Κορονοϊός: Μάσκες σε νοσοκομεία, γηροκομεία και εμβολιασμός – Ισχυρή σύσταση ΕΟΔΥ

Κορονοϊός: Μάσκες σε νοσοκομεία, γηροκομεία και εμβολιασμός – Ισχυρή σύσταση ΕΟΔΥ

Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς, απηύθυνε το απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΔΥ, στον απόηχο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και άλλων ιώσεων που έχουν προκαλέσει ασφυξία στα νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, τεράστια είναι η πίεση των δημόσιων νοσοκομείων εν όψει της έξαρσης ιώσεων, κορονοϊού και των περιστατικών που χρήζουν εισαγωγής σε συνδυασμό με τις τεράστιες και σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν. «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, υπογραμμίζοντας την σημαντικότητα της χρήσης μάσκας.

Δείτε επίσης: Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία από το «κοκτέιλ» κορονοϊού και ιώσεων – Συστάσεις για τη χρήση μάσκας

Ειδικότερα, η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και δηλώνει την ανησυχία της για το πόσο ακόμα θα αντέξουν τα νοσοκομεία υπό αυτές τις συνθήκες. Όπως αναφέρει σχετικά, σε μία μικρή εφημερία του Ευαγγελισμού εξετάστηκαν 600 ασθενείς ενώ στην 24ωρη εφημερία του Αττικού 830, από τους οποίους εισήχθησαν 150 και 185 ασθενείς αντίστοιχα, μεταξύ τους και ασθενείς με covid-19. Μάλιστα καταγράφεται αύξηση πάνω από 30% στους ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα λόγω έξαρσης των ιώσεων.

Διαβάστε περισσότερα: «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»: Ασφυξία στα νοσοκομεία – Έκκληση για χρήση μάσκας κάνει η ΠΟΕΔΗΝ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV). Μετά από την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σεμονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να επιτηρεί συστηματικά την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η κορύφωση των οποίων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, εντατικοποιείται η γονιδιοματική επιτήρηση των παραλλαγών των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες για την εφαρμογή τωνπροληπτικών μέτρων, έτσι ώστε να αποφύγουμε σοβαρές περιπτώσεις νόσησης και να έχουμε απώλειες συνανθρώπων μας. Ειδικά, από την στιγμή που έχουμε πλέον στην διάθεση μας αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης όπως τα εμβόλια και την αποτελεσματική θεραπεία όπως η αντιική θεραπεία κατά του Covid, είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter