Johnson & Johnson: Στην Ελλάδα 33.600 δόσεις – Ανησυχία και προβληματισμός για πιθανές καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Johnson & Johnson: Στην Ελλάδα 33.600 δόσεις – Ανησυχία και προβληματισμός για πιθανές καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Εν μέσω ανησυχιών, μετά την προσωρινή παύση της χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), λόγω του πιθανού συσχετισμού του με έξι περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο, η Ελλάδα παραλαμβάνει σήμερα Τετάρτη, τις πρώτες  33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου ενώ μέχρι τον Ιούνιο, αναμένει 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου έχουν ξεκινήσει στην Ευρώπη ήδη από την αρχή της εβδομάδας, ωστόσο, οι ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου εντείνονται μετά την απόφαση των ΗΠΑ να βάλει στο «μικροσκόπιο» το συγκεκριμένο εμβόλιο κάτι που επηρεάζει σημαντικά την πορεία των εμβολιασμών. Την ίδια ώρα, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ανακοίνωσε πως θα εξετάσει το μονοδοσιακό σκεύασμα της αμερικανικής εταιρίας και την πιθανή σύνδεσή του με τα περιστατικά θρόμβωσης.

Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου αλλά οι τελευταίες εξελίξεις θα καθυστερήσουν τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη όπως η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε, την στιγμή που ήδη η εμβολιασμοί στην ΕΕ έχουν μείνει αρκετά πίσω, βάζοντας τις χώρες, και την Ελλάδα σε στάση αναμονής. Τόσο στη χώρα μας όσο και στα υπόλοιπα κράτη η νέα αυτή τροπή με τα εμβόλια είναι πιθανό να επιφέρει επιπλέον καθυστερήσεις στην εμβολιαστική εκστρατεία ιδιαίτερα σε περίπτωση που υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις του ή δεν παραδοθούν τελικά. 

Ο νέος αυτός κύκλος ανησυχιών έρχεται αμέσως μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca όπου εμφανίστηκαν και πάλι περιπτώσεις θρομβώσεων.

Περίπου 7 εκατ. πολίτες στις ΗΠΑ έχουν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson ενώ 9 εκατ. δόσεις έχουν παραδοθεί στις πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Δεν είναι ακόμη αποσαφηνισμένο τι περιστατικά θρομβώσεων θορύβησαν τις ΗΠΑ, ωστόσο φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι μπορεί να είναι παρόμοια με τα εξαιρετικά σπάνια συμβάντα που έχουν συσχετιστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής του CDC.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter