Ο Βορίδης αποκαλύπτει την κυνική αναλγησία της κυβέρνησης για τη νοσηλεία εκτός ΜΕΘ

Ο Βορίδης αποκαλύπτει την κυνική αναλγησία της κυβέρνησης για τη νοσηλεία εκτός ΜΕΘ

Να «εξειδικεύσει» τις ανεδαφικές και αντιεπιστημονικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τη νοσηλεία και τους θανάτους ασθενών εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ανέλαβε ο Μάκης Βορίδης την Πέμπτη, περιγράφοντας κυνικά πως η νοσηλεία σε μία ΜΕΘ συνιστά μία «ιατρική πράξη», και μάλιστα, «δεν έχουμε μία ευρύτερη ιατρική δύσκολη συνθήκη». Την ίδια ώρα ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει πως «δεν υπάρχουν στη γνώση μας στατιστικά στοιχεία που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για την τραγική κατάληξη», πασχίζοντας και εκείνος να καλύψει τον πρωθυπουργό.

Την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπληξε βουλευτές και πολίτες με το αντιεπιστημονικό του κρεσέντο από βήματος Βουλής, όταν ωρυόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριζε πως «δεν έχω τέτοια ένδειξη», αναφορικά με μεγαλύτερη θνησιμότητα ασθενών που βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε σχέση με εκείνους που καταφέρνουν να βρουν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

«Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Ναι είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς που είναι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Όχι δεν έχω!» φώναζε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας τις εξίσου αντιεπιστημονικές κορώνες του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, που προ εβδομάδων υποστήριζε πως «δεν υπάρχει μελέτη» για την ανοσία των αστυνομικών.

«Έχετε εσείς; Φέρτε την! Αντί να κουνάτε το χέρι σας προκλητικά, αν έχετε εσείς τέτοιες ενδείξεις και στοιχεία, φέρτε τα!» φώναζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σοκάρωντας με την απαξιωτική και επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνηση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας, καθώς και εκατοντάδες ασθενών.

Μετά τον Σκέρτσο για τους αστυνομικούς, ο Μητσοτάκης δεν έχει δει μελέτες για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

Την Πέμπτη, ο Μάκης Βορίδης ανέλαβε να εξηγήσει την κυνική αυτή θέση του πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας την απαξιωτική λογική με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη νοσηλεία των ασθενών στα νοσοκομεία. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και παρότι δεν παρέλειψε να δηλώσει «αναρμόδιος», ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε μία απλή «ιατρική πράξη», υποστηρίζοντας πως η νοσηλεία στη ΜΕΘ «στην πραγματικότητα είναι η παροχή ενός αναπνευστήρα».

«Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που γεμίζουν πλήρως (σ.σ. οι ΜΕΘ), και επομένως κάπου πρέπει να γίνει αυτή η ιατρική πράξη η οποία χρειάζεται. Αυτή γίνεται αντί για τις ΜΕΘ, αυτό είπε ο πρωθυπουργός, στις ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). Τώρα, το επίπεδο νοσηλείας ΜΕΘ και ΜΑΦ είναι το ίδιο; Η απάντηση που νομίζω προκύπτει από αυτό που άκουσα να λέει ο υπουργός Υγείας είναι, ότι προφανώς είναι αυξημένο το επίπεδο νοσηλείας και φροντίδας στις ΜΕΘ. Αλλά για την συγκεκριμένη ιατρική πράξη, η οποία στην πραγματικότητα είναι η παροχή ενός αναπνευστήρα, αυτό είναι το οποίο γίνεται. Δεν έχουμε δηλαδή μία ευρύτερη ιατρική δύσκολη συνθήκη. Έχουμε τη συγκεκριμένη…» ανέφερε ευθαρσώς ο Μ. Βορίδης, ενώ στη συνέχεια κλήθηκε να δώσει ακόμα πιο καθαρή απάντηση στο ερώτημα για το εάν οι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο ή λιγότερο εκτός ΜΕΘ.

«Η απάντηση λοιπόν είναι, και αυτό σας το λέω από μία επικοινωνία και μία συζήτηση, γιατί αυτό σας μεταφέρω, μη αρμοδίως εγώ. Από μία συζήτηση που είχα με τον υπουργό Υγείας, είναι ότι αυτό το παρακολουθούν και το μετράνε, και δεν βλέπουνε διαφοροποίηση. Αυτό είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή τι; Ότι εντέλει, αυτό το είδος νοσηλείας δεν φαίνεται ότι έχει επίπτωση στατιστική ως προς το αποτέλεσμά της» απάντησε ο υπουργός, αναγκάζοντας ακόμα και τους παρουσιαστές να σχολιάσουν πως «δεν είναι κανονικό πάντως», και εκείνον να αρκείται να προσθέσει «η απάντηση είναι ότι θα θέλαμε όλοι να είναι στη ΜΕΘ. ‘Ντάξει;».

Οι αναφορές του πρωθυπουργού και των υπουργών του έρχονται να επιβεβαιώσουν πως οι προ δεκαημέρου προκλητικές αναφορές του βουλευτή της κυβέρνησης, Μπάμπη Παπαδημητρίου, ήταν κάθε άλλο παρά τυχαίες. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην δημοσιογράφος δεν δίστασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης να χαρακτηρίσει τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ ως «ψευδοπρόβλημα», το οποίο μάλιστα «ανακάλυψε» η αντιπολίτευση.

«Πήγατε και ανακαλύψατε ένα ψευδοπρόβλημα, ότι κάποιοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. Έτσι κρίνουν οι γιατροί κύριε Καλαματιανέ, εγώ είμαι δημοσιογράφος και βουλευτής, δεν θα πάω να κάνω τη δουλειά του γιατρού» ανέφερε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως «δε χρειάζονται όλοι να πάνε στη ΜΕΘ και πολλοί διασωληνώνονται εκτός. Προσβάλλει τους γιατρούς αυτό που λέτε». Σημειώνεται πως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν σταμάτησε εκεί, φτάνοντας σε νέο υψηλό κυνικότητας, όταν συμπλήρωσε πως «γνωρίζετε πως κάποιος μπαίνει στη ΜΕΘ όταν έχει χάσει κάθε ελπίδα, σαν να τον παραδίδει στον Θεό και πριν τον παραδώσει, τον βάζει στη ΜΕΘ».

Ούτε ο Οικονόμου έχει μελέτη για τη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ

Λίγη ώρα αργότερα, να υποστηρίξει τη θέση του Κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κλήθηκε να απαντήσει επί του θέματος, και μάλιστα, να παραθέσει τα στοιχεία με βάση τα οποία ο πρωθυπουργός προχώρησε την Τετάρτη στους επίμαχους ισχυρισμούς.

«Όπως έχει αποσαφηνιστεί πάρα πολλές φορές και από δηλώσεις του υπουργού Υγείας, και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, και από τους ειδικούς στα νοσοκομεία, όπου γίνεται διασωλήνωση ασθενούς εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, γίνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις παρακολούθησης που πρέπει να υπάρχουν σε χειρουργικά κρεβάτια. Δεν υπάρχουν στη γνώση μας στατιστικά στοιχεία, ή να είναι στατιστικά στοιχεία αυτά επιστημονικώς αποδεδειγμένα, που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για την τραγική κατάληξη» απάντησε λακωνικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Για την ιστορία πάντως, μετά τις χθεσινές αντιεπιστημονικές αναφορές του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, τον λόγο πήραν οι επιστήμονες, δίνοντας αποστομωτικές απαντήσεις. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, παρέθεσε μελέτη του 2020 που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, όπου αποκαλύπτεται πως η θνητότητα για τους ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ φτάνει το 99%.

Η έρευνα αφορά μεν την περίοδο Απριλίου 2016-Δεκεμβρίου 2018, ωστόσο περιγράφει την παρακολούθηση 151 ασθενών και τη διασωλήνωσή τους, με τους μισούς να μεταφέρονται σε ΜΕΘ από την πρώτη ημέρα, και τους υπόλοιπους να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Κατά τη σύγκριση, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η θνητότητα σε απλούς θαλάμους φτάνει στο 99%. Ζοφερή εικόνα περιέγραφε και έγγραφο που είχαν αποκαλύψει «Τα Νέα» τον περσινό Νοέμβριο, σύμφωνα με το οποίο, οι μισοί θάνατοι από κορονοϊό δεν σημειώνονταν στις ΜΕΘ, αλλά σε απλές κλίνες Covid 19 των νοσοκομείων.

Με απόλυτο τρόπο έδωσε την απάντησή του και ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος, που μιλώντας στο Kontra, τόνισε πως «δεν υπάρχει θεραπεία εκτός ΜΕΘ. Όχι μόνον δεν είναι υποβαθμισμένη, είναι επικίνδυνη. Δεν έχει καμία τύχη ο ασθενής εκτός ΜΕΘ. Καμία απολύτως! Γι αυτό και στο νοσοκομείο μας είναι μια προσωρινή λύση, διαρκεί ένα με δυο 24ωρα, και προς Θεού, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, να τον απορροφήσουμε στις μονάδες εντατικής θεραπείας».

«Η διασωλήνωση και ο μηχανικός αερισμός, είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία, που προσφέρεται μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες σε ειδικούς χώρους, σε όλο τον κόσμο. Οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες» επισήμανε, ενώ στην ερώτηση του Γιώργου Μελιγγώνη αν υπάρχει χρονικό όριο να χάσει την μάχη με την ζωή ο ασθενής απάντησε «από την πρώτη ώρα κ. Μελιγγώνη, διότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή πουθενά στον κόσμο νοσηλεία εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας» και κατέληξε «εάν τους αφήναμε τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ δεν είχε κανένας τύχη να επιβιώσει, είναι ένα προσωρινό μέτρο. Δεν χρειάζεται πολιτική αντιπαράθεση. Είναι ένας αγώνας που δίνει το Υγειονομικό σύστημα για να σώσει ανθρώπινες ζώες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter