Κίνα: Φαβορί ο Σι Τζινπίνγκ για τρίτη προεδρική θητεία

Κίνα: Φαβορί ο Σι Τζινπίνγκ για τρίτη προεδρική θητεία

Οι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού κόμματος Κίνας ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι το 20ό συνέδριο θα λάβει χώρα στο Πεκίνο στις 16 Οκτωβρίου, στο οποίο αναμένεται να ανανεωθεί η θητεία του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για άλλα πέντε χρόνια. Το συνέδριο είναι πάντα ένα σημαντικό σημείο στην πολιτική σκηνή της χώρας καθώς αποκαλύπτεται η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Όμως, εάν επιβεβαιωθεί η δεδομένη κυριαρχία του Σι, το συνέδριο αυτό θα αποτελεί ορόσημο καθώς θα επιτρέψει την υπέρβαση της δεκαετίας στην προεδρία της Κίνας για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.

Παράλληλα, στο συγκεκριμένο συνέδριο θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της ηγεσίας της χώρας σε μια συγκυρία στην οποία έχει επέλθει οικονομική επιβράδυνση τόσο στην Κίνα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, οι σχέσεις με τον οποίο δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σύνταγμα της χώρας άλλαξε με πρωτοβουλία του Σι ώστε να μπορέσει να επεκτείνει τη πορεία του ως πρόεδρος της χώρας, του στρατού και του κόμματος πέρα από τις δύο θητείες στις οποίες περιοριζόταν μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει αντίστοιχο όριο για τη γενική γραμματεία του κόμματος. 

Ο προκάτοχος του Σι Τζινπίνγκ, Χου Τζιντάο, αποχώρησε από όλες τις θέσεις μετά από μια δεκαετία στην εξουσία. Ο πρόεδρος πριν τον Τζιντάο, Τζιανγκ Ζεμίν, ήταν γενικός γραμματέας για 13 χρόνια, ενώ μετά την αποχώρησή του από την προεδρία συνέχισε ως επικεφαλής για σχεδόν δύο χρόνια.

Θεμέλια για μια νέα θητεία

Ο Σι Τζινπίνγκ έχει περάσει τα τελευταία χρόνια της δεύτερης θητείας του βάζοντας τα θεμέλια για την επικράτησή του στο επόμενο, 20ό συνέδριο του κόμματος. Έχει συγκεντρώσει στο πρόσωπό του τις κεντρικές εξουσίες του κόμματος, ενώ έχει επέμβει στην διαδικασία εκλογής των συνέδρων, ενώ έχει ανατρέψει τις «συνήθειες» παλαιότερων προέδρων να ορίζουν έναν άτυπο διάδοχο όταν πλησίαζαν τα δέκα χρόνια θητείας καθώς και το όριο ηλικίας των μελών του Πολιτικού Γραφείου (Πολιτμπιρό). Όλα αυτά συνιστούν μικρές αλλά -στο μονολιθικό σύστημα του Κομμουνιστικού κόμματος- σημαντικές αλλαγές που δίνουν την αίσθηση, αν δεν προδικάζουν, ότι ο Σι θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κίνας μετά την αναθεώρηση του 1982 που θα ανανεώσει την θητεία του και τρίτη φορά.

Η πλήρης μορφή της επόμενης ηγεσίας της Κίνας δεν θα γίνει σαφής μέχρι τον Μάρτιο, όταν είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί η Εθνική Λαϊκή Συνέλευση, μια ετήσια συγκέντρωση χωριστή από το συνέδριο του κόμματος. Εκεί, οι εκπρόσωποι θα ψηφίσουν τον νέο πρωθυπουργό και άλλους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου ενός υπουργού Εξωτερικών και μιας ομάδας ανώτερων υπευθύνων χάραξης οικονομικής πολιτικής. Ο Σι αναμένεται να λάβει μια νέα θητεία ως πρόεδρος σε αυτή τη σύνοδο.

Δύσκολη χρονιά

Η χρονιά πριν από το συνέδριο ήταν δύσκολη για την Κίνα, παρά τις εκκλήσεις του Σι για σταθερότητα. Οι αναταράξεις στην οικονομία τροφοδότησαν εικασίες ότι έχει αποδυναμωθεί, γεγονός που θα μπορούσε να αφήσει τις δρακόντειες πολιτικές του ευάλωτες σε αμφισβητήσεις από τους αντιπάλους.

Ο Σι επέμεινε ότι η Κίνα πρέπει να τηρήσει την πολιτική της για τον «μηδενικό Covid» για να ελαχιστοποιήσει τους θανάτους από κορωνοϊό και να προστατεύσει την οικονομία, αλλά το κλείσιμο πόλεων που επλήγησαν έχουν παρασύρει την ανάπτυξη και έχουν απογοητεύσει τους κατοίκους. Η Κίνα φαίνεται απίθανο να επιτύχει τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης 5,5% για το 2022 που τέθηκε νωρίτερα φέτος και η ανεργία μεταξύ των κατοίκων σε αστικές περιοχές, ηλικίας 16 έως 24 ετών, αυξήθηκε στο 20% τον Ιούλιο.

Ο Σι στάθηκε επίσης σταθερά στο πλευρό της Ρωσίας, παρά την εισβολή στην Ουκρανία. Ορισμένοι κινέζοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι ο Σι προσέγγισε πολύ τον Πούτιν προσφέροντας μια φιλία χωρίς όρια, που άσκοπα ανταγωνίστηκε την Ουάσιγκτον και τους Ευρωπαίους συμμάχους της.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter