Οι εντιμότατοι φίλοι του κ. Στερν

Οι εντιμότατοι φίλοι του κ. Στερν

Πώς συνδέονται οι λίστες Επσταϊν με τη διεθνή αφρόκρεμα του τζετ σετ και ένα παράνομο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, τον Λέοναρντ Στερν και το δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αντίπαρο

Από την ημέρα που αποσφραγίστηκαν τα δικαστικά έγγραφα που αφορούν τον κατηγορούμενο για διακίνηση ανηλίκων Τζέφρι Επσταϊν, ο οποίος αυτοκτόνησε στο κελί του το 2019, έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου αφού στις ατζέντες του βρέθηκαν ονόματα πολιτικών, διασήμων και γενικά του διεθνούς τζετ σετ και της αφρόκρεμας της μεγαλοαστικής τάξης – χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εμπλέκονται στο διαβόητο σκάνδαλο trafficking. Μεταξύ των ονομάτων εντοπίζουμε και αρκετά με… ελληνικό ενδιαφέρον: του Παύλου Γλύξμπουργκ, της πριγκίπισσας Ολγας, του Δημήτρη Γουλανδρή, αλλά και του Αμερικανού επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης Λέοναρντ Στερν, τον οποίο εμείς στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά από την αμφιλεγόμενη συλλογή που φέρει το όνομά του και περιλαμβάνει προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, συλλογή που εγκαινιάστηκε με τις ευλογίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και, ω τι σύμπτωση, ο μίτος που ξεκινάει να ξετυλίγεται από την ατζέντα του Αμερικανού Επσταϊν καταλήγει στους γνωστούς του Eλληνα πρωθυπουργού, τον Λέοναρντ Στερν και τη σύζυγό του Αλισον.

Διαβάστε επισης – Γλύξμπουργκ και άλλοι Ελληνες VΙPs στον βούρκο του Επσταϊν

Ο πρωθυπουργός στο σπίτι του αρχαιοκάπηλου

Ποιος ξεχνά πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2022, τα εγκαίνια της έκθεσης με τα 15 από τα 161 αντικείμενα της συλλογής Στερν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που έγιναν μετά βαΐων και κλάδων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ αμφότεροι κώφευαν εντυπωσιακά στον κώδωνα του κινδύνου που έκρουε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλοι ειδικοί επιστήμονες, σε όλους τους τόνους, προειδοποιώντας ότι περιλαμβάνει προϊόντα αρχαιοκαπηλίας και πλαστά αντικείμενα; Οχι μόνο δεν έγινε έλεγχος της γνησιότητας και της προέλευσης των εκθεμάτων, όχι μόνο δεν ζητήθηκε από τον κ. Στερν να αποκαλύψει πώς βρέθηκαν στην κατοχή του –στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη–, όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε τα μέτρα της ακυρώνοντας τη συμφωνία όταν δημοσιεύτηκε η αλληλογραφία μεταξύ της επιμελήτριας της συλλογής Στερν και του διαβόητου Ιταλού αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα για ένα από τα κυκλαδικά ειδώλια της συλλογής ή όταν ο ερευνητής-αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης αποκάλυψε τη σύνδεση ειδωλίου της συλλογής με προϊόν αρχαιοκαπηλίας, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε με τυμπανοκρουσίες στα εξής: νομιμοποίησε με την κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο τη συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) και του offshore Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ στις 9 Σεπτεμβρίου 2022. Το δε ινστιτούτο, στο ΔΣ του οποίου μετέχει και ο γιος του κ. Στερν αλλά και εκπρόσωποι της οικογένειας Γουλανδρή, συστάθηκε λίγο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας από τη Λ. Μενδώνη που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2022.

Διαβάστε επίσης – Λίστα Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα ακόμα 300 σελίδες – Νέες αποκαλύψεις για τον Κλίντον

Στη συνέχεια εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τον Νοέμβριο του 2022 η περιοδική έκθεση με τον τίτλο «Γυρισμός: Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής» με 15 αντικείμενα που ήρθαν από την Αμερική. Και πρόσφατα, αφού πέρασε ένας χρόνος, η συλλογή πακεταρίστηκε για να επιστρέψει στον «θεματοφύλακα» αλλά αρχαιοκάπηλο κ. Στερν, στην πραγματικότητα στο εν λόγω ινστιτούτο για να εκτεθεί για 50 χρόνια στο MET.

Η πορεία αυτή δεν μας προκαλεί έκπληξη αφού θυμόμαστε τον Κυρ. Μητσοτάκη να ομολογεί στην ομιλία του στις 2 Νοεμβρίου 2022, όταν παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης, ότι βρέθηκε και στην οικία του κ. Στερν στη Νέα Υόρκη, λέγοντας: «Οταν είχα την ευκαιρία προσωπικά να επισκεφθώ την οικία του συλλέκτη και να δω περί τίνος επρόκειτο, τότε αντελήφθην γιατί αυτή η προσπάθεια έπρεπε τελικά να τελεσφορήσει όπως τελεσφόρησε».

Δηλαδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός είδε στο σπίτι του Λέοναρντ Στερν από κοντά κυκλαδικά ειδώλια και αντί να απορήσει πώς έφυγαν από τη χώρα του, την Ελλάδα και βρέθηκαν στο σαλόνι ενός (πάμπλουτου) ιδιώτη και να παραπέμψει την υπόθεση σε εισαγγελέα και στις αρμόδιες ελληνικές αρχές που έχουν διεθνή δικαιοδοσία στα θέματα αρχαιοκαπηλίας στα οποία εμπλέκεται η χώρα, τον απήλλαξε από κάθε ποινική και άλλη ευθύνη. Φυσικά παραμένει άγνωστο, τουλάχιστον για μας, μάλλον όχι για τον Κυρ. Μητσοτάκη που ήταν αυτόπτης, εάν το σαλόνι του «συλλέκτη» είχε κι άλλες ελληνικές αρχαιότητες στις διάφορες γωνιές του.

Ο δε κ. Στερν σε συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Ηθελα να βρω ένα σκοπό με βάθος χρόνου γι’ αυτήν τη συλλογή, την οποία θα μπορούσαν να δούνε τα εγγόνια μου, και τα κατάφερα» (!). Οντως τα κατάφερε, με τις ευλογίες των Μητσοτάκη και Μενδώνη, να τη βλέπουν τα εγγόνια του απέναντι από το σπίτι του στη Ν. Υόρκη, στις αίθουσες του MET, για πενήντα χρόνια!

«Εκλεκτή» παρέαελληνικού ενδιαφέροντος

Ο αξιότιμος κ. Στερν όμως βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του Αλισον στην ατζέντα Επσταϊν «παρέα» με άλλους «εκλεκτούς» τόσο από εφοπλιστικές και επιχειρηματικές οικογένειες (Γουλανδρή, Μαυρολέων, Γκετί) όσο και από τη «βασιλική οικογένεια» (Παύλος, Μαρί Σαντάλ, πριγκίπισσα Ολγα, πρίγκιπας Αντριου, Φον Φίρστενμπεργκ κ.ά.), που με θέρμη υποστηρίζουν ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Λ. Μενδώνη και ζητούν τεχνογνωσία για την «αξιοποίηση» των πρώην βασιλικών κτημάτων του Τατοΐου. Ο πρωθυπουργός σε επίσημη συνάντηση με τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας στο Μαξίμου έκανε συζήτηση για την ανάπλαση του Τατοΐου, όπως και με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο, ενώ η Λ. Μενδώνη επισκέφθηκε το Dumfries House Estate στη Γλασκώβη του (πλέον) βασιλιά Καρόλου Γ΄ για μεταφορά τεχνογνωσίας. Ενώ όλο αυτό το διάστημα έτρεχε και τρέχει το βασιλικό σκάνδαλο του πρίγκιπα Αντριου, αδερφού του Καρόλου, που βρέθηκε στην ατζέντα του Επσταϊν και κατηγορήθηκε για κακοποίηση-βιασμό ανήλικης.

Εκτός από τους φίλους και γνωστούς του πρωθυπουργικού ζεύγους που καταγράφονται στην ατζέντα, την περίοδο που διαρκούσαν οι μυστικές διαβουλεύσεις ξεπουλήματος της συλλογής των κυκλαδικών ειδωλίων καταγράφονταν περίεργες συμπτώσεις.

Το μυστικό δείπνο στην Αντίπαρο

Ο Λέοναρντ Στερν είχε και έχει κι άλλους κοινούς «φίλους» με τον Κυρ. Μητσοτάκη, σε επίπεδο κοινωνικής συναναστροφής, όπως τον τέως Κωνσταντίνο, τον Αμερικανό κροίσο της Amazon Τζεφ Μπέζος και τον μεγαλοεπιχειρηματία-ιδιοκτήτη της θαλαμηγού «Eos» Μπάρι Ντίλερ και τη σύζυγό του, διάσημη σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ. Οι τρεις τελευταίοι ήταν μέλη της παρέας που δείπνησε σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο στην Αντίπαρο (νησάκι Δεσποτικό) τον Ιούλιο του 2021 με το πρωθυπουργικό ζεύγος, που έφτασε εκεί με σκάφος του λιμενικού.

Στο δείπνο συμμετείχαν επίσης ο δημοσιογράφος-παρουσιαστής του CNN Αντερσον Κούπερ καθώς και το χολιγουντιανό ζεύγος Τομ Χανκς και Ρίτα Γουίλσον, που διατηρεί στην Αντίπαρο δικό του σπίτι.

Να σημειώσουμε ότι η Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ συγγενεύει με τη Μαρί Σαντάλ καθώς η αδερφή τής Σαντάλ, Αλεξάντρα, υπήρξε σύζυγος του Αλεξ φον Φίρστενμπεργκ, γιου της Νταϊάν. Το ζευγάρι Αλεξ και Αλεξάντρα περιλαμβάνεται στη λίστα Επσταϊν, όπως άλλωστε και η ίδια η Μαρί Σαντάλ με τον Παύλο. Αντίστοιχα και η έτερη αδερφή της Πία βρίσκεται στην ίδια λίστα μαζί με τον σύζυγό της Κρις Γκετί της γνωστής οικογένειας που σχετίζεται και με το Μουσείο Γκετί το οποίο έχει κι αυτό εμπλακεί σε διαβόητες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας.

Στον κοινωνικό περίγυρο του Στερν βρίσκεται και ο Τζεφ Μπέζος, συνδαιτυμόνας στο δείπνο της Αντιπάρου. Συνεργάζονται σε ΜΚΟ με δραστηριότητα τη φύση και την άγρια ζωή, όπως η Wildlife Conservation Society, στη διοίκηση της οποίας μετέχει το ζεύγος Στερν και έχει χρηματοδοτήσει πολλές φορές ο Μπέζος.

Προφανώς δεν βρίσκεται εδώ το τέλος του μίτου που συνδέει με έναν ορατό και αόρατο τρόπο μαύρες ατζέντες, αρχαιοκαπηλίες και παγκόσμια σκάνδαλα. Ενδεχομένως σε μια νέα παγκόσμια αποκάλυψη να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter