OpenAI: Ανησυχία για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης μετά την αγωγή των New York Times

OpenAI: Ανησυχία για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης μετά την αγωγή των New York Times

H εφημερίδα New York Times (NYT) κατέθεσε το περασμένο μήνα αγωγή κατά της OpenAI και της Microsoft, των ιδιοκτητών του δημοφιλούς εργαλείου δημιουργίας κειμένου που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT, σχετικά με την εικαζόμενη χρήση των άρθρων τους στα δεδομένα που χρησιμοποιούν για εκπαίδευση, βελτίωση και δοκιμή τα συστήματά τους.

Ακόμα, ισχυρίζεται ότι η OpenAI έχει παραβιάσει τα πνευματικά δικαιώματα της εφημερίδας, χρησιμοποιώντας τη δημοσιογραφία που ασκεί ως μέρος της διαδικασίας δημιουργίας του ChatGPT. 

Με αυτόν τον τρόπο, ισχυρίζεται η αγωγή, έχουν δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό προϊόν που απειλεί την επιχείρησή τους. 

Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα της χρήσης δεδομένων, ενώ δημιουργούνται ερωτήματα για το ποια δεδομένα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν εταιρείες όπως η OpenAI.

Αυτό, όχι μόνο θα μπορούσε να αλλάξει τη φύση της συζήτησης γύρω από αγωγές πνευματικών δικαιωμάτων όπως η συγκεκριμένα, αλλά έχει τη δυνατότητα να στρεβλώσει τον τρόπο που οι κοινωνίες δομούν το νομικό τους σύστημα.

Παράλληλα, τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσαν επίσης να αμφισβητήσουν το μέλλον των ίδιων των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνει δημοσίευμα του Conversation.

Για παράδειγμα, οι NYT πιστεύουν ότι το ChatGPT απειλεί τη μακροπρόθεσμη ύπαρξη της εφημερίδας. Από την πλευρά της, η OpenAI ανέφερε σε δήλωσή της, ότι συνεργάζεται με ειδησεογραφικούς οργανισμούς για να παρέχει νέες ευκαιρίες στη δημοσιογραφία και πως οι στόχοι της εταιρείας, είναι να «υποστηρίξει ένα υγιές οικοσύστημα ειδήσεων».

«Ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι απαραίτητο μέρος για την κοινωνία, φαίνεται κακή ιδέα να καταστρέψουμε τις πηγές δεδομένων με βάση τις οποίες έχουν εκπαιδευτεί», τονίζουν συγγραφείς όπως ο Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν, αλλά και η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia .

Οι υποστηρικτές των τεχνολογιών στα οποία βασίζεται τα chatbot AI, όπως το ChatGPT, υποστηρίζουν ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης «μεταμορφώνουν» τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύονται, «μαθαίνοντας» από τα σύνολα δεδομένων τους και στη συνέχεια δημιουργώντας κάτι νέο.

Η απάντηση της OpenAI στην αγωγή των New York Times

Η νεοσύστατη επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης πίσω από το viral chatbot, αντέδρασε στην αγωγή των New York Times, επισημαίνοντας ότι διαφωνεί μαζί τους.

«Συνεργαζόμαστε με ειδησεογραφικούς οργανισμούς και δημιουργούμε νέες ευκαιρίες. Η εκπαίδευση είναι θεμιτή χρήση. Η επανάληψη ή η παραγωγή ολόκληρων τμημάτων συγκεκριμένου περιεχομένου ή άρθρων, είναι ένα σπάνιο σφάλμα που εργαζόμαστε για να το μηδενίσουμε.

Η μήνυσή τους στις 27 Δεκεμβρίου – την οποία μάθαμε διαβάζοντας τους New York Times – αποτέλεσε έκπληξη και απογοήτευση για εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά η εταιρεία.

Διαβάστε επίσης: Τεχνητή νοημοσύνη: Συμφωνία – ορόσημο στην ΕΕ για τους κανόνες – Υποχρεώσεις και απαγορεύσεις

Η Google ετοιμάζει τεχνητή νοημοσύνη για δημοσιογράφους… και απειλεί τη δημοσιογραφία

Τζέιμς Κάμερον για τεχνητή νοημοσύνη: «Σας έχω προειδοποιήσει από το 1984»

Προειδοποίηση του CEO της Google για την τεχνητή νοημοσύνη: Θέλει έλεγχο όπως τα πυρηνικά όπλα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter