Κενό συνταγματικής πρόβλεψης για ειρηνική μετάβαση εξουσίας στις ΗΠΑ

Κενό συνταγματικής πρόβλεψης για ειρηνική μετάβαση εξουσίας στις ΗΠΑ

Την απειλή του να μην παραδώσει ειρηνικά την εξουσία φαίνεται να πραγματοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μια κίνηση που αν τραβήξει στα άκρα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κατάχρηση εξουσίας και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ωστόσο, ο Τραμπ εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι αυτή η τακτική δεν αντίκειται ρητά στον καταστατικό χάρτη της χώρας: «Το Σύνταγμά μας δεν εξασφαλίζει την ειρηνική μετάβαση εξουσίας, παρά μάλλον την λαμβάνει ως προϋπόθεση» έγραψε ο νομικός Λώρενς Ντάγκλας σε βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα πάνω στο ζήτημα, με τον λιτό τίτλο «Θα φύγει;» (Will He Go?).

Τη στιγμή που η λαϊκή ετυμηγορία δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς σε αρκετές πολιτείες δεν έχουν καταμετρηθεί οι πρόωρες και οι επιστολικές ψήφοι, ο Τραμπ ,σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, είπε ότι «ετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο πάρτι, κερδίσαμε παντού, τα αποτελέσματα είναι μεγαλειώδη». Έσπευσε να προσθέσει μια αόριστη κατηγορία που δε συνάδει με τη σοβαρότητα των περιστάσεων αναφέροντας πως «μία αξιοθρήνητη ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να πάρει το δικαίωμα ψήφου από τον λαό» και προετοιμάζει για «εξαπάτηση των ψηφοφόρων». Για να υπερασπιστεί το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο ισχυρίζεται παραπλανητικά ότι είναι υπέρ του, είπε πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 6 προς 3, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ έχει διορίσει τρεις από αυτούς, με πιο πρόσφατη την Έιμυ Κόνι-Μπάρετ. Το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές εξωφρενικές.

Αυτή η δήλωση κάθε άλλο παρά ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου φρόντισε να υπονομεύσει την εγκυρότητα των επιστολικών ψήφων μιλώντας για απάτη και στημένες εκλογές. Εντύπωση προκαλεί η ανάρτηση του ανταποκριτή του Independent, Μπόρζου Νταραγκάχι, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Τουίτερ έφερε στο φως mail που στάλθηκε την ημέρα των εκλογών από την καμπάνια του Τραμπ προς ψηφοφόρους, που ούτε λίγο ούτε πολύ τους καλεί να αυτενεργήσουν για να υπερασπιστούν το αποτέλεσμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter