Οι Sirenia στο Documento: «Το “1977” λειτουργεί πολύ καλά ζωντανά»

Οι Sirenia στο Documento: «Το “1977” λειτουργεί πολύ καλά ζωντανά»
«Το να γράφεις όμορφη μουσική και μόνο δεν θα σε βγάλει πουθενά. Υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα που πρέπει να λειτουργήσουν σωστά μαζί ή και πάνω από το αμιγώς μουσικό κομμάτι», λέει ο Μόρτεν Βέλαντ (δεύτερος από αριστερά)

Λίγες μέρες πριν από τη συναυλιακή επιστροφή των Sirenia στην Ελλάδα το Documento συνομίλησε με τον ιδρυτή, κιθαρίστα και βασικό συνθέτη του νορβηγικού gothic/ συμφωνικού μέταλ συγκροτήματος, Morten Veland.

Όταν τον Ιανουάριο του 2017 οι Sirenia κατέβαιναν από τη σκηνή του Κυττάρου, δύο ήταν τα βασικά αντικείμενα συζήτησης: από τη μία η απουσία μπασίστα, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο για μέταλ μπάντα και από την άλλη η παρουσία της τραγουδίστριας Emmanuelle Zoldan, η οποία είχε μόλις πριν από λίγους μήνες αντικαταστήσει την Ισπανίδα Ailyn. Η… προϋπηρεσία της Γαλλίδας σοπράνο ως μέλος της χορωδίας στα περισσότερα στούντιο άλμπουμ των Νορβηγών είχε κάνει πολύ ομαλή τη μετάβαση στη νέα κατάσταση. Επτά χρόνια μετά οι Sirenia μετρούν αισίως τέσσερα άλμπουμ με την Emmanuelle πίσω από το μικρόφωνο, ενώ ο ιθύνων νους Morten Veland μετά από πολλές αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας φαίνεται να έχει καταλήξει σε ένα σταθερό κορμό. Υπό αυτές τις συνθήκες το νορβηγικό gothic/ συμφωνικό μέταλ σχήμα επιστρέφει στην Ελλάδα για να δώσει την πρώτη συναυλία του στη χώρα μας ως headliner (είχε προηγηθεί και εκείνη του 2010 ως support των Katatonia), στο πλαίσιο της προώθησης του άλμπουμ «1977» που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2023. Μαζί τους θα εμφανιστούν οι Αθηναίοι folk/ symphonic metallers Enemy of Reality, ενώ τη συναυλία θα ανοίξουν οι Drama Noir με το ατμοσφαιρικό death/ black metal τους. Λίγες μέρες πριν από τη συναυλία στο Temple, ο Morten Veland, ιδρυτής, κιθαρίστας και βασικός συνθέτης των Sirenia, απάντησε στις ερωτήσεις του Documento.

Σε τι αναφέρεται ο τίτλος του τελευταίου σας άλμπουμ «1977». Υπάρχει κάποιος συμβολισμός στο εξώφυλλο;

Η φιλοσοφία μου είναι να αφήνω τον ακροατή να σκεφτεί και να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες. Όταν ο καλλιτέχνης μπαίνει στη διαδικασία να εξηγήσει ο ίδιος τι μπορεί να κρύβεται πίσω από έναν τίτλο, από στίχους ή από ένα αξώφυλλο τότε αφαιρεί όλη τη μαγεία και το μυστήριο αφού ο ακροατής δεν θα χρειαστεί να στύψει το μυαλό του για να καταλάβει ή για να δώσει τη δική του ερμηνεία.

Εχουν περάσει ήδη οκτώ μήνες από την κυκλοφορία του «1977». Ποια είναι η ανταπόκριση που λαμβάνετε;

Σε γενικές γραμμές τα σχόλια είναι υπέροχα, ενώ και το κοινό μας ανταποκρίνεται πολύ θετικά όταν παίζουμε τα νέα τραγούδια ζωντανά. Επίσης, μας αρέσει πολύ να παίζουμε το νέο υλικό ζωντανά, είναι ενεργητικά, δυνατά και μελωδικά τραγούδια που λειτουργούν πολύ καλά στη ζωντανή εκτέλεσή τους.

Το «1977» είναι το τέταρτο άλμπουμ των Sirenia με την Emmanuelle Zoldan στα φωνητικά. Πόσο δύσκολο ήταν για σένα να βρεις την ιδανική αντικαταστάτρια της Ailyn, με την οποία η μπάντα κυκλοφόρησε μερικά από τα πιο σημαντικά της άλμπουμ;

Η αλλαγή ήταν πολύ ομαλή και φυσιολογική για το συγκρότημα. Δεν χρειάστηκε καν να κάνουμε κάποια οντισιόν αφού γνωρίζαμε την Emmanuelle ήδη από το 2003 καθώς τραγουδάει σε κάθε άλμπουμ των Sirenia εκτός από το πρώτο (σ.σ. ήταν ένα από τα τρία μέλη των τραγουδιστών που έκαναν τα χορωδιακά φωνητικά). Την γνωρίζαμε λοιπόν καλά τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Συμφωνείς ότι το υλικό των Sirenia είναι πλέον πιο μελωδικό και πιασάρικο, με τα σκοτεινά και gothic στοιχεία να περνούν σε δεύτερη μοίρα;

Ξεκάθαρα. Με το πέρασμα των χρόνων πιστεύω ότι έδωσα όλο και μεγαλύτερο βάρος στο μελωδικό υλικό τόσο ως συνθέτης, αλλά και γενικότερα ως ακροατής γενικότερα. Ακούω πολύ πιο μελωδικά πράγματα σε σχέση με ό,τι άκουγα όταν ξεκίνησα την καριέρα μου και ουσιαστικά, κάθε άλμπουμ των Sirenia αποτελεί μια αντανάκλαση του πού βρίσκομαι μουσικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Αποτελεί οδηγό για εσάς η επιτυχία συγκροτημάτων όπως οι Nightwish, οι Epica και οι Within Temptation; Με δεδομένο ότι οι Sirenia έχουν χτίσει ένα πολύ καλό όνομα στον χώρο του συμφωνικού/gothic metal, τι πρέπει να κάνει το συγκρότημα για να προσεγγίσει μεγαλύτερο κοινό;

Πάντα ήμουν συγκεντρωμένος στο δικό μου συγκρότημα και στο να κάνω αυτό που εμείς θέλαμε μουσικά. Ποτέ δεν ασχολιόμουν ιδιαίτερα με το τι έκαναν άλλες μπάντες. Σαφώς και υπάρχουν πολλά συγκροτήματα στο είδος που είχαν μεγαλύτερη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο για να συμβεί κάτι τέτοιο. Το να γράφεις όμορφη μουσική και μόνο δεν θα σε βγάλει πουθενά. Υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα που πρέπει να λειτουργήσουν σωστά μαζί ή και πάνω από το αμιγώς μουσικό κομμάτι. Κοιτάζοντας πίσω στην καριέρα μου πάντως, θα ευχόμουν οι Sirenia να μπορούσαν να περιοδεύουν περισσότερο, καθώς υπήρχαν μεγάλες χρονικές περίοδοι που δεν περιοδεύαμε καθόλου.

Ποιο άλμπουμ των Sirenia θα επέλεγες αν επρόκειτο να συστήσεις την μπάντα σε κάποιον που δεν τη γνωρίζει;

Σαφώς το «1977». Ξέρω ότι είναι λίγο κλισέ να αναφέρουμε το τελευταίο άλμπουμ, αλλά είναι αυτό που καταδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πού βρισκόμαστε μουσικά αυτή τη στιγμή.

Πάντα ήσουν το μυαλό και η ψυχή των Sirenia. Ποια είναι η συνεισφορά των υπόλοιπων μελών στο δημιουργικό κομμάτι;

Η αλήθεια είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου συνήθιζα να κάνω τα πάντα μόνος μου. Είναι κυρίως στα τελευταία άλμπουμ όπου συνέβαλαν και άλλοι μουσικοί. Το σημερινό line up των Sirenia είναι απίστευτα δυνατό και θαυμάζω όλους τους συντρόφους μου στο συγκρότημα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Κάτι που προκαλεί εντύπωση στις ζωντανές σας εμφανίσεις είναι η απουσία μπασίστα. Δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο…

Υπήρξαν περίοδοι που είχαμε και μπασίστα στη σκηνή, ενώ για μερικά χρόνια έπαιζα κι εγώ μπάσο στις συναυλίες μας. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε τέσσερα μέλη πάνω στη σκηνή όσο και εκτός. Οπότε δεν έχουμε σχέδια να φέρουμε μπασίστα αυτή τη στιγμή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

Πώς είναι η ζωή σου έξω από τους Sirenia; Με τι ασχολείται ο Morten Veland όταν δεν γράφει μουσική;

Μου αρέσει πολύ να περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου με την οικογένεια και τους φίλους μου, αλλά και να περιπλανιέμαι στα δάση και τα βουνά. Επίσης μου αρέσει πολύ να πηγαίνω γυμναστήριο. Αυτή τη στιγμή πάντως μετράω αντίστροφα για την επιστροφή των Sirenia στην Ελλάδα. Πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία φορά που παίξαμε εκεί.

INFO
17/2, Temple, Ιάκχου 13, Αθήνα. Εισιτήρια από 25 ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter