε ποιους αρμόδιους αναφέρεσαι;

Αυτούς που είναι αρμόδιοι και πληρώνονται για να δίνουν λύσεις! Την πολιτεία, τους παράγοντες, τους πάντες. Εμείς οι αθλητές δεν έχουμε καμία συμμετοχή στα τεκταινόμενα και ούτε θα έπρεπε να έχουμε. Η δουλειά μας εξαντλείται μέσα στο γήπεδο.

Αν δεν λυθεί ο γόρδιος δεσμός, ίσως κληθείς να παίξεις στην Α2 κατηγορία.

Εμένα το όνειρό μου είναι να τελειώσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό. Δεν έχω πρόβλημα να βρεθώ στην Α2 ή και τη Β΄ Εθνική, αρκεί στον αποχαιρετιστήριο αγώνα μου να φοράω την κόκκινη φανέλα. Σου το λέω με όλη μου την ειλικρίνεια. Από κει και πέρα, η θέση του Ολυμπιακού είναι στην Ευρωλίγκα και την Α1. Είναι κρίμα κι άδικο να μην έχουμε ένα πρωτάθλημα ανώτατου επιπέδου στη χώρα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Θεωρείς σωστές τις κινήσεις της διοίκησης του Ολυμπιακού; Τι θα έκανες εσύ εάν περνούσε από το δικό σου χέρι;

Δεν προέκυψε άνευ λόγου και αιτίας αυτή η αντίδραση. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και, αν δεν απατώμαι, το παραδέχτηκαν όλες οι ομάδες. Δεν θέλω όμως να επεκταθώ περισσότερο. Το καθήκον μου ως αθλητή είναι να δουλεύω, να διορθώνω τα λάθη μου μέσα στο γήπεδο, να γίνομαι καλύτερος. Ποτέ δεν άφησα εξωγηπεδικά γεγονότα να μου χαλάσουν το μυαλό. Και έτσι σκοπεύω να παραμείνω.

Τουλάχιστον είχες χρόνο για να γεμίσεις τις μπαταρίες. Ορισμένες φορές την τελευταία διετία έδειχνες κουρασμένος στο παρκέ.

Είναι φυσιολογική μια σχετική επιβάρυνση. Υπήρξαν όντως στιγμές που ένιωθα το σώμα μου κάπως κουρασμένο. Χωρίς να κάνω κάτι λάθος, χωρίς να παραμελώ το κορμί μου, χωρίς να ξενυχτάω ή να χαλάω τη διατροφή μου. Κοιτάζω πάντοτε να δίνω όλες τις δυνάμεις μου ώστε να φεύγω από το γήπεδο με τη συνείδησή μου ήσυχη. Θέλω να είμαι εντάξει με τον εαυτό μου ακόμη και όταν έχει προηγηθεί ένα άσχημο παιχνίδι.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter