Με όρους «τζόγου» και τον Πόλσον σε ρόλο αφεντικού θα κλείσει η ΑΜΚ της Πειραιώς

Με όρους «τζόγου» και τον Πόλσον σε ρόλο αφεντικού θα κλείσει η ΑΜΚ της Πειραιώς

Άρχισαν χτες και ολοκληρώνονται  αύριο οι εγγραφές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, με τη διεθνή διαδικασία να έχει κλείσει από την πρώτη μέρα λόγω της τεράστιας προσφοράς. Στοιχείο ισχυρού προβληματισμού είναι ωστόσο η νέα μετοχική σύνθεση που φέρνει σε ρόλο αφεντικού της Τράπεζας Πειραιώς τον διεθνούς φήμης τζογαδόρο Τζον Πόλσον και το γεγονός ότι οι νέοι ιδιώτες βασικοί μέτοχοι θα δεσμευτούν να κρατήσουν τις μετοχές τους μόνο τρεις μήνες.

Όπως έγινε γνωστό χτες, η διαδικασία της διεθνούς προσφοράς μετοχών της Πειραιώς καλύφθηκε μέσα σε ελάχιστες ώρες καθώς η πολύ χαμηλή τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, σε συνδυασμό  με τη παράλληλη διαδικασία εξυγίανσης δια της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου που «έκαψε» τα κεφάλαια του Δημοσίου και των μικρομετόχων,  προσέλκυσε πολύ χρήμα και οδήγησε σε μεγάλες προσφορές από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Η ελληνική διαδικασία των εγγραφών για το υπόλοιπο 15% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς θα συνεχιστεί έως αύριο κι αναμένεται να κλείσει κι αυτή με μεγάλη υπερκάλυψη.

Σοβαρά ερωτηματικά ωστόσο προκαλούν οι ανακοινώσεις της τράπεζας για τη νέα μετοχική σύνθεση που θα αναλάβει τον έλεγχο της Πειραιώς μετά την ΑΜΚ και στην οποία κεντρικό ρόλο θα έχει ο γνωστός τζογαδόρος επενδυτής Αμερικανός Τζον Πόλσον.

Με 380 εκατ. ευρώ δίνεται ο έλεγχος της Πειραιώς

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου που εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ βασικοί μέτοχοι θα είναι το  ΤΧΣ που θα πάρει το 27% των νέων μετοχών εισφέροντας ποσό περί τα 337 έως 341 εκατ. ευρώ και μια ομάδα αποτελούμενη από τρεις βασικούς ιδιώτες μετόχους, τους  λεγόμενους cornerstone investors (μέτοχοι – ακρογωνιαίοι λίθοι), που θα πάρει το 26.74% των νέων μετοχών και τον έλεγχο της τράπεζας.

Η ομάδα αυτή έχει ως επικεφαλή της τον Τζον Πόλσον, ο οποίος εισφέροντας μόλις 265 εκατ. ευρώ, θα βρεθεί με ποσοστό 18,62% στη νέα βελτιωμένη Τράπεζα Πειραιώς,  και περιλαμβάνει επίσης τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, που συνεισφέροντας στην ΑΜΚ μόλις 40 εκατ. ευρώ θα πάρει το 2.90% των νέων μετοχών και το fund Helikon που βάζοντας 75 εκατ. ευρώ θα πάρει το 5,22% των νέων μετοχών.

Ελεύθεροι να πουλήσουν μετά από τρεις μήνες

Δηλαδή, τρεις κεντρικοί μέτοχοι, όλους τους γνωστοί για τις κερδοσκοπικές τους στρατηγικές και χωρίς καμία εμπειρία μακροπρόθεσμου επενδυτή, θα πάρουν μόλις με 380 εκατ. ευρώ τον έλεγχο της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας που έχει ενεργητικό 71 δις ευρώ και θα είναι κι ελεύθεροι, με βάση τους όρους της ΑΜΚ, να πουλήσουν τις μετοχές τους μετά από τρεις μήνες.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι με τους όρους αυτούς, οι νέοι βασικοί μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς μάλλον θα αποχωρήσουν μόλις πετύχουν τις αποδόσεις που επιδιώκουν και η κατά Σταϊκούρα απολύτως απαραίτητη ΑΜΚ της Πειραιώς «για να μην κινδυνέψουν οι καταθέσεις», που στοίχισε 3 δις ευρώ στο Δημόσιο και ζημιά 97% για τους μικρομέτοχους, θα καταλήξει τζογαδόρικο στοίχημα με οφέλη για ελάχιστους.

Κάποιος από την κυβέρνηση πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή να δώσει λόγο:  πώς η ΑΜΚ της Πειραιώς εξυπηρετεί τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος «καίγοντας» τα χρήματα του Δημοσίου και δίνοντας τον έλεγχο της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας σε βασικούς μετόχους με κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά έναντι 380 εκατ. ευρώ και επιτρέποντάς τους να πουλήσουν τη συμμετοχή τους μετά από τρεις μήνες;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter