Κόντρα Αχτσιόγλου-Σταϊκούρα στη Βουλή για τον κατώτατο μισθό και το ιδιωτικό χρέος

Κόντρα Αχτσιόγλου-Σταϊκούρα στη Βουλή για τον κατώτατο μισθό και το ιδιωτικό χρέος

Ότι δεν κάνει τίποτα για την μείωση του ιδιωτικού χρέους κατηγόρησε την κυβέρνηση η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, στην Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, και τόνισε ότι το μεταφέρει από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση έχει συνέπεια λόγων και έργων, στο τέλος του έτους θα πρέπει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 14%.

Αχτσιόγλου: «Μιλούσατε για ύφεση μηδέν και είχαμε ύφεση 9%»

«Το να πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, κατά την άποψή σας, επιβεβαιώνει επάρκεια της δημόσιας πολιτικής για τη υγεία; Ρωτάμε και ξαναρωτάμε πόσοι είναι οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ και δεν μας δίνετε απάντηση», σχολίασε επίσης η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τη στήριξη της κυβέρνησης στο ΕΣΥ.

Η Έφη Αχτσιόγλου απαντώντας στην κριτική του Χρήστου Σταϊκούρα αναφορικά με την επάρκεια του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και το κόστος που αυτό συνεπάγεται, είπε ότι ο κ. Τσίπρας την ίδια μέρα που αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στη ΔΕΘ, αναφέρθηκε και στο κόστος των μέτρων που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση δηλαδή, «συνολικό κόστος περίπου 5 δισ. για το 2022 αναλυτικά. Μόνιμα μέτρα για το 2022 κόστους 1,6 δισ. για το νέο ΕΣΥ, για τη μεταρρύθμιση στην παιδεία, για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους έως 40.000 ευρώ και προοδευτική μείωση των συντελεστών έως 65.000 ευρώ, για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Και προσωρινά μέτρα μόνο για το 2022, το κούρεμα των χρεών της πανδημίας και η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, συνολικού κόστους 3,2 δισ.».

Επίσης, τόνισε ότι συγκεκριμένη ήταν και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ένα μέτρο που θα κοστίσει 1,5 δισ., σημειώνοντας ότι πρόκειται για μέτρο που έχει μεν ειδικό βάρος αλλά είναι μέτρο που θα πρόσφερε ανακούφιση στους πολίτες και τα νοικοκυριά και που το έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες, και που δεν έχουν σχέση με τα 39 ευρώ το μήνα που δίνει η κυβέρνηση μετά από πολλές αναθεωρήσεις και που μάλιστα δεν καλύπτουν και όλον τον κόσμο.

Όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος εξήγησε ότι παραμένει και δεν μειώνεται επειδή η κυβέρνηση το μεταφέρει από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης. «Δεν ελαφρύνονται τα νοικοκυριά κ. Σταϊκούρα, με αυτόν τον τρόπο», είπε καλώντας τον υπουργό Οικονομικών να διαβάσει όσα είπε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας στη Γενική Συνέλευση της ΤτΕ, όπου ανέφερε ότι δεν μειώνεται το ιδιωτικό χρέος και ότι ασκείται ασφυκτική πίεση στους πολίτες.

Σχολιάζοντας δε όσα έχει πει ο υπουργός Οικονομικών για τη συνέπεια των λόγων και των πράξεων της κυβέρνησης, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Αντιλαμβάνομαι από όσα λέτε για τη συνέπειά σας, ότι θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό κατά 14% στο τέλος της χρονιάς. Αυτό θα ήταν η συνέπεια λόγων και πράξεων. Και φαντάζομαι ότι του χρόνου θα τον αυξήσετε κατά 9% επίσης. Στ’ αλήθεια, κ. Σταϊκούρα, μέμφεστε εμένα για τις εκτιμήσεις μου; Εσείς τι εκτιμήσεις κάνατε που είστε υπουργός Οικονομικών; Να σας θυμίσω τις εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη όταν όλη η Ευρώπη είχε ύφεση, στην αρχή. Μετά είπατε ότι θα είμαστε στο 0%, μετά είπατε ότι θα έχουμε ύφεση μάλλον 4,5% και κατέληξε η χώρα να έχει ύφεση 9%. Και μέμφεστε εμένα;».

Σταϊκούρας: «Ασκούμε συνετή και διορατική πολιτική»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί «διορατική και συνετή πολιτική», και κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνηση να ασκεί αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, ειδικά με βάση την αναφορά της ότι «αν η κυβέρνηση έχει συνέπεια λόγων και έργων, κανονικά στο τέλος του έτους θα πρέπει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 14%».

«Είπατε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός σαν να μην ξέρετε τι έγινε πέρυσι; Πέρυσι είχαμε ύφεση 9%. Αυτά που λέτε κ. Αχτσιόγλου δεν γίνονται πουθενά παγκοσμίως. Πουθενά παγκοσμίως. Από μια ύφεση 9% και ενώ πάμε σε μια ισχυρή ανάκαμψη, εσείς ζητάτε ξαφνικά να γίνει διπλασιασμός του κατώτατου μισθού που ήταν προεκλογική δέσμευση, σε μια φυσιολογική πορεία της οικονομίας; Απορώ πως τα λέτε αυτά», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών έκανε εκτιμήσεις και η πραγματικότητα «μας διέψευσε ευχάριστα». «Η εκτίμηση ήταν για την ύφεση πέρυσι 10,5%. Είχαμε 9%, όταν κάποιοι άλλοι μιλούσαν για 15%, 17%, 12% ύφεση», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς ακολουθούμε μια πολιτική συνετή, διορατική. Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα να λύσουμε και προσπαθούμε, με τα ταμειακά μας διαθέσιμα, με το δημοσιονομικό χώρο που έχουμε. Το ότι υπάρχει ευελιξία, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Ο υπουργός επίσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρουσίασε πρόγραμμα που δεν είναι κοστολογημένο. «Λέτε ότι τα έχετε κοστολογήσει τα μέτρα που προτείνετε. Γι’ αυτό σας προκάλεσα. Τα μέτρα έκαναν 10,6 δισ. ευρώ. Αν διαγράφατε μέρος του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε το 2020 και το 2021, στη φορολογική διοίκηση- γιατί μιλάτε για διαγραφή- στη φορολογική διοίκηση μόνο είναι 4 δισ. Και μου λέτε ότι όλο το πακέτο είναι 5 δισ.;», σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ιδιωτικό χρέος, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ελληνική κυβέρνηση πιέζει για να υπάρχει και πιστωτική επέκταση και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. «Η αλήθεια είναι ότι από Ιούνιο 2019 έως Σεπτέμβριο του 2021, ρυθμίστηκαν επιτυχώς 563.823 δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά, συνολικού ύψους 32,2 δισ. ευρώ. Έχουμε και τα πρώτα παραδείγματα της εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, με την πλατφόρμα. Τριμελής οικογένεια με συνολικές οφειλές 180.00 ευρώ, σε τράπεζες και δημόσιο, μπήκε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η πλατφόρμα έβγαλε μια ρύθμιση και αυτή έγινε δεκτή από τους πιστωτές. Περιλαμβάνει κούρεμα 46.000, δηλαδή το 25% των οφειλών, καταβολή στους χρηματοδοτικούς φορείς μηνιαίας δόσης 550 ευρώ για 35 έτη και καταβολή προς τους δημόσιους φορείς μηνιαίας δόσης 90 ευρώ για 20 έτη», πρόσθεσε.

Μυστικά & Documento

05/12/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter