ΗΠΑ: Νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση ετοιμάζει η κυβέρνηση Μπάιντεν

ΗΠΑ: Νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση ετοιμάζει η κυβέρνηση Μπάιντεν

Νέα δέσμη μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προκειμένου να προστατεύονται οι γυναίκες που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε άμβλωση, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters.

Πρόκειται για πρόταση του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS) αποσκοπεί στην προστασία των γυναικών που ζουν σε πολιτείες όπου οι αμβλώσεις είναι παράνομες και αναγκάζονται να φύγουν εκτός πολιτείας για να προχωρήσουν σε διακοπή κύησης – κάτι που χιλιάδες γυναίκες κάνουν ήδη, όπως δείχνουν οι έρευνες.

Η ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται να παραμείνει προς διαβούλευση για 60 μέρες. Ουσιαστικά, θα ενισχύσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής, στο πλαίσιο του νόμου περί λογοδοσίας στην υγειονομική ασφάλιση (Health Insurance Portability and Accountability Act – HIPAA). Ο παραπάνω νόμος είναι δεσμευτικός για όλες τις πολιτείες.

Στην πραγματικότητα, θα τροποποιηθεί ο κανόνας προστασίας των προσωπικών δεδομένων του HIPAA, ώστε οι υφιστάμενες εξαιρέσεις που επιτρέπουν την ανταλλαγή ιδιωτικών πληροφοριών υγείας να μην ισχύουν για πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης και της άμβλωσης.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η κίνηση αυτή θα βάλει μπλόκο και στις ποινικές έρευνες. Σημειώνεται πως οι φόβοι ποινικών ερευνών για τις αμβλώσεις εκτός πολιτείας αυξήθηκαν μετά την ψήφιση νόμου από το Αϊντάχο που περιορίζει ρητά τα ταξίδια εκτός πολιτείας για αμβλώσεις.

Στο μεταξύ, ορισμένες μεγάλες εταιρείες, όπως η JPMorgan Chase & Co (JPM.N) και η Walt Disney Co (DIS.N), δήλωσαν ότι θα καλύπτουν τα μεταφορικά έξοδα για τις υπαλλήλους τους που προσφεύγουν εκτός πολιτείας για να κάνουν άμβλωσης. Οι παραπάνω εταιρείες θα δίνουν ταυτόχρονα αποζημίωση, μέσω των προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης της εταιρείας. Μάλιστα, ρεπουμπλικάνοι ηγέτες απείλησαν με αντίποινα σε αυτή την πρόθεση.

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατά του νόμου του Τέξας για τις αμβλώσεις

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter