Η Μπακογιάννη «εξομολογείται»: Η Ελλάδα δεν έβαλε βέτο στο Βουκουρέστι (Video)

Η Μπακογιάννη «εξομολογείται»: Η Ελλάδα δεν έβαλε βέτο στο Βουκουρέστι (Video)

Η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των Σκοπίων, μιλάει στο ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά. Υπενθυμίζεται πως το Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας επειδή εμπόδισε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο αποφάσισε πως πράγματι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 παρ. 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Παράλληλα αναγνώρισε το δικαίωμα της ΠΓΔΜ να θέτει υποψηφιότητα για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

«Η Ελλάδα ουσιαστικά δεν έβαλε βέτο (σ.σ. στο Βουκουρέστι). Ασχέτως αν η απόφαση αυτή θεωρεί ότι τους εμποδίσαμε. Ότι τους εμποδίσαμε, τους εμποδίσαμε. Αυτό είναι βέβαιο. Ότι γυρίσαμε γη και ουρανό εγώ τουλάχιστον συγκεκριμένα τους τελευταίους τρεις μήνες πριν το Βουκουρέστι ήταν ζήτημα αν ήμουν δύο μέρες στην Αθήνα. Αυτή ήταν η διαφορά μας», λέει η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Πείσαμε τους υπόλοιπους εταίρους μας ότι αυτό θα ήταν λάθος».

Όσον αφορά τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων στη συνέντευξή της στις 5/12/2011 η Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχεται πως όταν έγινε υπουργός Εξωτερικών ήταν ζήτημα να είχαν γίνει 2-3 ρηματικές ανακοινώσεις.

Παραδέχεται επίσης πως για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν είχε πρόθεση να φτάσει στο σημείο να αμφισβητήσει την είσοδο των Σκοπίων (σ.σ. στο ΝΑΤΟ).

Αναφέρει μάλιστα πως για ένα μεγάλο διάστημα είχαν αδράνεια στο θέμα με 100 αναγνωρίσεις (των Σκοπίων).

«Η Ελλάδα αδρανούσε και κάποια στιγμή ο κόμπος έφτασε στο χτένι», λέει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σημειώνει μάλιστα πως η αλλαγή της απόφαση δεν έγινε χωρίς διαφωνίες. 

Διαβάστε επίσης: Όταν ο Βενιζέλος αποκάλυπτε το βέτο… μαϊμού του Καραμανλή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter