Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με ιστορική πρωτιά του Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με ιστορική πρωτιά του Τραμπ

Αν κερδίσει, θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που επανεκλέγεται αφού έχει προηγηθεί θητεία άλλου προέδρου. Ωστόσο για να τα καταφέρει πρέπει να υπερκεράσει ουκ ολίγα εμπόδια

Με την αναμέτρηση της «σούπερ Τρίτης» σε 15 πολιτείες να αποτελεί πλέον ανάμνηση και τη Νίκι Χέιλι να έχει βγει εκτός της κούρσας στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, η εικόνα για την τελική αναμέτρηση του Νοεμβρίου στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι ουσιαστικά η αναμενόμενη: μια μονομαχία ανάμεσα στον 46ο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον 45ο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η εξέλιξη αυτή, παρότι δεν έχει κλειδώσει ακόμη –υπάρχει το ενδεχόμενο να ανατραπούν τα δεδομένα από κάποια δικαστική απόφαση εναντίον του Τραμπ, ενώ παράλληλα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος δεν αναμένεται να στηρίξει τον πρώην πρόεδρο–, φέρνει πιο κοντά ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο: την επανεκλογή ενός πρόεδρου στις ΗΠΑ ενώ έχει μεσολαβήσει άλλος πρόεδρος – εν προκειμένω ο Μπάιντεν.

Κάτι τέτοιο έχει συμβεί μόνο μία φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, με τον Δημοκρατικό Γκρόβερ Κλίβελαντ να κερδίζει τις εκλογές πρώτα το 1885 και να τις ξανακερδίζει το 1893. Υπάρχουν βέβαια αρκετοί που έχουν επιχειρήσει να επανέλθουν έπειτα από εκλογικές ήττες, όπως οι Μάρτιν Βαν Μπούρεν το μακρινό 1844 και το 1848, ο Οδυσσέας Γκραντ το 1880, ο Μίλαρντ Φίλμορ το 1856 και ο Τέντι Ρούζβελτ το 1912. Η διαφορά με τον Τραμπ είναι ότι όλοι οι προαναφερθέντες το είχαν προσπαθήσει προτού επιβληθεί ο περιορισμός των δύο θητειών ανά πρόεδρο. Ετσι δεν είναι εντελώς λάθος αυτό που επαναλαμβάνουν πανηγυρικά οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι δηλαδή η επάνοδος του Τραμπ συνιστά ιστορική στιγμή και δεν έχει ξανασυμβεί.

Δύσκολο εγχείρημα

Παρά ταύτα η πορεία προς τον Λευκό Οίκο δεν αναμένεται να είναι ανέφελη για τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν μπορεί κατά γενική ομολογία να είναι εξαιρετικά γηραιός και κατά συνέπεια στα μάτια πολλών ψηφοφόρων ακατάλληλος για να κυβερνήσει, όμως έχει καταφέρει να μπει εξαιρετικά δυναμικά στην κυρίως φάση της προεκλογικής μάχης που ξεκινάει τώρα. Ο ίδιος και η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών ξεπερνούν κατά 41 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση την καμπάνια του Τραμπ και της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με τα μερικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η χορογραφημένη ώστε να έχει επικοινωνιακό αντίκτυπο συνάντηση του Ντ. Τραμπ με τον κροίσο Ιλον Μασκ μέσα στην εβδομάδα, από την οποία προέκυψε όμως ότι ο Μασκ δεν θα στηρίξει άμεσα κανέναν από τους δύο υποψηφίους – δεν είπε κάτι για έμμεση στήριξη. Οπως προαναφέρθηκε, βέβαια, ο Μπάιντεν δεν φαίνεται να χρειάζεται τη στήριξη Μασκ, αφού για την προεκλογική καμπάνια του αναμένεται να ξοδευτούν μέσω των επιτροπών πολιτικής δράσης 2,7 δισ. δολάρια σε διαφήμιση, με τα 700 εκατ. δολάρια να αφορούν καμπάνια εις βάρος του Τραμπ.

Το θέμα της χρηματοδότησης θα παίξει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, δεδομένου ότι ο Τραμπ βαρύνεται ήδη εξαιτίας των υπέρογκων δικαστικών εξόδων και των προστίμων ή των αποζημιώσεων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που καλείται να πληρώσει για τις δίκες που χάνει. Μέχρι τώρα έχει κληθεί να πληρώσει 454 εκατ. για την υπόθεση απάτης για την οποία καταδικάστηκε στη Νέα Υόρκη και άλλα 83,3 εκατ. αποζημίωση στη δίκη με τη δημοσιογράφο Τζιν Κάρολ για δυσφήμηση. Το γεγονός ότι ο Τραμπ είναι μπλεγμένος σε πάρα πολλές δικαστικές διαμάχες, ανεξάρτητα από την πρόσφατη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου ότι πράγματι μπορεί να είναι υποψήφιος, είναι πιθανό να προκαλέσει από προβλήματα εκλογιμότητας μέχρι οικονομικές δυσχέρειες στην καμπάνια του.

«Ποτέ Τραμπ»

Τέλος, ο Τραμπ θα πρέπει να λύσει άλλο ένα πρόβλημα για να καταφέρει να κερδίσει την ιστορική επανεκλογή του. Θα πρέπει να βρει τρόπο, όπως εξάλλου είπε και η πρώην εσωκομματική αντίπαλός του Νίκι Χέιλι κατά την αποχώρησή της από την κούρσα, να κερδίσει τις ψήφους των Ρεπουμπλικάνων. Μετά την προηγούμενη χαοτική για τις ΗΠΑ και τον κόσμο θητεία του «πορτοκαλί προέδρου» στα σπλάχνα του Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος έχει γεννηθεί ένα… κίνημα με βασικό σλόγκαν «Ποτέ Τραμπ». Αυτοί οι ψηφοφόροι στήριζαν τη Νίκι Χέιλι, όμως κρίνοντας από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ιδιαίτερα μετά την ήττα της από τον Τραμπ, είναι έτοιμοι να στηρίξουν –με βαριά καρδιά– τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Γι’ αυτό στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Τραμπ μετά τη νίκη του στις αναμετρήσεις της «σούπερ Τρίτης» κάλεσε όλους τους Ρεπουμπλικάνους να ενταχθούν στον κόσμο του… MAGA (Make America Great Again – Κάντε Πάλι Μεγάλη την Αμερική) και να τον ενισχύσουν.

Διαβάστε επίσης: Τραμπ: Υπόσχεται ότι θα απελευθερώσει τους καταδικασμένους για το Καπιτώλιο, εάν εκλεγεί

Όρμπαν: «Oύτε ένα σεντ» δεν θα δώσει ο Τραμπ στην Ουκρανία εάν εκλεγεί

ΗΠΑ: Ο Τραμπ συνεχίζει την παράδοση της οικογενειοκρατίας- Έβαλε τη νύφη του συμπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων

Μπάιντεν: «Δεν θα υποκλιθώ στον Πούτιν – Επικίνδυνος ο Τραμπ»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter