Περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία: Ξεκάθαρη επικράτηση της Δεξιάς, ισχυροποίηση της Μελόνι

Περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία: Ξεκάθαρη επικράτηση της Δεξιάς, ισχυροποίηση της Μελόνι

Μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Λατίου, η δεξιά συμμαχία φαίνεται ότι κερδίζει με διαφορά την προτίμηση των πολιτών, πράγμα που κάνει την πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, να δηλώνει ότι «το αποτέλεσμα εμπεδώνει το συνασπισμό και ενισχύει τη δουλειά της κυβέρνησης». Τα κόμματα της ακροδεξιάς κυβέρνησης ενισχύονται σημαντικά, και περισσότερο οι Αδερφοί της Ιταλίας, έχοντας πλέον ερείσματα σε περιοχές, όπως το Λάτιο, που άλλοτε επικρατούσαν πιο προοδευτικές δυνάμεις. Η Μελόνι πλέον φαίνεται να έχει πολύ λίγα εμπόδια στο τοπικό επίπεδο για τις πολιτικές της.

Η Δεξιά σάρωσε

Ο Αττίλιο Φοντάνα, που είχε τη στήριξη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (Αδερφοί της Ιταλίας, Λέγκα του Βορρά και Φόρτσα Ιτάλια), έλαβε το 54,67% των ψήφων έναντι του 33,93% του Πιερφραντσέσκο Μαγιορίνο, ο οποίος στηρίζεται από την κεντροαριστερή συμμαχία Δημοκρατικού Κόμματος, Κινήματος Πέντε Αστέρων και άλλων δύο μικρότερων εταίρων. Έτσι, ο δεξιός κυβερνήτης της περιφέρειας, που είναι στέλεχος της Λέγκας, συνεχίζει στο τιμόνι της Λομβαρδίας για δεύτερη θητεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιφέρεια αυτή θεωρείται κάστρο της Λέγκας του Βορρά, η οποία –όμως- ήρθε δεύτερη σε ψήφους πίσω από τους Αδερφούς της Ιταλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαγιορίνο ήρθε πρώτος σε ψήφους στην πόλη του Μιλάνου, με το Δημοκρατικό κόμμα να λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους.

Ο Φραντσέσκο Ρόκκα, που έχει και αυτός τη στήριξη της δεξιάς συμμαχίας, έλαβε στις εκλογές της περιφέρειας του Λατίου το 53,88% των ψήφων, ενώ ο Αλέσιο Ντ’Αμάτο έλαβε το 33,5% της προτίμησης των ψηφοφόρων.

Μεγάλος νικητής η αποχή

Εντυπωσιακή είναι η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές αυτές, από τις χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ σε περιφερειακό επίπεδο. Στη Λομβαρδία, το ποσοστό της συμμετοχής ήταν 41,3%, ενώ στο Λάτιο η συμμετοχή ήταν ακόμα μικρότερη, μόλις 37%. Μάλιστα, στη Ρώμη, η συμμετοχή ήταν η μικρότερη σε όλη την περιφέρεια, με το 33,11% να πηγαίνει στις κάλπες. Το ποσοστό είναι απογοητευτικό, αν σκεφτεί κανείς ότι στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές το 2018, το 63,11% πήγε να ψηφίσει.

Διαιρεμένη αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι δεν έχει ένα καλό αφήγημα να αντιτάξει απέναντι στην παντοδυναμία της Δεξιάς συμμαχίας. Ο γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος, Ενρίκο Λέττα, έκανε λόγο για ένα σημαντικό αποτέλεσμα, αλλά μάλλον η αναφορά του μοιάζει με παρηγοριά στον άρρωστο… Σημαντικές απώλειες σημείωσε το Κίνημα Πέντε Αστέρων τόσο στη Λομβαρδία όσο και στο Λάτιο, όπου άλλοτε είχε πετύχει εντυπωσιακές νίκες. Επιβεβαιώνεται έτσι το «ξεφούσκωμα» του κινήματος, από το οποίο έχουν «αποσκιρτήσει» σημαντικά στελέχη, όπως ο Λουίτζι Ντι Μάιο –ο οποίος αφού έφτιαξε δικό του κόμμα, τελικά προσχώρησε στο Δημοκρατικό κόμμα- ενώ ταλανίζεται από εσωτερικές έριδες. Το «τριτοδρομικό» σχέδιο των Καλέντα-Ρέντσι φαίνεται ότι δεν αποκτά μομέντουμ. Αντίθετα, χάνει την όποια ορμή είχε και κινδυνεύει να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter