ΠΑΣΟΚ: Χάνονται γιατί ρεμβάζουν προς Μαξίμου

ΠΑΣΟΚ: Χάνονται γιατί ρεμβάζουν προς Μαξίμου

Με την επιτηδευμένα χαμηλόφωνη αντιπολιτευτική τακτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το πολιτικό σήμα του κινδυνεύει να μείνει εκτός ακουστικής εμβέλειας των ψηφοφόρων. Δεν είναι ότι χρειάζονται κραυγές ή αποδυνάμωση του προγραμματικού λόγου του, αλλά θα αναμενόταν να μη φοβάται την ευθεία αντιπαράθεση για ό,τι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί αξιακά και πολιτικά μη αποδεκτό.

Ιδιαίτερα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ για κακώς κείμενα και για τις επιπτώσεις της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τόσο άχρωμες που μοιάζουν αόρατες. Φαίνεται να υπάρχει σύγχυση στην κομματική τακτική που έχει επιλεγεί με αιχμή την προσπάθεια να αποφύγει την πόλωση και την «τοξικότητα» που κατά την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη διαμορφώνουν οι μονομάχοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ομως έτσι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται στο να εκφέρει έναν «άσφαιρο» αντιπολιτευτικό λόγο.

«Χλιαρά» και «χαλαρά»

Είναι χαρακτηριστικό πόσο εύκολα η Χαριλάου Τρικούπη προσπέρασε την υπόθεση ασυμβίβαστου του βουλευτή της ΝΔ Θεμιστοκλή Χειμάρα μετά την αποκάλυψη του Documento. Μια σκωπτική δήλωση κατά της «αριστείας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πέραν τούτου ουδέν, σαν να έκανε αγγαρεία, σαν να μην ήθελε να σπάσει αυγά. Μέχρι που πέντε μέρες μετά παραιτήθηκε ο Θ. Χειμάρας και η Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσε ένα ακόμη «χλιαρό» σχόλιο.

Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ κρατά «καθισμένη» στα πολιτικά μετόπισθεν την υπόθεση των υποκλοπών παρόλο που έχει αφορμές. Αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες συνεδριάζει η επιτροπή PEGA για τη διερεύνηση της χρήσης παράνομων λογισμικών παρακολούθησης. Εχει προγραμματιστεί για αύριο Δευτέρα (9.1.2023) το μεσημέρι κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη των συντονιστών της. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί από τον καθηγητή δρ. Τζοβάνι Σάρτορ η μελέτη «Ο αντίκτυπος της χρήσης του Pegasus και παρόμοιου κατασκοπευτικού λογισμικού στην ΕΕ ή η στόχευση πολιτών της ΕΕ σχετικά με τις αξίες του άρθρου 2 της ΣΕΕ (Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση), την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων και τις δημοκρατικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη».

Η επόμενη συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής είναι προγραμματισμένη στις 23 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, μέσα στο επόμενο δίμηνο θα εκδοθεί και το πόρισμα της PEGA. Στο μεταξύ όμως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άφησε χωρίς καν σχόλιο τη σημαντική απόφαση της ολομέλειας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) που ορίζει τη συγκρότηση κλιμακίου έρευνας με επικεφαλής τον πρόεδρό της Χρήστο Ράμμο, το οποίο θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και θα ελέγξει τα αρχεία τους για άρση απορρήτου των επικοινωνιών.

Μετά το ηλεκτροσόκ από το σκάνδαλο στις Βρυξέλλες με εμπλοκή της Εύας Καϊλή αναζητούν τα πατήματά τους στη Χαριλάου Τρικούπη. Οσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης η ηγεσία δεν θέλει να διαρρήξει περισσότερο τις πολιτικές σχέσεις της με τη ΝΔ διά παν ενδεχόμενο, έχοντας το βλέμμα στο μέλλον. Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ κάνει τα αδύνατα δυνατά να μην αφήνει να ενισχύονται μέσω δηλώσεων στελεχών του σενάρια σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αποφεύγει να «ανεβάζει» θέματα που ευνοούν πολιτικά την Κουμουνδούρου.

«Η αδράνεια έχει συνέπειες»

Δεν έχει σταματήσει η γκρίνια κυρίως «δεξιόστροφων» στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη από τα απόνερα των δημοσίως εκφωνηθέντων από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη για την Εύα Καϊλή ως δούρειο ίππο στις Βρυξέλλες σχετικά με το ζήτημα των υποκλοπών. Αλλα στελέχη εκφράζουν δυσθυμία για την πολιτική «ατολμία» της ηγεσίας αλλά και για την ασάφεια στην εκφορά του πολιτικού λόγου.

Αντανάκλαση όλων αυτών σε συνδυασμό με την πολιτική ρευστότητα είναι η απόσυρση υποψηφιοτήτων από το ΠΑΣΟΚ μετά το ξέσπασμα του Qatar-gate. Απέσυρε το ενδιαφέρον του για το ψηφοδέλτιο Αιτωλοακαρνανίας ο ιατρός Βαγγέλης Γάκης, ενώ από το ψηφοδέλτιο της Α΄ Πειραιά αποσύρεται ο Λευτέρης Χρυσοφάκης. Επίσης, δεν θα μετέχει στο ψηφοδέλτιο Μαγνησίας ο διεθνολόγος Γιώργος Πετρουλάκης, προβάλλοντας μεταξύ άλλων τις ενστάσεις του συμπυκνωμένες στη φράση «Η αδράνεια έχει συνέπειες».

Μετά τη νέα κατανομή εκλογικών εδρών, όπως προέκυψε από τα επίσημα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού του 2021, το ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει υποψηφίους του σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες και ήδη προετοιμάζει τη σύγκληση νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ). Ομως ακόμη και στο παρά πέντε της επιλογής των προσώπων υπάρχει εσωκομματική αναστάτωση μετά τις απαξιωτικές δηλώσεις της τομεάρχη Εθελοντισμού Κατερίνας Λάσπα σχετικά με εκδήλωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με τη συμμετοχή drag queens που διάβασαν σε μικρά παιδιά παραμύθια με μηνύματα αγάπης για τον άνθρωπο. Σε ανάρτησή της στα σόσιαλ η Κατ. Λάσπα χαρακτήρισε την εκδήλωση «αθλιότητα». Την κατακεραύνωσε για ομοφοβία και τρανσφοβία ο αναπληρωτής γραμματέας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιάννης Βήκας. Το ίδιο έκανε μέσω Facebook η τομεάρχης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Αννα Παπαδοπούλου, η οποία στήριξε τη Βάσια Μαδέση από τη Γραμματεία Ισότητας που παρευρέθηκε στην εκδήλωση. Η Αννα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι «για οποιοδήποτε μέλος διαφωνεί με τη θέση της παράταξης, τα όργανα του κόμματος είναι τα αρμόδια να κρίνουν τις πράξεις του». Με σφοδρότητα καταδίκασε τις δηλώσεις της Λάσπα και η αντιπρόεδρος γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ Ζέφη Δημαδάμα, η οποία επίσης δεν θα είναι υποψήφια στην Α΄ Αθήνας. Τομεάρχης κατά τομεάρχη, στελέχη κατά στελεχών, αλλά επίσημη ανακοίνωση δεν εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ! Ούτε υπήρξε κάποια πολιτική εξέλιξη σχετικά με τις δηλώσεις Λάσπα. Ισορροπία, κατά τη συνήθη πρακτική…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter