Ο Ζελένσκι ζήτησε από τους G7 αντιπυραυλική ασπίδα και παρατηρητές στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τους G7 αντιπυραυλική ασπίδα και παρατηρητές στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας

Την ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας του για να αποτραπούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και την ανάπτυξη μιας διεθνούς αποστολής παρατηρητών στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία ζήτησε την Τρίτη ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διαδικτυακή σύνοδο των ηγετών των χωρών της G7 και ενώ τις τελευταίες ημέρες ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν και πάλι το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.

«Σας ζητώ να ενισχύσετε τη γενική προσπάθεια για να βοηθήσετε οικονομικά στη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας για την Ουκρανία. Εκατομμύρια άνθρωποι θα ευγνωμονούν την G7 για μια τέτοια βοήθεια», είπε ειδικότερα ο Ζελένσκι σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία.

«Η Ρωσία θέλει να προκαλέσει χάος στην Ουκρανία και σε όλον τον δημοκρατικό κόσμο και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα: πυραυλικά πλήγματα, την κατάληψη ενός πυρηνικού σταθμού, απειλές για πυρηνική καταστροφή, δολιοφθορά υποδομών στην Ευρώπη και μια σκόπιμη απόπειρα να καταστραφούν οι ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία», υποστήριξε. Σημείωσε δε ότι η Μόσχα «θέλει να σύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο».

Την Δευτέρα το Μινσκ ανακοίνωσε ότι δημιουργεί μα κοινή στρατιωτική δύναμη με τη Ρωσία και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει μια επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας, κάτι που διέψευσε ο Ζελένσκι.

Από την πλευρά τους οι ηγέτες των επτά πιο δυνατών οικονομιών επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν για όσο χρειαστεί την Ουκρανία, προειδοποιώντας, παράλληλα, για την οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική, διπλωματική και νομική υποστήριξη και θα σταθούμε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.

«Διαβεβαιώσαμε τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι είμαστε απτόητοι και σταθεροί στη δέσμευσή μας να παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζεται η Ουκρανία για να διατηρήσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Παράλληλα οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 καταδίκασαν τις πιο πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία και δήλωσαν ότι θα καταστήσουν υπόλογο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους υπεύθυνους.

Πηγή: CNN, AFP

Διαβάστε επίσης:

Ο νέος στρατηγός της Ρωσίας, η αποδυνάμωση του Πούτιν και η κλιμάκωση του πολέμου

Ζελένσκι: «Η Ρωσία προσπαθεί να μας εξαφανίσει από προσώπου γης»

Σχέδιο – απάντηση του ΟΗΕ στις προσαρτήσεις ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter