«Όχι» της Ολλανδίας σε έκδοση ευρωομολόγων για την Άμυνα που πρότεινε και ο Μητσοτάκης

«Όχι» της Ολλανδίας σε έκδοση ευρωομολόγων για την Άμυνα που πρότεινε και ο Μητσοτάκης

Η Ολλανδία δε συμφωνεί με την έκδοση ευρωομολόγων για την Άμυνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα στις Βρυξέλλες.

Για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, που χρειάζεται δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, εξετάζονται διάφορες «καινοτόμες ιδέες», όπως για παράδειγμα η δυνατότητα των ευρωομολόγων για άμυνα – μία συζήτηση που ξεκινά σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, την ιδέα αυτή υποστηρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία και γενικότερα οι χώρες του Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας αλλά δεν στηρίζουν οι λεγόμενες «τσιγκούνες» χώρες του Βορρά, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία. Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής που αναμένεται τον Ιούνιο.

Τα ευρωομόλογα για την άμυνα στήριξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την έκδοση ομολόγων για την άμυνα στήριξε προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η Ελλάδα είναι ήδη μία χώρα που ξεπερνά εδώ και πολλές δεκαετίες το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, πράγμα που δυστυχώς δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι απολύτως σαφές ότι αν η Ευρώπη θέλει να μείνει θωρακισμένη αμυντικά, θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα, που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση.»

Τι θα γίνει με τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρήσης των υπερκερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία με σκοπό να ενισχυθεί το οπλοστάσιο της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας τάχθηκε υπέρ, λέγοντας ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «πολλά υποσχόμενη». Σημείωσε ότι η Επιτροπή βρήκε μια «ισχυρή νομική οδό» και θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα. Ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι δεν είναι βέβαιος αν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία επ’αυτού, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει σύντομα.

Ρούτε: Παύση εχθροπραξιών στη Γάζα

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ολλανδός πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη παύσης των εχθροπραξιών, ούτως ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να ανοίξουν όλοι οι δυνατοί διάδρομοι για την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τόνισε ότι οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθούν στη διασφάλιση της μαζικής εισροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και στην αποθάρρυνση του Ισραήλ να κάνει χερσαία επίθεση στη Ράφα, κάτι το οποίο θα ήταν «ανθρωπιστικός όλεθρος».

Διαβάστε επίσης:

Η φον ντερ Λάιεν επενδύει στον «πόλεμο» για μια δεύτερη θητεία – Και προσπαθεί να πείσει την Ευρώπη

Euractiv: Παρασκηνιακές διεργασίες στη Σύνοδο Κορυφής για την Άγκυρα – Το Βερολίνο πιέζει για να προστεθεί μία… παράγραφος

Πορτογαλία: Ακροδεξιός τρόμος στη χώρα των γαριφάλων

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζητούν από την κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους

Ιταλία: Πρώτο με διαφορά το κόμμα της Μελόνι σε δημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές

Σολτς: Στήριξη στην Ουκρανία και κοινή στάση για το Παλαιστινιακό ζητάει από τους Ευρωπαίους εταίρους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter