Λίστα Πέτσα: Σφίγγει ο κλοιός για τους ενορχηστρωτές του σκανδάλου μετά από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου

Λίστα Πέτσα: Σφίγγει ο κλοιός για τους ενορχηστρωτές του σκανδάλου μετά από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Στέλιο Πέτσα μετά από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, για την περιβόητη λίστα Πέτσα, και υποχρεώνει τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης να δώσει στη δημοσιότητα τα κριτήρια επιλογής των μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτήθηκαν ή αν δεν το κάνει ν’ απαντήσει αιτιολογημένα για τους λόγους για τους οποίους αρνείται.

Διαβάστε επίσης: Σφυρίζουν αδιάφορα για να μη «δώσουν» τον Πέτσα

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, εκδόθηκε κατόπιν προσφυγής της ανεξάρτητης μη κερδοσκοπικής εταιρείας Vouliwatch που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο ελληνικό κοινοβούλιο και πρακτικά υποχρεώνει τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης η οποία βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα, να δώσει στη δημοσιότητα και τα κριτήρια επιλογής των μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτήθηκαν, δηλαδή ν’ απαντήσει επιτέλους επι της ουσίας και για ποιον λόγο απολύτως εκδικητικά και με πολιτική απόφαση αποκλείστηκε το Documento.

Όπως είχε γράψει το Documento στις 24 του περασμένου Οκτωβρίου, τόσο η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, όσο και η ιδρυθείσα από την κυβέρνηση Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αρνούνταν με πρωτοφανείς νομικισμούς να γνωστοποιήσουν στο Vouliwatch το οποίο είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα κατάθεσης εγγράφων, όπως δικαιούται από τον νόμο και από το σύνταγμα, τα «νόμιμα κριτήρια επιλεξιμότητας των ΜΜΕ που επωφελούνται από την κρατική χρηματοδότηση καθώς και η διαδικασία υπολογισμού των ποσών που έλαβε κάθε μέσο ενημέρωσης».

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, είχε αρνηθεί εξ αρχής ν’ απαντήσει στο αίτημα του Vouliwatch εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου των 20 ημερών, με αποτέλεσμα η μη κερδοσκοπική εταιρεία να προσφύγει στη μοναδική αρμόδια διαμεσολαβήτρια αρχή, δηλαδή την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία όμως επικαλέστηκε ανύπαρκτο κενό στον νόμο για το επιτελικό κράτος, και αρνήθηκε έστω και να εξετάσει το αίτημα του Vouliwatch, συσκοτίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, ακόμη περισσότερο την υπόθεση.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων το Vouliwatch, κατέθεσε στο Διοικητικό Εφετείο αίτηση ακύρωσης, ζητώντας πρακτικά από τη Δικαιοσύνη ν’ αποφασίσει αν ορθώς η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αρνείται έστω και ν’ απαντήσει. Η απόφαση η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα ουσιαστικά επιβάλλει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας να μεσολαβήσει ώστε τα έγγραφα που ζητήθηκαν, να παραδοθούν όπως ορίζει ο νόμος. Με άλλα λόγια, υποχρεώνει τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα, δηλαδή να δώσουν επιτέλους στη δημοσιότητα τα κριτήρια με τα οποία επέλεξαν ποια μέσα ενημέρωσης θα χρηματοδοτηθούν και ποια θ’ αποκλειστούν ή έστω να διευκρινίσουν αιτιολογημένα για ποιον λόγο δεν το κάνουν. Μάλιστα, στο αιτιολογικό της απόφασης αναφέρεται ρητώς, ότι παράνομα τόσο η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, όσο και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, απέρριψαν σιωπηρά τα αιτήματα και τις προσφυγές του Vouliwatch, καθώς είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου να απαντήσουν αιτιολογημένα.

O διοικητικός εφέτης, διατάσσει επιπλέον να αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση, που σημαίνει ότι τη στέλνει πίσω στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για να πράξει τα δέοντα και να συμμορφωθεί, ενώ καταλογίζει και τα δικαστικά έξοδα σε βάρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Όπως αναφέρει το Vouliwatch σε σχετικό δημοσίευμά του, θα κοινοποιήσει τη δικαστική απόφαση στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας καλώντας τη να συμμορφωθεί με το διατακτικό και να υποβάλει τα αιτούμενα δημόσια έγγραφα ή -αν το αρνηθεί- να απαντήσει αιτιολογημένα για τους λόγους απόρριψης του αιτήματος.

Η απόφαση:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter