ΝΔ: Δείχνουν δόντια οι σαμαρικοί

ΝΔ: Δείχνουν δόντια οι σαμαρικοί

Με ομάδα που αριθμεί 31 βουλευτές και τρεις ευρωβουλευτές ο πρώην πρωθυπουργός περιμένει στη γωνία τον Κυριάκο έχοντας μοχλό πίεσης εθνικά θέματα και προσφυγικό

Έξι μήνες είναι σύντομο διάστημα για μια κυβέρνηση, ωστόσο είναι επαρκής χρόνος για να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα και όπως λένε και στο εσωτερικό της ΝΔ «οι καιροί ου μενετοί». Η κυβέρνηση των «επιτυχιών και των θαυμάτων» ήδη έχει καταγράψει αρνητικές επιδόσεις στο μεταναστευτικό και στα εθνικά θέματα, ενώ σταδιακά έρχεται αντιμέτωπη με τη διάψευση των αυξημένων προσδοκιών που είχε δημιουργήσει για επενδυτική και οικονομική απογείωση της χώρας.

Παράλληλα εμφανίζονται οι πρώτες ρωγμές στο σύστημα της διαπλοκής που απογείωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ενδεικτικό είναι ότι με τις πρόσφατες υποθέσεις του Αντώνη Διαματάρη και του 80χρονου Κώστα Πατέρα τραυματίστηκε για πρώτη φορά το προφίλ του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η παραδοσιακή συντηρητική βάση του κόμματος ήδη δυσανασχετεί καθώς, όπως λένε τα «γαλάζια» στελέχη μεταξύ τους, στα εθνικά και στο μεταναστευτικό «οι υπεύθυνοι του επιτελικού κράτους συμπεριφέρονται σαν συριζαίοι με γραβάτα».

Οι αντανακλάσεις στην κοινή γνώμη από την ατελέσφορη διαχείριση της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας έρχεται να προστεθεί στην ογκούμενη δυσαρέσκεια λόγω της αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού αλλά και της «κωλοτούμπας στο μακεδονικό».

Στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου έλεγε ότι φοβούνται δύο θέματα: το μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά, που άλλωστε συνδέονται μεταξύ τους, ενώ ανησυχούν για κλιμάκωση της κρίσης στους επόμενους λίγους μήνες.Τα εθνικά θέματα αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ και ενδεχόμενη μείζων υποχώρηση στα ελληνοτουρκικά θα έχει επίπτωση για τη συντηρητική παράταξη ανάλογη με τις συνέπειες της προσφυγής στο ΔΝΤ για το πάλαι ποτέ ακμαίο ΠΑΣΟΚ.

Θρυαλλίδα η προεδρία για Σαμαρά

Το «επιτελικό κράτος» λειτουργεί σαν ξεκούρδιστη μηχανή και έχουν αρχίσει τα αλληλοκαρφώματα και οι διαγκωνισμοί, ενώ η σαμαρική ομάδα δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για την (μέχρι τώρα) άρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να προτείνει τον πρώην πρωθυπουργό για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σωρεύεται, έτσι, εύφλεκτη ύλη που είναι θέμα χρόνου να πυροδοτηθεί από ένα γεγονός, πιθανόν στα εθνικά, και να προκαλέσει εξελίξεις. Δεν είναι δίχως σημασία ότι ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, πρώτα στη ΔΕΘ και μετά στη συνέντευξη στον Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, έβαλε –δια της αρνήσεως– στην ατζέντα τις πρόωρες εκλογές με το πρόσχημα της απλής αναλογικής.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρακολουθεί με αυξημένη ανησυχία κυρίως τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα (μακεδονικό, ελληνοτουρκικά) και στο μεταναστευτικό. Στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος άσκησε σκληρή κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής πλατφόρμας που περιγράφει την καθ’ ημάς νέα Δεξιά. Και αυτά ενώ παραμένει το αγκάθι της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Από το κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως έχει δηλώσει, θα αποφασίσει για το πρόσωπο στις διακοπές των Χριστουγέννων στο βουνό. Ωστόσο, προσθέτουν, «δεν θα είναι κομματική επιλογή».

Οι πολλοί υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά μεταξύ των βουλευτών και ευρωβουλευτών του κόμματος θεωρούν ότι το θέμα δεν έχει λήξει ακόμη. ‘Ηδη έντεκα βουλευτές έχουν προτείνει τον Αντ. Σαμαρά. Η ομάδα όμως που έχει λιγότερο ή περισσότερο στενές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό είναι ευρύτερη και περιλαμβάνει από τον παλαιό αβερωφικό και νυν πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα –έχει διατελέσει γραμματέας της ΚΟ και υφυπουργός σε προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ– και τους Μάκη Βορίδη, Αδωνη Γεωργιάδη, Βασίλη Κικίλια, Νότη Μηταράκη και Κώστα Βλάση μέχρι τον Κώστα Μπογδάνο και τον Κώστα Κυρανάκη, τον Χαράλαμπο Αθανασίου, τη Ζωή Ράπτη, τη Σοφία Βούλτεψη, τον Κώστα Καραγκούνη, τον Αγγελο Τσιγκρή και τον Ανδρέα Κατσανιώτη, τον Ιωάννη Παππά, τον Σίμο Κεδίκογλου, τον Κώστα Τζαβάρα, τον Στράτο Σιμόπουλο, τον Ζήση Τζηκαλάγια, τον Γιώργο Γεωργαντά, τον Χρήστο Μπουκώρο, τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο, τον Χρήστο Κέλλα και τη Στέλλα Μπίζιου, τον Μίλτο Χρυσομάλλη, τον Περικλή Μαντά, τον Διονύση Σταμενίτη, τον Στέργιο Γιαννάκη, τον Χριστόδουλο Στεφανάδη, τον Ιωάννη Αντωνιάδη, τον Κωνσταντίνο Βολουδάκη. Αλλά και στην Ευρωβουλή οι Γιώργος Κύρτσος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Μανώλης Κεφαλογιάννης έχουν καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό.

Η επιρροή του Αντ. Σαμαρά επεκτείνεται και εκτός του δικού του κόμματος και χαριτολογώντας ορισμένοι κάνουν λόγο για τη «σαμαρική τάση του ΚΙΝΑΛ» στην οποία συγκαταλέγουν τους Ανδρέα Λοβέρδο, Βασίλη Κεγκέρογλου και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, δέκα προέρχονται από την Πολιτική Ανοιξη και, όπως λένε με χιούμορ, μπορούν να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

Όσον αφορά το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, τα πράγματα δεν είναι εύκολα καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει προειδοποιήσει ότι «αν η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί».

Φυσικά κανείς στο εσωτερικό της ΝΔ δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση και να απολέσουν τα οφέλη της εξουσίας. Ωστόσο, όπως διαμήνυσε στο πρόσφατο συνέδριο ο Αντ. Σαμαράς, και πιο κομψά με τις προειδοποιήσεις του –για τις ενδεχόμενες υποχωρήσεις στα ελληνοτουρκικά– ο Κώστας Καραμανλής, υπάρχουν όρια. Ηδη με τους χειρισμούς του Μαξίμου στο μεταναστευτικό και το μακεδονικό τείνει να διαρραγεί ο ψυχικός δεσμός της ηγεσίας με τη βάση του κόμματος.

Ετοιμος για όλα, είτε στο προεδρικό είτε από αλλού

Οι σαμαρικοί λένε ότι ένας τρόπος να στείλει ο Μητσοτάκης μηνύματα στη βάση είναι με τον συμβολισμό του Αντ. Σαμαρά στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, είτε από την Ηρώδου Αττικού είτε από το γραφείο του στη Βουλή ο Αντ. Σαμαράς δεν θα σταματήσει να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει όταν κρίνει. Προς το παρόν έχει αφήσει εκτός του πεδίου της κριτικής του τα οικονομικά θέματα που είναι ο σκληρός πυρήνας του Κυρ. Μητσοτάκη δίνοντας χρόνο για να φανούν τα αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης.

Είτε από τη μία θέση είτε από τη άλλη θα υποβάλλει τη δική του γραμμή και θα είναι έτοιμος σε μια εθνική περιπέτεια. Για το ενδεχόμενο της μελλοντικής συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία που προετοιμάζουν ο Θάνος Ντόκος και η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντ. Σαμαράς είχε πει παλαιότερα: «Συνεκμετάλλευση μπορεί να υπάρξει για κάτι που είναι κοινό. Για κάτι που είναι δικό μας τι συνεκμετάλλευση να υπάρξει;».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter