Ουγκάντα: Επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία μετά από δύο χρόνια!

Ουγκάντα: Επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία μετά από δύο χρόνια!
Tenants wash clothes outside the rooms that they rent at Busia Central Primary School on the outskirts of Busia town, in eastern Uganda on Tuesday, Oct. 19, 2021. Uganda's schools have been fully or partially shut for more than 77 weeks because of the coronavirus pandemic, the longest disruption anywhere in the world, according to figures from the U.N. cultural agency. (AP Photo/Nicholas Bamulanzeki)

Η Ουγκάντα τερμάτισε σήμερα το μεγαλύτερης διάρκειας κλείσιμο σχολείων παγκοσμίως καλώντας να επιστρέψουν στις τάξεις τους εκατομμύρια μαθητές έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια από τότε που διακόπηκαν τα μαθήματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Περίπου 15 εκατομμύρια μαθητές δεν έχουν πάει στο σχολείο στην Ουγκάντα από τον Μάρτιο του 2020, όταν έκλεισαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς η πανδημία της Covid-19 σάρωνε τον πλανήτη.

Ο υπουργός Παιδείας Τζον Μουγίνγκο δήλωσε ότι όλοι οι μαθητές θα ξεκινήσουν και πάλι τα μαθήματα από την επόμενη τάξη από εκείνη που είχαν σταματήσει.

“Όλα τα σχολεία έχουν εφαρμόσει οδηγίες και διαδικασίες λειτουργίας για να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και έχουν τεθεί σε λειτουργία μέτρα για να διασφαλιστεί ότι όσοι δεν τηρούν τα μέτρα θα υποχρεούνται να το πράξουν”, είπε ο ίδιος στο AFP.

Ο Μουγίνγκο είπε θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όποια ιδιωτικά σχολεία ζητούν δίδακτρα υψηλότερα από εκείνα που ίσχυαν προ πανδημίας.

Η επιστροφή των μαθητών σήμερα στα σχολεία προκάλεσε μποτιλιάρισμα στην πρωτεύουσα Καμπάλα.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών είχαν ασκήσει κριτική εις βάρος της απόφασης της Ουγκάντας να κρατήσει μερικώς ή απολύτως κλειστά τα σχολεία για 83 εβδομάδες, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παγκοσμίως.

“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό. Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία για κάθε παιδί, παντού”, είχε αναφέρει στο Twitter η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, η UNICEF.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children ανακοίνωσε ότι οι μαθητές θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν έχοντας μείνει τόσο πίσω στα μαθήματά τους και προειδοποίησε ότι κατά τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν μεγάλα ποσοστά διακοπής φοίτησης, αν δεν υπάρξει επείγουσα παρέμβαση για να στηριχθούν οι μαθητές.

Η Ουγκάντα έχει καταγράψει 153.762 κρούσματα κορονοϊού και 3.339 θανάτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα στις 7 Ιανουαρίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter