Κύπρος: Διεθνείς αντιδράσεις για την επίθεση κατά μελών του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη

Κύπρος: Διεθνείς αντιδράσεις για την επίθεση κατά μελών του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη

Μπαράζ διπλωματικών αντιδράσεων σημειώθηκε μετά το περιστατικό που έλαβε χώρα στην Πύλα το πρωί της Παρασκευής, όταν Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία βρισκόταν στη «νεκρή ζώνη», για να να εμποδίσει τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες, που ξεκίνησε στην περιοχή το ψευδοκράτος.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Επεισόδια στη «νεκρή ζώνη» – Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε άνδρες του ΟΗΕ

Τα ηγετικά στελέχη της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) στις ΗΠΑ εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση. «Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις σήμερα το πρωί σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ εντός της ελεγχόμενης από τον ΟΗΕ ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο από τουρκικές δυνάμεις. Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στον εξοπλισμό και στις υποδομές του ΟΗΕ είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει τις προοπτικές επανένωσης και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνουν οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους.

«Απαράδεκτη και εγκληματική ενέργεια» χαρακτήρισε την επίθεση ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Διαβάστε σχετικά: Κύπρος: Αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ για τα γεγονότα στη «νεκρή ζώνη»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε «τις μονομερείς ενέργειες της τ/κ πλευράς», κάνοντας λόγο για «παραβίαση του στάτους κβο που οδηγεί σε κλιμάκωση». «Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί πλήρως την εξουσιοδοτημένη, μέσω της εντολής της, αρμοδιότητα της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης των Ηνωμένων Εθνών» πρόσθεσε.

Την καταδίκη του εξέφρασε σε ανάρτησή του και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίζοντας πως προτεραιότητα είναι η αποκλιμάκωση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Παροτρύνουμε τις τ/κ αρχές να σταματήσουν τις κατασκευές άμεσα. Όπως δηλώνεται στο ψήφισμα 2674 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ (της 30ης Ιανουαρίου 2023), οι πλευρές πρέπει να σέβονται την εντεταλμένη εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη και την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης, να αποφεύγουν μονομερείς ενέργειες που συνιστούν παραβίαση, και να μετακινήσουν όλες τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές», τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρεσβείες ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στην Κύπρο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter